(SeaPRwire) –   TOKIO – Pegawai kesihatan kerajaan Jepun menyerbu kilang pada Sabtu yang menghasilkan suplemen kesihatan yang mereka katakan telah menyebabkan sekurang-kurangnya lima kematian dan lebih daripada 100 orang lagi dimasukkan ke hospital.

Kira-kira dua belas orang memakai pakaian gelap dengan serius memasuki loji Osaka syarikat Kobayashi Pharmaceutical Co. dalam serbuan yang ditayangkan secara meluas di berita TV Jepun, termasuk penyiar awam NHK.

Syarikat itu mengatakan sedikit yang diketahui tentang sebab tepat penyakit, yang termasuk kegagalan buah pinggang. Siasatan ke atas produk sedang dijalankan bekerjasama dengan pihak berkuasa kesihatan kerajaan.

Suplemen itu semua menggunakan “benikoji”, jenis kulat merah. Pil merah jambu Kobayashi Pharmaceuticals yang dipanggil Benikoji Choleste Help dipasarkan sebagai membantu menurunkan tahap kolesterol.

Kobayashi Pharmaceutical, berpangkalan di bandar barat Jepun Osaka, mengatakan kira-kira sejuta paket dijual dalam tiga tahun kewangan terakhir. Ia juga menjual benikoji kepada pengeluar lain, dan sesetengah produk telah dieksport. Suplemen itu boleh dibeli di kedai ubat tanpa preskripsi doktor.

Laporan masalah kesihatan muncul pada 2023, walaupun benikoji telah digunakan dalam pelbagai produk selama bertahun-tahun.

Presiden syarikat Akihiro Kobayashi telah meminta maaf kerana tidak bertindak lebih awal. Penarikan balik berlaku pada 22 Mac, dua bulan selepas syarikat itu menerima laporan perubatan rasmi mengenai masalah itu.

Pada Jumaat, syarikat itu mengatakan lima orang telah mati dan 114 orang sedang dirawat di hospital selepas mengambil produk itu. Kementerian kesihatan Jepun mengatakan suplemen bertanggungjawab atas kematian dan penyakit, dan memberi amaran bahawa bilangan mereka yang terlibat mungkin akan bertambah.

Beberapa pakar menyalahkan inisiatif penyederhanaan peraturan baru-baru ini, yang mempermudah dan mempercepat kelulusan untuk produk kesihatan untuk merancakkan pertumbuhan ekonomi. Tetapi kematian daripada item yang dihasilkan secara besar-besaran adalah jarang berlaku di Jepun, kerana pemeriksaan kerajaan terhadap produk pengguna adalah agak ketat.

Kerajaan telah memerintahkan kajian semula sistem kelulusan berikutan penyakit berkaitan suplemen. Laporan dijangka pada Mei.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.