SKOREA-STRIKE-LABOUR-BUS

(SeaPRwire) –   Pemandu bas di ibu kota Korea Selatan melancarkan mogok pertama mereka dalam lebih satu dekad, yang menghentikan hampir semua bas bandar pagi Khamis, selepas rundingan gaji dengan pihak pengurusan gagal merapatkan jurang.

Para penumpang mencari altenatif selepas kira-kira 7,000 bas dari 7,382 bas yang didaftarkan dengan bandar itu tidak beroperasi disebabkan mogok, menurut Kerajaan Metropolitan Seoul. Pihak bandar meningkatkan operasi keretapi bawah tanah dan menyediakan perkhidmatan bas ulang-alik percuma, cuba mengurangkan ketegangan pada sistem pengangkutan awam.

Kesatuan pekerja bas Seoul, yang mewakili kira-kira 18,000 pemandu bas di bandar itu, berkata lebih 88% ahli mengundi untuk mogok. Rundingan gaji antara kumpulan pekerja dan pihak pengurusan gagal awal Khamis, dengan pekerja menuntut kenaikan gaji sebanyak 12.7%. Pihak pengurusan berkata tuntutan itu berlebihan dan menawarkan 2.5%. Inflasi mencapai tahap purata 3.6% pada tahun 2023.  

Penghentian kerja sudah menjadi yang paling lama dalam lebih 12 tahun, dengan tindakan pekerja Seoul sebelumnya pada tahun 2012 yang berlarutan kurang beberapa jam.  

“Mogok berpanjangan kerana pekerja dan pihak pengurusan sukar merapatkan jurang,” kata Baek Ga-in, naib ketua kesatuan yang mewakili pemandu bas, sambil menambah kedua-dua belah pihak meneruskan komunikasi. 

Mogok boleh menambah tekanan pada Presiden Yoon Suk Yeol yang cuba menamatkan mogok yang bermula lebih sebulan lalu sebagai bantahan pelan kerajaan untuk menaikkan jumlah pelajar sekolah perubatan.

Yoon, seorang konservatif, mendapat sokongan pengundi kerana mengambil pendekatan keras dalam pertikaian pekerja. Pada tahun 2022, kerajaannya mengarahkan pemandu lori kembali bekerja selepas mogok selama dua minggu, yang mengakibatkan kenaikan dalam penilaian kelulusannya.

Datuk Bandar Seoul berkata kira-kira 90% bas kekal tidak beroperasi kira-kira enam jam dalam mogok dan memohon maaf atas kesulitan orang ramai akibat mogok tersebut.

“Sebarang tindakan yang mengancam orang ramai dengan menjadikan nyawa warganegara tebusan tidak dapat dibenarkan atas apa jua alasan,” kata Oh, sambil menambah beliau berharap persetujuan segera antara kedua-dua belah pihak. 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.