Key Speakers at The Investing in African Mining Indaba

(SeaPRwire) –   Pada akhir tahun lalu, lebih daripada 50 pemimpin Afrika telah berkumpul di Riyadh untuk . Yang dianjurkan oleh Putera Mahkota Mohammed bin Salman, ia telah menyatukan campuran demokrat dan diktator, reformis dan kleptokrat, pemimpin muda dan dinosaurus berkuasa lama. Objektif mereka? Untuk mendapatkan sekeping daripada $40 bilion yang dirancang untuk dilaburkan oleh Arab Saudi di Afrika.

Bagi pemimpin Afrika yang hadir, summit tersebut merupakan peluang emas untuk mendapatkan bantuan murah dan pinjaman murah daripada salah satu negara terkaya di dunia. Tetapi bagi mereka yang peka terhadap geopolitik, perhimpunan itu membincangkan trend yang jauh lebih besar: peningkatan hubungan ekonomi dan politik antara negara-negara Teluk petroleum dengan rakan sejawat Afrika mereka.

Dengan rasa cemas mengenai pertumbuhan dan ketidakstabilan di Afrika, pegawai Amerika Syarikat telah memulakan usaha menggalakkan Emirat Arab Bersatu, Qatar, dan Arab Saudi untuk memainkan peranan lebih besar dalam hal ehwal benua. Perdagangan dan pelaburan yang diperluaskan antara Afrika dan negara-negara Teluk boleh membawa kemakmuran dan pembangunan yang menguntungkan kedua-dua belah pihak. Tetapi terdapat juga dimensi gelap yang lebih dalam terhadap penglibatan negara-negara Teluk di Afrika yang Washington abaikan dengan bahayanya – satu yang menggugat komitmen yang dinyatakannya untuk mempromosikan demokrasi dan tadbir urus yang baik di sana.

Scramble baru? Bukan begitu

Peningkatan eksponensial dalam hubungan Afrika-Teluk tidak dapat dinafikan. Pada 2023 sahaja, negara-negara Teluk telah membuat janji pelaburan – hampir empat kali . Beberapa dekad lalu, negara-negara Teluk mula memanfaatkan hubungan budaya dan agama di seluruh Afrika Utara, Timur dan Barat. Hari ini, kehadiran mereka merentasi benua. Sebagai pelabur, mereka membawa dolar petroleum mereka untuk digunakan dalam sektor seperti perlombongan, pertanian komersial, dan infrastruktur.

Bahkan selepas penurunan hubungan antara Afrika dengan dunia lain, syarikat penerbangan kebangsaan beberapa negara Teluk mengekalkan rangkaian laluan yang padat di seluruh benua. Ini bermakna elit politik dan perniagaan Afrika masih menikmati akses mudah ke pusat kewangan dan komersial Teluk.

Dalam beberapa cara, metafora Scramble for Africa yang kerap diulang tidak sesuai dengan hubungan baru Afrika-Teluk. Tidak seperti semasa serbuan kolonial yang berlaku pada akhir abad ke-19, kerajaan Afrika mengamalkan banyak agensi ketika membentuk hubungan antarabangsa. Sebaliknya daripada menghantar tentera dan menuntut sumber asli, kuasa luar membuat pelaburan besar-besaran di seluruh Afrika.

Begitu juga, negara-negara Teluk tidak begitu berminat campur tangan dalam hal ehwal politik dalam negeri negara-negara Afrika. Ramai pemimpin Afrika lebih suka pendekatan ini berbanding demokrasi Barat yang menggerakkan jari pada demokrasi, hak asasi manusia, dan berhubung dengan China dan Rusia. Mereka sering menyambut sifat bertransaksi sepenuhnya hubungan mereka dengan negara-negara Teluk, di mana bank dan peniaga mereka lebih bersedia berurusan di kawasan yang dipenuhi konflik dan rasuah berbanding rakan sejawat Barat mereka.

