(SeaPRwire) –   Apabila anda memikirkan , seperti yang kita lakukan dalam abad ke-21 yang dipengaruhi oleh kemusnahan abad ke-20, apakah imej yang muncul dalam fikiran anda? Saya melihat Nazi berarak ke medan perkumpulan bandar. Yahudi terhimpit ke dalam kereta lembu tanpa udara. Pintu besi dengan tulisan “arbeit macht frei”, dan di seberangnya, baris dormitori spartan yang menempatkan tahanan keropok dalam seragam berjalur kotor, tertakluk kepada segala jenis penghapusan kemanusiaan. Terdapat cerobong asap, dawai berduri, kuburan beramai-ramai.

Tableau mengerikan ini adalah hasil penyerapan seumur hidup dalam naratif Holocaust, dari akaun faktual dalam buku teks ke lawatan ke muzium ke dokumentari yang disiarkan di sekolah Ibrani. Tetapi kerana saya dibesarkan pada era dan , gambaran paling tidak terhapus saya tentang genosid adalah dari budaya pop. Apabila saya membayangkan kem tumpuan, saya melihat kolaj gambar filem.

The Tattooist of Auschwitz - Season 1

Imej yang sama menyelubungi The Tattooist of Auschwitz, adaptasi enam bahagian baru Peacock berdasarkan novel antarabangsa terlaris 2018 Heather Morris, Inspirasi oleh , seorang Yahudi Slovakia yang menghabiskan tahun-tahun terakhir Perang Dunia II menato nombor ID ke atas kedatangan baru di kem maut terkenal itu, pada akhirnya, seperti yang dijelaskan oleh Lali tua Harvey Keitel kepada Heather (), “ia adalah kisah cinta.” Tetapi cinta itu, antara Lali muda (Jonah Hauer-King) dan tahanan lain, Gita (Anna Próchniak), berkembang terhadap apa yang saya boleh huraikan sebagai latar belakang kem Holocaust yang familiar. Penonton menyaksikan penderitaan yang sepadan dengan konsep luas kami tentang kem: Nazi sadis; barisan badan telanjang bergerak ke arah maut; Yahudi berdoa dan bernyanyi untuk mengembalikan kemanusiaan mereka.

The Tattooist adalah fiksyen sejarah yang dibina dengan baik, berdasarkan niat baik dan persembahan berhati terbuka. Ia juga contoh terkini – dan, dalam neraka kem tumpuan yang mendominasi plot itu, yang paling generik – tentang trend televisyen yang meragukan: drama Holocaust. Walaupun genre itu bermula puluhan tahun lalu, dan tidak terhad kepada skrin kecil, tahun lepas menyaksikan letusan drama sebegini tentang Nazi dan mangsa mereka, dari ke ke ; ke .

Setiap siri ini mempunyai sudut pandangnya sendiri. Yang menyatukan kebanyakan daripadanya bagaimanapun ialah imej yang tidak sengaja dieksploitasi yang sudah lama kehilangan kuasanya untuk mengejutkan dan kepatuhan kepada trope penderitaan individu dan kekuatan, heroisme dan kejahatan, yang mengabstrak Holocaust dari sebarang konteks politik yang lain selain yang paling anodyne: Nazi jahat, Yahudi berani. Ini adalah masa yang bergolak untuk identiti Yahudi. dan sedang meningkat—dan trend itu sedang memancing permintaan Hollywood untuk skrip Holocaust—sebagai . Tetapi cerita TV terus memberitahu tentang tahun paling menyakitkan dalam sejarah Yahudi moden terlalu sering memegang perasaan dan klisé. Apa yang kita perlukan daripada naratif ini—wawasan politik, introspeksi—masih sukar didapati.


Semasa di sekolah menengah, saya mengikuti dua kelas yang kebetulan menayangkan dokumentari pembuat filem French New Wave ‘ Night and Fog hanya beberapa minggu kemudian. Dikeluarkan pada tahun 1956, filem separuh jam itu mendedahkan penonton antarabangsa kepada bukti fotografi tentang kesengsaraan pelbagai kem. Tayangan pertama adalah memberi penerangan seperti yang mengerikan. Tetapi yang kedua terasa menjijikkan. Saya sedang memandang imej-imej menyedihkan yang sama—pan lambat di sepanjang bilik gas yang disembunyikan sebagai pancuran, timbunan mayat kurus—tanpa belajar apa-apa yang baru. Saya terpaksa meninggalkan selepas beberapa minit.

mengingat pengalaman serupa dalam bukunya 1977 On Photography. Ahli kritikan budaya itu menulis bahawa apabila dia pertama kali menjumpai foto-foto dari kem, pada usia 12 tahun, “sesuatu pecah. Sesuatu had telah dicapai, dan bukan sahaja kesengsaraan; Saya merasa terluka secara tidak boleh dipulihkan, terluka, tetapi sebahagian perasaan saya mula mengetat; sesuatu mati; sesuatu masih menangis.” Tetapi apabila foto-foto itu berkembang biak, dia kebal—bukti kebiasaan dengan kekejaman yang menakutkan dalam dirinya sendiri: “Pada masa gambar pertama kem Nazi, tiada apa-apa yang banal tentang imej-imej ini. Selepas 30 tahun, titik jenuh mungkin telah dicapai. Dalam dekad-dekad terakhir, fotografi ‘prihatin’ telah melakukan sekurang-kurangnya sebanyak untuk mematikan nurani seperti untuk menimbulkan semangat.”

Setengah abad kemudian, The New Look di Apple TV+, Lucky Ones di Hulu, dan The Tattooist—semuanya berdasarkan kisah benar, dirakam dengan bintang yang dikenali, dan dikeluarkan dalam tempoh tiga bulan—mengukuhkan era baru supersaturasi fiksyen Holocaust. The New Look adalah kisah (Ben Mendelsohn), yang melawan untuk membebaskan adik perempuannya () yang dihukum ke kem kerana peranannya dalam Perlawanan Perancis, dibandingkan dengan kerjasama Nazi terang-terangan saingannya Coco Chanel (). Dalam Lucky Ones, seorang menanggung tahun-tahun pemisahan dan kesukaran. The Tattooist adalah naratif kem tumpuan yang paling konvensional di antara tiga, dirangka melalui perbualan Lali pada awal 2000-an dengan wanita yang akan mengubah kenangannya ke dalam novel biografi.


Kesimpulan bahawa Holocaust adalah anomali, dilakukan oleh personifikasi kejahatan akar umbi, bukan sahaja persepsi yang menenangkan tetapi juga berbahaya, buta terhadap mekanisme sistem populisme autoritarian. Seperti yang dikatakan sejarawan Dan Stone dalam : “Holocaust bukanlah pengajaran tentang bahaya penindasan, malah cerita tentang bahaya kebencian. Ia adalah amaran bahawa negara, apabila elit menjadi putus asa untuk memegang kuasa, boleh melakukan perkara yang mengerikan, traumatik, dan bahawa psikologi mendalam moden menghasilkan monster seperti yang tidur akal pun akan berjuang untuk menjana.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Wakil terbaik baru-baru ini tentang fenomena ini adalah , tentang keluarga komandan Auschwitz Rudolf Höss (Christian Fr