Groom putting ring on bride's finger. Rings exchange. Happy couple celebrating wedding outdoors.

(SeaPRwire) –   Untuk pertama kalinya dalam kira-kira satu dekad, bilangan perkahwinan di Korea Selatan tahun lepas meningkat daripada tahun sebelumnya, mengikut data yang didedahkan oleh negara itu pada hari Selasa. Perkara yang sama berlaku di China, mengikut data yang didedahkan awal bulan ini oleh negara itu.

Peningkatan itu adalah sedikit: di Korea Selatan, 193,657 pasangan berkahwin pada 2023, peningkatan 1% daripada 2022 dan peningkatan pertama sejak 2011; manakala di China, 7.68 juta pasangan mengikat tali pertalian sehingga akhir 2023, meningkat kira-kira 847,000 daripada akhir 2022, dan peningkatan pertama sejak 2013. Tetapi walaupun sesetengah orang mungkin berasa harapan bahawa perubahan ketara ini boleh mengubah nasib demografi negara masing-masing yang mengalami penurunan kelahiran dan penuaan penduduk, sebenarnya data itu hanya menguatkan trend penurunan lebih luas, menurut pakar.

Dalam kenyataan akhbar, seorang pegawai kerajaan Korea Selatan berkata bahawa pasangan yang menangguhkan perkahwinan disebabkan oleh wabak COVID-19 mungkin menyebabkan peningkatan perkahwinan pada 2023. Sementara itu, ahli demografi bebas China He Yafu menunjuk dalam temu bual bahawa lima sebab perkahwinan menurun selama satu dekad – penurunan populasi belia, lebih ramai lelaki berbanding wanita dalam kohort umur perkahwinan, purata umur perkahwinan pertama ditangguhkan, kos perkahwinan semakin tinggi, dan lebih ramai belia memilih tidak berkahwin kerana sikap berubah – kesemuanya masih wujud, dan satu sebab mengapa ia meningkat tahun lepas: “Ramai belia menangguhkan perkahwinan disebabkan impak wabak dari 2020 hingga 2022. Apabila wabak beransur-ansur berakhir, ekonomi perkahwinan telah pulih dengan ketara.”

Stuart Gietel-Basten, profesor sains sosial dan dasar awam di Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong memberitahu TIME bahawa perkahwinan masih kelihatan menurun di Asia. “Apa yang sebenarnya kita lihat ialah penurunan yang berterusan, tetapi penurunan itu dipercepatkan semasa COVID,” katanya. “Ia bukan seolah-olah ada keajaiban dalam dasar, atau ada perubahan besar yang menyokong pasangan untuk berkahwin, atau bahawa mereka telah meletakkan sesuatu dalam air.”

Kerajaan Korea Selatan dan China, serta negara jiran yang menghadapi isu demografi serupa seperti Jepun, telah berusaha menggalakkan perkahwinan dalam usaha meningkatkan kadar kelahiran dan menangani kesan penduduk yang semakin menua. Tahun lepas, kerajaan China ($138) untuk pasangan wanita dan lelaki yang baru berkahwin jika pengantin wanita berusia di bawah 25 tahun, dalam usaha mempromosikan “perkahwinan pada umur yang sesuai dan kelahiran anak.” Di Korea Selatan, yang mempunyai kadar kelahiran terendah dan penduduk yang semakin menua, kerajaan berturut-turut telah menggunakan lebih daripada AS$138 bilion selama 20 tahun terakhir untuk cuba menangani masyarakat berusia lanjut dan meningkatkan kadar kesuburan.

Gietel-Basten berkata bahawa “secara aritmetik”, meningkatkan bilangan perkahwinan juga akan meningkatkan kadar kelahiran, dengan anggapan wanita berkahwin lebih cenderung mempunyai anak berbanding wanita bukan berkahwin. Tetapi, “sehingga taraf tertentu, ini agak meleset sasaran,” tambahnya, dengan menjelaskan bahawa trend serentak wanita mempunyai kurang anak, di samping bilangan yang signifikan tidak mempunyai anak langsung, bermakna kadar kelahiran masih akan menurun.

Ahli demografi telah lama menyumbang penurunan perkahwinan kepada ketidakmenarikan kos yang berkaitan dengan perkahwinan. “Ia bukan sahaja penolakan terhadap perkahwinan. Ia bukan bahawa orang tidak mahu berkahwin sama sekali,” kata Gietel-Basten, “tetapi ia penolakan terhadap apa yang kita panggil pakej perkahwinan itu.” Ini termasuk, katanya, jangkaan sosial mengenai penjagaan ibu bapa mertua, kebebasan dan autonomi yang dijangka diberikan oleh wanita, dan kos tinggi penjagaan anak.

Data sensus sejarah China menunjukkan purata umur perkahwinan pertama pada 2010 ialah 25.75 tahun untuk lelaki dan 24 tahun untuk wanita. Pada 2020, ia meningkat kepada 29.38 tahun untuk lelaki dan 27.95 tahun untuk wanita. Di Korea Selatan, purata umur perkahwinan lelaki pada 2023 ialah 34 tahun dan wanita ialah 31.5 tahun – berbanding 10 tahun lalu, purata umur ialah 32.2 dan 29.6 tahun.

Zheng Mu, profesor madya di jabatan sosiologi dan antropologi Universiti Kebangsaan Singapura memberitahu TIME bahawa pembuat dasar perlu melangkah melampaui sekadar mendorong lebih banyak perkahwinan dan perlu mempertimbangkan isu-isu berkaitan sebaliknya. “Saya fikir mereka masih hanya menggarap permukaan berbanding betapa asasnya, betapa dalamnya isu ini,” katanya. “Sehingga anda membuat orang merasa benar-benar selesa untuk mengejar kehidupan mereka dengan cara agak autonomi, saya tidak fikir ia akan berkesan.”

Gietel-Basten mendakwa sebaliknya daripada cuba membatalkan kesan perubahan demografi, kerajaan mesti belajar untuk menyesuaikan diri. “Kita perlu berhenti cuba mengundurinya. Kerana ia sangat sukar, jika tidak mustahil untuk mengundurinya. Inilah cara sebenarnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.