Senarai pelaburan antara Afrika dan Teluk adalah kompleks. Pada sisi positif, negara-negara Teluk menyediakan aliran pelaburan – terutamanya dalam bidang tenaga dan infrastruktur – yang boleh membantu memodenkan ekonomi mereka. Pusat kewangannya telah menjadi platform yang tidak ternilai untuk melayani syarikat Afrika serta pelabur asing utama. Dubai, dianggap sebagai “pintu gerbang,” adalah salah satu laluan utama bagi pelabur global yang ingin berurusan di benua ini.

Namun demikian, keburukan hubungan Afrika-Teluk terus menanggalkan banyak manfaatnya. Sebagai contoh, rangkaian penyeludupan yang kuat – terutamanya daripada Nigeria dan Somalia – merupakan sumber utama aliran kewangan antara serantau. Kebanyakan aktiviti ekonomi bawah tanah ini berpusat di Dubai, yang telah menjadi “pintu masuk” yang menghisap ekonomi negara di seluruh Afrika. Senarai oligarki dan politikus Afrika yang mendapat perlindungan selamat di Dubai merupakan “sijil kehormatan” benua ini.

Digambarkan sebagai “senjata longgar yang menyokong pemberontak dan menyebarkan kekacauan,” Emiriah Arab Bersatu juga telah menyalakan ketidakstabilan dan krisis kemanusiaan di benua dengan menyokong kumpulan bersenjata di Libya dan Somalia. Qatar dan Emiriah Arab Bersatu juga telah membiayai rejim yang sangat korup di South Sudan. Arab Saudi juga telah menyokong rejim Kremlin di Republik Afrika Tengah.

Tentangan atau beban?

Sokongan terbuka Amerika Syarikat terhadap penglibatan negara-negara Teluk di Afrika menunjukkan betapa banyak dasar Afrika mereka berubah sejak akhir Pentadbiran Obama. Terluka oleh siri – semua rakan tentera lama Amerika Syarikat di kawasan Sahel – Washington kini kurang mampu untuk menjelaskan mengapa negara Afrika harus bekerjasama dengan demokrasi berbanding diktator.

Lebih buruk lagi, pegawai Amerika Syarikat telah mula melembutkan kebimbangan tadbir urus, hak asasi manusia dan kemanusiaan yang pernah menjadi tumpuan dasar mereka terhadap Afrika. Dengan mengabaikan bagaimana keutamaan ini menjadi asas kestabilan dan kemakmuran negara Afrika, Washington sebaliknya telah memilih pertengkaran dengan China dan Rusia mengenai siapa yang mempunyai pengaruh lebih besar di benua ini minggu ini, bulan ini, tahun ini. Sebagai sebahagian daripada pendekatan realpolitik palsu ini, Washington telah memulakan usaha menggalakkan – terutamanya sektor perlombongannya yang penting secara strategik. Dengan berbuat demikian, ia telah memilih untuk mementingkan persaingan kuasa besar di atas segalanya.

Walaupun fokus mikroskopik Washington terhadap menghalang lawan-lawannya mungkin memberikan keuntungan jangka pendek, ia tidak semestinya memberi manfaat kepada Amerika Syarikat atau negara Afrika dalam jangka panjang. Sebaliknya daripada memberikan lampu hijau kepada pertengkaran tanpa batas untuk sumber asli benua ini, Amerika Syarikat harus memanfaatkan hubungan mendalamnya dengan Emiriah Arab Bersatu, Qatar, Arab Saudi, dan negara-negara Teluk lain untuk memastikan aktiviti mereka membawa pertumbuhan dan pembangunan – bukan rasuah, penyeludupan dan warlordisme – ke Afrika. Dengan berbuat demikian, ia akan menunjukkan bahawa Washington memahami bahawa, apabila berhubung dengan rakan antarabangsa, kualiti lebih penting daripada kuantiti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.