La Chimera

(SeaPRwire) –   Ia jarang sekali kini untuk menemui diri sendiri dengan gembira tersesat dalam mimpi sebuah filem. Kami mempunyai banyak gambar yang dikatakan fantastik meminta perhatian kami: projek berdasarkan harta intelek yang sudah wujud bernilai berbilion-bilion dolar, filem teka-teki dengan plot yang rumit dan luar biasa, filem seram kelas yang berusaha mengingatkan kami, seolah-olah kami memerlukan pengingatan, bahawa genre itu layak diambil serius. Tetapi filem misteri dan menguji Alice Rohrwacher iaitu La Chimera, sentuhannya seperti angin sepoi-sepoi, meminta lebih daripada kami sambil menuntut kurang. Ia jenis filem yang anda bangun daripada, berbanding satu yang anda hanya lihat sahaja.

La Chimera berlangsung di luar bandar Itali, di sekitar Tuscany, kira-kira 1980, walaupun ia terutamanya wujud di tempat di luar masa. Arthur (Josh O’Connor) ialah lelaki misteri, seorang Inggeris, kembali ke rumahnya yang berkecai-kecai di bukit selepas menjalani hukuman penjara. Ternyata dia ahli arkeologi liar, sebahagian daripada kumpulan berisik pencuri kubur yang dikenali sebagai tombaroli; mereka menyusuri tanah luar bandar yang megah dengan mencari harta karun Etruskan, periuk dan bekas kecil yang dibentuk oleh tangan purba, yang dijual-melalui ejen kepada broker misteri yang dikenali sebagai Spartaco sahaja. Walaupun dia jelas pendatang, Arthur ialah ahli paling bernilai kumpulan itu: dia mempunyai hadiah untuk mengesan artifak, mengesannya dengan batang bercabang digunakan sebagai penyemak aras. Apabila dia mendapat harta karun, otaknya menjadi kabur dan lemah, seolah-olah dia diambil alih oleh wahyu rohani-dalam bahagian kamera lama yang menyeronokkan, kami melihatnya benar-benar berpusing terbalik. Kawan-kawannya bersorak dengan gembira apabila ini berlaku, dan memulakan menggali jauh. Pastinya, mereka mendapati sesuatu, menggerakkan rampasannya ke sana kemari dengan jari mereka yang pendek, menikmati sebahagian besar keajaiban sejarah objek-objek ini, tetapi kebanyakannya mengira nilai mungkin dalam lira.

Arthur suka wang juga, atau dia tidak akan berada di situ. Tetapi dia juga menyukai objek-objek ini, “perkara yang banyak mata telah melihat”, murni untuk apa yang mereka wakili, sambungan dengan roh masa lalu. Walau bagaimanapun, Arthur-yang berjalan melalui kebanyakan filem itu dalam jas linen berantakan, pakaian yang gentian-gentian sudah lama tidak peduli-tidak gembira seperti yang lain. Dia diganggu oleh hantu, yang Beniamina wanita yang masih dicintainya, yang hilang daripada kehidupannya dalam keadaan yang tidak pernah dijelaskan. Semua yang kami ketahui ialah bahawa dia benar-benar pergi, walaupun ibunya yang tua dan agak linglung, Flora (dimainkan dengan hebatnya oleh Isabella Rossellini), menegaskan dia akan kembali. Arthur tahu lebih baik, tetapi dia diganggu oleh visi Beniamina; dia melihatnya dalam aura cahaya matahari, menarik benang merah tunggal-mungkin sebahagian daripada pakaiannya yang berkerut cerah-yang kelihatan mengikatnya ke permukaan bumi sendiri.

La Chimera

Apa maksudnya? Terdapat momen dalam La Chimera di mana anda cenderung merasa tidak pasti tentang apa yang berlaku. Tetapi Rohrwacher tidak meminta kami untuk melakukan pekerjaan berat. Cerita ini datang kepada kami bukan dalam bungkusan maklumat yang boleh diproses tetapi dalam gelombang-satu idea dicuci keluar sebagai yang lain datang, dan kami secara beransur-ansur mendapat gambaran keseluruhan. Ketika Arthur berusaha untuk memulakan semula kehidupannya, satu tanpa Beniamina, dia berkawan dengan pembantu Flora, Italia (Carol Duarte), seorang penggoda gila berdiri di atas kaki Olive Oyl. Flora mempunyai rahsia-dua rahsia sebenarnya-yang dijanjikan Arthur akan membantunya menyimpannya. Sementara itu, rakan pencurinya terus dengan perniagaan biasa, tidak hanya merompak kubur, tetapi minum, ketawa, berpesta. Pada satu ketika mereka berpakaian dalam kain satin yang luar biasa untuk perarakan kampung. Mereka seperti mimpi Fellini yang tidak teratur, orang baik yang melakukan apa yang diperlukan untuk terus, diperbaharui untuk abad ke-21.

Ini adalah separuh nyata, separuh khayalan Itali Rohrwacher-juga pengarah parabel luar bandar yang numinos Happy as Lazzaro, dan kenangan separuh autobiografi The Wonders-yang dibesarkan di sekitar Tuscany dan Umbria. Difilemkan oleh jurukamera berbakat Hélène Louvart, La Chimera menunjukkan kepada kami bahagian dunia di mana rumput berserabut bertemu dengan kemuliaan laut, di mana rumah-rumah yang hebat dan merosot, dindingnya dilukis dengan bisikan lembut bunga dan burung, enggan menyerahkan kemuliaan masa lalu mereka. Rohrwacher menyapu keseluruhan dengan cucian mistik romantisme-garis antara apa yang boleh kita percaya dan apa yang di luar pemahaman kami dilicinkan.

Arthur O’Connor di tengah-tengah cerita ini adalah panduan tunggal kami. O’Connor memainkan Putera Charles muda di The Crown, dan petani biri-biri yang keseorangan di God’s Own Country; dia akan segera muncul dalam Challengers Luca Guadagnino. Dalam La Chimera, Arthur adalah lelaki yang sudah separuh hilang dalam bintang, cuba untuk menuntut semula ruangnya di bumi tetapi tidak pasti di mana untuk memulakan. Kami melihat kilatan marahnya, momen di mana matanya menjadi kosong dan datar. Ini adalah wira yang tidak boleh kita percaya sepenuhnya; mungkin kita tidak sentiasa menyukainya. Tetapi pada satu mata akhir filem, ketika dia berdiri hidung ke hidung dengan dewi yang lama hilang, dia menemui semula versi dirinya yang hilang. Dia melihat cerita di wajahnya, dan menjadi miliknya sendiri. Dia berjalan pergi dengan tiada apa-apa, sambil juga membawa harta karun terbesar; ia tumpah dari tangannya, rahsia terlalu besar untuk disimpan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.