Fare Jumping In New York City

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Bandaraya New York merancang untuk meningkatkan serbuan terhadap pelanggaran ikhtiar di dalam sistem kereta bawah tanah dengan menghantar sekurang-kurangnya 800 orang polis khusus untuk menjaga turnstile, pihak berkuasa mengumumkan Isnin.

Ini merupakan langkah terbaru dalam siri langkah terkini untuk menangani kebimbangan mengenai keselamatan dan ketidakteraturan dalam sistem kereta bawah tanah yang paling sibuk di negara ini. Beberapa jam selepas pengumuman itu, seorang individu didorong ke atas landasan di East Harlem ketika sebuah kereta sedang menghampiri stesen. Kereta itu tidak dapat berhenti dan individu itu terkena dan diisytiharkan meninggal dunia di tempat kejadian, pihak polis New York menyatakan.

Seorang lelaki berusia 45 tahun telah ditahan. Polis NYPD menyatakan insiden itu tidak dirancang.

Polis NYPD menyatakan awal Isnin bahawa ia merancang untuk menghantar ratusan pegawai berpakaian seragam dan pakaian biasa minggu ini untuk mencegah pelanggaran ikhtiar.

“Tone undang-undang dan ketertiban bermula di turnstile,” Ketua Jabatan Transit Michael Kemper berkata dalam sidang akhbar. Ketua Patroli John Chell menyatakan pegawai tambahan akan dikerahkan ke stesen-stesen yang berbeza, berdasarkan jenayah, statistik penumpang dan aduan masyarakat.

Data menunjukkan serbuan terhadap pelanggar ikhtiar sudah bermula. Lebih 1,700 orang telah ditahan atas tuduhan meloncat turnstile setakat tahun ini, berbanding 965 pada tahun 2023. Polis telah mengeluarkan saman pelanggaran ikhtiar kepada lebih 28,000 orang setakat tahun ini.

Satu perjalanan kereta bawah tanah adalah $2.90, walaupun pas berbilang perjalanan dan bulanan boleh mengurangkan kos. Pegawai-pegawai telah meluahkan keluhan selama bertahun-tahun bahawa pelanggaran ikhtiar menelan kos beratus-ratus juta dolar setahun bagi sistem pengangkutan bandaraya. Walau bagaimanapun, penguatkuasaan terhadap mereka yang meloncat turnstile telah menimbulkan persoalan tiket dan penahanan yang tidak seimbang menjejaskan orang Afrika Amerika dan Hispanik, sekurang-kurangnya pada beberapa tahun lepas.

Polis dan Datuk Bandar Eric Adams, bekas pegawai transit sendiri, baru-baru ini mencadangkan beberapa kaitan antara pelanggaran ikhtiar dan keganasan di dalam kereta.

Kebimbangan keselamatan kereta bawah tanah terbukti sukar untuk diselesaikan sejak rakyat New York dan bandar-bandar lain muncul dari sekatan COVID-19 pada lonjakan jenayah pada tahun 2021.

Selepas mengambil alih jawatan pada tahun 2022, Adams melancarkan rancangan untuk menghantar lebih banyak polis, pakar kesihatan mental dan pekerja galian sosial ke dalam kereta bawah tanah.

Laporan polis mengenai jenayah utama dalam sistem pengangkutan menurun hampir 3% dari 2022 ke 2023, dan pihak berkuasa menyatakan Isnin bahawa jenayah secara keseluruhan setakat minggu ini turun 15% berbanding tahun lalu.

Tetapi kebimbangan meningkat selepas beberapa penembakan dan serangan pisau dalam beberapa bulan terakhir, membolehkan NYPD menyatakan pada bulan Februari bahawa ia meningkatkan patroli bawah tanah. Awal bulan ini, Gabenor Kathy Hochul—seperti Adams, seorang Demokrat—mengumumkan beliau menghantar anggota Garda Kebangsaan untuk membantu melakukan pemeriksaan beg secara rawak di bawah tanah.

Beberapa jam sebelum sidang akhbar Isnin, seorang lelaki ditikam berulang kali di dalam kereta kerana pertengkaran mengenai merokok, polis berkata. Seorang suspek telah ditahan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.