COMBO-US-JAPAN-PHILIPPINES-DIPLOMACY-POLITICS

(SeaPRwire) –   “Alians kami adalah aset terbesar Amerika Syarikat,” kata Presiden Joe Biden dalam persidangan bersama Perdana Menteri Jepun di Rumah Putih pada Rabu, sehari sebelum menganjurkan kumpulan ketiga pertama sejarah antara AS, Jepun dan Filipina pada Khamis. Memang, AS telah meningkatkan pembinaan perkongsian, terutamanya di kawasan Indo-Pasifik, seolah-olah cuba untuk menubuhkan daya tarikan berlawanan kepada pengaruh dan sikap China yang semakin meningkat di rantau ini.

Dalam tempoh tiga tahun terakhir sahaja, AS telah mengukuhkan hubungan individu dengan , , , dan , selain membangunkan hubungan kolektif baru antara negara seperti , , dan kini Jepun dan Filipina.

Ia merupakan strategi yang dianalisis menunjukkan bukan sahaja matlamat diplomasi AS tetapi juga kebimbangan yang semakin meningkat terhadap China di halaman belakangnya sendiri. “Tiada perkara ini akan berlaku jika negara seperti Filipina, Jepun dan beberapa negara di Asia Tenggara tidak terlalu bimbang dengan tingkah laku China,” kata Evan Resnick, rakan kanan kanan di Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam (RSIS) kepada TIME.

Walaupun AS telah memberi tumpuan kepada meningkatkan hubungan ekonomi juga di rantau ini, tidak dapat dinafikan bahawa dorongan utama untuk diplomasinya adalah untuk memperkukuh peralatannya pertahanan. Biden memuji Kishida pada Rabu kerana “berdiri kukuh” bersama AS dalam mengekalkan kebebasan pelayaran di Laut China Selatan dan mengekalkan keamanan dan kestabilan di seluruh Selat Taiwan – kedua-duanya titik panas untuk China adalah penyerang yang tidak disebut tetapi diketahui dengan jelas.

Presiden Filipina Marcos Jr., sebelum berlepas ke Washington, menyatakan pandangan serupa tentang perkongsian baharu ini terutamanya berkaitan keselamatan rantau: “Niat utama persetujuan ketiga pihak ini adalah bagi kami untuk terus berkembang maju, untuk dapat membantu satu sama lain, dan tentu saja, untuk mengekalkan keamanan di Laut China Selatan dan kebebasan pelayaran di Laut China Selatan,” katanya.

Walaupun kerjasama meningkat telah meningkatkan keupayaan tentera AS dan rakan kongsi, seperti yang dibuktikan oleh beberapa latihan bersama di rantau ini, pakar-pakar memberi amaran bahawa rangkaian hubungan “minilateral” yang sedang dibina oleh AS tidak semestinya menjamin sistem pertahanan bersama jika konflik meletus di rantau ini.

“Walaupun hubungan semakin erat, aliansi AS di kawasan Indo-Pasifik tidak mempunyai tahap penginstitusianan yang mereka miliki dengan sekutu NATO, seperti struktur pemerintahan atau rancangan untuk senario tertentu,” kata Kevin Chen, penyelidik kanan RSIS kepada TIME.

“Tiada jaminan bagi Jepun untuk berjuang bagi Filipina, atau Australia untuk berjuang bagi Filipina,” kata Stephen Nagy, felo kanan di Yayasan Asia Pasifik Kanada. “Ia tidak akan berlaku.”

Usaha pembinaan perkongsian AS juga boleh menimbulkan masalah, jika ia kelihatan terlalu agresif. China telah berulang kali memberi amaran terhadap “pengepungan” yang membahagikan dunia kepada blok saingan, walaupun AS menyatakan bahawa ia tidak mengejar konflik dengan China.

“Negara sering pergi ke perang kerana mereka merasa dikelilingi, dikelilingi, dan kemandirian mereka dalam bahaya,” kata Resnick. “Jadi jika China merasa ia sedang dikelilingi oleh rasa ketegangan yang semakin kuat … ia akan menjadi sangat marah dan takut. Itu boleh dengan mudah memicu perang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.