US-POLITICS-BIDEN

(SeaPRwire) –   WILMINGTON, Del. — Administrasi Biden berikrar pada Isnin untuk memberikan sehingga $6.6 bilion supaya syarikat semikonduktor Taiwan yang terkemuka dapat mengembangkan kemudahan yang sedang dan lebih memastikan bahawa mikrocip paling maju dihasilkan di dalam negara untuk kali pertama.

Setiausaha Perdagangan berkata pembiayaan untuk bermakna syarikat itu boleh mengembangkan rancangan sedia ada untuk dua kemudahan di Phoenix dan menambah hub ketiga, yang baru diumumkan.

“Ini adalah cip yang menjadi asas kecerdasan buatan, dan mereka adalah komponen yang perlu untuk teknologi yang kita perlukan untuk menyokong ekonomi kita,” kata Raimondo dalam panggilan dengan pemberita, menambah bahawa mereka sangat penting untuk “aparatus ketenteraan dan keselamatan negara abad ke-21.”

Pembiayaan itu berkaitan dengan yang Presiden telah meraikan dan yang dirancang untuk memulihkan pembuatan semikonduktor AS. Dikenali sebagai , pakej $280 bilion bertujuan untuk menguatkan keunggulan AS dalam teknologi ketenteraan dan pembuatan sambil mengurangkan jenis gangguan bekalan yang berlaku pada 2021, selepas permulaan wabak coronavirus, apabila menghentikan barisan pemasangan kilang dan .

Pentadbiran Biden telah berjanji untuk menyokong pengekalan dan mengurangkan bergantung kepada pembekal Asia, yang Washington lihat sebagai kelemahan keselamatan.

“Semikonduktor – cip yang lebih kecil daripada hujung jari anda – menghidupkan segala-galanya daripada telefon pintar ke kereta ke satelit dan sistem senjata,” kata Biden dalam kenyataan. “Komitmen TSMC yang diperbaharui ke Amerika Syarikat, dan pelaburannya di Arizona mewakili kisah lebih luas untuk pembuatan semikonduktor yang dibuat di Amerika dan dengan sokongan kuat syarikat teknologi terkemuka Amerika untuk membina produk yang kita bergantung setiap hari.”

Taiwan Semiconductor Manufacturing menghasilkan hampir kesemua mikrocip puncak kemajuan di dunia dan merancang untuk melakukannya di AS pada masa akan datang.

Ia memulakan pembinaan kemudahan pertamanya di Phoenix pada 2021, dan memulakan kerja ke atas hab kedua tahun lalu, dengan syarikat meningkatkan jumlah pelaburannya dalam kedua-dua projek kepada $40 bilion. Kemudahan ketiga harus menghasilkan semikonduktor menjelang akhir dasawarsa dan akan melihat komitmen syarikat meningkat kepada jumlah keseluruhan $65 bilion, kata Raimondo.

Pelaburan itu akan meletakkan AS di landasan untuk menghasilkan kira-kira 20% mikrocip puncak dunia menjelang 2030, dan Raimondo berkata ia harus membantu mencipta 6,000 pekerjaan pembuatan dan 20,000 pekerjaan pembinaan, serta ribuan kedudukan baru yang lebih tidak langsung berkaitan dengan pelbagai pembekal dalam industri berkaitan cip kepada projek Arizona.

Insentif berpotensi yang diumumkan Isnin termasuk $50 juta untuk membantu latihan tenaga kerja di Arizona agar lebih bersedia untuk bekerja di kemudahan baru. Selain itu, kira-kira $5 bilion pinjaman yang dicadangkan akan tersedia melalui Akta CHIPS dan Sains.

“Komitmen TSMC untuk membuat cip puncak kemajuan di Arizona menandakan bab baru untuk industri semikonduktor Amerika Syarikat,” kata Lael Brainard, pengarah Majlis Ekonomi Rumah Putih, kepada pemberita.

Pengumuman itu datang ketika Menteri Kewangan AS . Pemimpin pentadbiran kanan diminta dalam panggilan dengan pemberita jika pentadbiran Biden memberi China isyarat awal mengenai pelaburan akan datang, memandangkan geopolitik yang rapuh mengenai Taiwan. Pegawai berkata hanya tumpuan mereka dalam membuat pengumuman Isnin adalah semata-mata untuk memacu pembuatan AS.

“Kami gembira dengan kemajuan tapak Arizona kami setakat ini,” kata C.C. Wei, CEO TSMC, dalam kenyataan, “Dan komited terhadap kejayaannya jangka panjang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.