Mahkamah Agung Brazil menjatuhkan hukuman penjara 17 tahun pada hari Khamis kepada penyokong bekas Presiden Jair Bolsonaro yang menceroboh pejabat kerajaan tertinggi pada 8 Januari dalam cubaan didakwa untuk memulihkan pemimpin sayap kanan itu ke jawatan secara paksa.

Aécio Lúcio Costa Pereira, 51, adalah peserta pertama dalam pemberontakan untuk didakwa.

Pada bulan Januari, kamera di Senat mengambil gambarnya memakai baju yang menyeru kudeta tentera dan merakam video dirinya memuji orang lain yang juga telah menceroboh bangunan itu. Hampir 1,500 orang telah ditahan pada hari rusuhan itu, walaupun kebanyakannya telah dibebaskan.

Majoriti 11 hakim mahkamah itu memutuskan bahawa Pereira melakukan lima jenayah: persatuan jenayah; mengadakan kudeta; serangan ganas terhadap kedaulatan undang-undang; kerosakan layak; dan kemusnahan aset awam. Mereka menjatuhkan hukuman penjara 17 tahun kepadanya.

Pereira menafikan sebarang kesalahan dan mendakwa dia mengambil bahagian dalam demonstrasi aman orang yang tidak bersenjata.

Tiga defendan lain juga sedang dibicarakan pada hari Khamis sebagai sebahagian daripada kes yang sama, dan keputusan akhir untuk setiap defendan boleh berlarutan ke hari-hari akan datang.