(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES – Argentina, nama yang mulia ini menimbulkan imej daging sapi goreng, wain merah lembut, padang gandum yang luas Pampas dan Aconcagua yang tinggi, gunung tertinggi di benua Amerika. Negara ini sedang berada di puncak kegemilangan kejayaan Messi dan kemenangan pada Piala Dunia tahun lalu, yang pertama sejak 1986.

Namun, ada seorang lagi Argentina, mungkin lebih terkenal daripada Lionel Messi sendiri, yang hayat dan warisannya boleh memberi kesan yang besar kepada pilihan raya presiden yang tegang ini akan berlangsung akhir minggu ini, lebih daripada tujuh dekad selepas kematiannya.

Warisan ekonomi Peronisme

Evita Peron, “suara Argentina,” dan suaminya, Juan Domingo Peron, memerintah negara dengan tangan besi, mengumpulkan legion miskin dan kelas pekerja Argentina untuk mengambil alih negara atas arahan. “Descamisados,” diterjemahkan kepada “orang tanpa baju,” adalah imigran Sepanyol dan Itali yang tiba berjuta-juta ke tanah peluang pada awal abad ke-20.

Bagi penyokong mereka, Perons adalah wira yang meningkatkan taraf hidup pekerja Argentina dan menasionalisasi ekonomi untuk faedah orang ramai dan keburukan pelabur British dan Amerika. Bagi penentang mereka, mereka adalah demagog berdiktator yang menahan lawan politik, menindas kebebasan bersuara dan media, dan hidup untuk menyerang kelas pertengahan dan “oligarki” yang ditakuti yang mereka tuduh bertanggungjawab ke atas semua masalah negara.

Apa yang pasti ialah banyak daripada masalah ekonomi Argentina yang serius dan berterusan berasal daripada keputusan yang dibuat, dan ideologi yang dipromosikan di bawah pentadbiran Peron: terutamanya inisiatif perbelanjaan besar-besaran, kawalan upah dan harga, dan penasionalan dan pengambilalihan, membawa kepada pelbagai kekeliruan dalam ekonomi, dan inflasi yang melambung.

Sergio Massa dan Javier Milei menawarkan kontrast ideologi yang ketara

Hari ini, calon penubuhan Sergio Massa dan ahli ekonomi libertarian ikonoklastik Javier Milei adalah setakat yang boleh dibayangkan berbeza dalam politik dan dasar.

Massa, menteri ekonomi semasa, adalah tokoh licik dan ramah yang berubah-ubah seperti kameleon dengan kerjaya politik selama tiga dekad. Awalnya sebahagian daripada barisan Peronis yang membangkang, beliau bertanding untuk presiden sebagai calon bebas Peronis pada tahun 2015, menduduki tempat ketiga dengan 19.5% undian.

Cristina Kirchner: Perwujudan Peronis masa kini, dan wira Massa

Hari ini, beliau bergantung kepada sokongan penting Cristina Kirchner, Parti Peronis dan mesin politik besarnya. Berjalan di jalan-jalan pusat bandar Buenos Aires, negara birokrasi besar Argentina dipamerkan sepenuhnya, bekerja keras untuk mendorong Massa melepasi garisan penamat.

Setiap stesen metro, setiap bangunan, hampir setiap papan iklan, kelihatan mengumumkan Massa, mengumumkan slogan beliau, “Argentina yang telah kita tunggu sedang datang.”

Slogan sedemikian mungkin akan bertanya, “mengapa ia belum wujud di sini?” Selanjutnya, bagaimana menteri ekonomi semasa boleh mengira sokongan separuh daripada negara dalam poling dengan 40% rakyat Argentina hidup dalam kemiskinan dan inflasi melebihi 140%?

Janji Milei: Mencekik negara birokratik, menutup bank pusat, dan mendolarisasikan ekonomi

Masuklah Javier Milei, ahli kongres semasa yang mewakili ancaman terbesar dalam satu generasi kepada penubuhan politik negara. Dengan gergaji rantai di tangan, Milei telah menjanjikan kempen tanpa belas kasihan terhadap kelas birokratik “tidak berguna” dan “parasit” yang didakwa menghidupkan kehidupan ekonomi Argentina dan menyebabkan kitaran kematian inflasi berulang.

Asas kempen beliau berpusat kepada dua janji: beliau akan menutup Bank Pusat Argentina, dan beliau akan mendolarisasikan ekonomi.

Sering dikelirukan sebagai “kanan ekstrem” atau “populis,” Milei sebenarnya seorang libertarian yang taat yang cenderung kepada sekolah ekonomi Austria.

Massa: Calon penubuhan dengan cadangan populis “daging merah” standar

Massa, berusaha memainkan peranan pengurus yang bijak dan berpengalaman, menawarkan pendekatan “daging dan kentang” yang lebih konvensional kepada pentadbiran, di bawah lencana “Medidas para mejorar tu Vida” atau “Langkah untuk memperbaiki hidup anda.” Beliau menjanjikan memotong pelbagai cukai sambil juga memberikan bayaran dan subsidi yang besar kepada pekerja Argentina.

Ia kedengaran hebat, dan ia mungkin mengundi dengan baik, tetapi ia mungkin tidak dapat dilaksanakan. Rumah tangga fiskal Argentina sedang di atas sokongan hidup, dan ia masih tidak dapat mengakses pasaran kredit antarabangsa. Selain itu, rizab asingnya sedang menurun dengan cepat.

Massa menewaskan Milei dalam pusingan pertama, memenangi 9.9 juta undian, atau 36.8%, berbanding 8 juta undian Milei, atau 30%.

Perlumbaan kini terkunci dalam ikatan statistik, dengan kebanyakan poling terbaru memberikan kelebihan kecil kepada Milei. Purata lima poling utama terakhir menunjukkan Milei dengan 47.5% berbanding Massa dengan 45.2%. Walau bagaimanapun, poling dalam pusingan pertama secara amnya mengatasi sokongan Milei, sementara menundukkan sokongan Massa.

Jika Milei mengalahkan, beliau akan berhutang budi kepada sokongan segera Patricia Bullrich dan , yang segera bersatu di sekeliling Milei berikutan prestasi tempat ketiga Bullrich dalam pusingan pertama.

Nasib Milei kini berada di tangan 23.8% rakyat Argentina yang mengundi untuk bekas Bullrich dalam pusingan pertama, dan secara kurang ketara, 6.7% rakyat Argentina yang mengundi untuk centrist Juan Schiaretti, gabenor Cordoba. Poling terkini menunjukkan bahawa kira-kira 70-75% pengundi Bullrich merancang untuk menyokong Massa dalam pusingan kedua, manakala pengundi Schiaretti dibahagikan tepat di tengah-tengah.

Akhir matematik pilihan raya

Menggabungkan 30% Milei dalam pusingan pertama, dengan kira-kira 18% (daripada tiga suku pengundi Bullrich), dan 3.4% tambahan daripada Schiaretti, akan meletakkan Milei sedikit di atas 51%.

Sergio Massa, di sisi lain, perlu mengira sokongan rekod yang ditetapkan di kubu kuat Peronis di bandar Buenos Aires dan wilayah (yang bersama-sama membentuk 45% pengundi Argentina), dan membuat seruan luar kepada segmen kecil tetapi boleh diterima pengundi Bullrich yang tidak senang dengan sikap Milei, dan mungkin dipujuk untuk enggan menyokong Massa sebagai undian protes, atau hanya tinggal di rumah.

Ia mungkin akan menjadi pilihan raya yang paling rapat, dan boleh dikatakan paling penting, dalam satu generasi.

Untuk pilihan raya Ahad, 19 Nov, tempat mengundi akan dibuka pada pukul 8 pagi tempatan dan ditutup pada pukul 6 petang tempatan (6 pagi dan 4 petang EST).

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )