Riley Keough sebagai Rebecca Godfrey dalam episod 2 Under the Bridge.

(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat tentang .

Pada petang 14 November 1997, Reena Virk berusia 14 tahun dijemput ke parti berhampiran Jambatan Craigflower di Saanich, pinggir bandar Victoria, British Columbia. Dia tidak pernah kembali ke rumah, dan kemudian ditemui telah dibunuh dengan kejam oleh kumpulan rakan sebaya.

Berdasarkan novel terlaris 2005 pengarang Rebecca Godfrey dengan judul yang sama, siri jenayah Hulu yang baru, Under the Bridge mendramatisasi peristiwa sebelum dan selepas pembunuhan kejam Reena, yang mengejutkan Kanada. Dua episod pertama, kini disiarkan, melompat ke belakang dan ke hadapan melalui masa untuk menggambarkan peristiwa yang membawa kepada kematian Reena (lakonan oleh Vritika Gupta) dan permulaan siasatan yang berikut.

Kebanyakan siri, dicipta oleh Quinn Shephard, berlangsung dari perspektif Godfrey (lakonan oleh Riley Keough), seorang wartawan yang dibesarkan di Victoria dan pada masa pembunuhan, dan pegawai polis Cam Bentland (Lily Gladstone), watak komposit mewakili pihak berkuasa tempatan yang menyiasat dan menyelesaikan kes tersebut.

Dalam kehidupan sebenar, Godfrey tidak membantu siasatan ke dalam pembunuhan Reena seperti yang dilakukan dalam siri. Tetapi dia telah menghabiskan enam tahun menemubual tertuduh dan menghadiri perbicaraan mahkamah selepas itu. “Saya pulang tidak lama selepas [pembunuhan] dan pergi ke penjara,” kata Godfrey kepada pada tahun 2019 tentang kembali ke kampung halamannya. “Saya terkejut kerana gadis-gadis itu semuanya kelihatan seperti gadis remaja normal, sejuk, muda, bukan khususnya seperti pembunuh.”

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang kisah sebenar di sebalik Under the Bridge.

Apa yang berlaku kepada Reena Virk?

Vritika Gupta sebagai Reena Virk dalam Under the Bridge.

Menurut bapanya Manjit, yang menulis buku pada tahun 2008 tentang hayat dan kematian anaknya, Reena kerap dibuli sepanjang zaman kanak-kanaknya. Dia membesar merasa seperti orang luar dan kerap memberontak terhadap ibu bapanya yang berketurunan India-Kanada – yang membesarkannya sebagai Saksi Yehuwa mengikut tradisi keluarga ibunya Suman. Sebelum kematiannya, Reena pernah melarikan diri beberapa kali dan menuduh bapanya penganiayaan fizikal, mental dan seksual supaya dia boleh hidup di pusat jagaan, di mana dia percaya dia akan mempunyai lebih kebebasan. Kemudian dia menarik balik tuduhannya dan kembali tinggal bersama ibu bapanya.

Apabila berusia 14 tahun, Reena mula berkawan dengan kumpulan remaja yang ketuanya, Nicole Cook, mengaku memulakan serangan ke atas Reena malam dia dibunuh dengan meletakkan rokok di dahinya. Pasangan Cook dalam buku dan siri Under the Bridge bernama Josephine Bell, hasil daripada Godfrey memfiksionalkan nama lapan remaja yang terlibat dalam serangan itu kecuali dua yang disabit atas pembunuhan Reena. Kebanyakan nama sebenar mereka telah terdedah tahun-tahun berikutnya.

Pada malam kematian Reena, polis tiba untuk menghentikan perhimpunan besar remaja yang berkumpul di padang belakang Sekolah Pantai Saanich. Kumpulan kecil kemudian berpindah ke Jambatan Craigflower, di mana Cook – yang dikatakan mahu menghukum Reena kerana menyebarkan khabar angin tentangnya – dan kumpulan tujuh orang lain menyerang Reena dengan kejam. Selepas yang lain berpecah, dua penyerang, teman rapat terbaik Cook berusia 15 tahun, Kelly Ellard, dan seorang budak lelaki berusia 16 tahun bernama Warren Glowatski, mengikuti Reena ketika dia terhuyung-hayang menjauh, terus menyerangnya, dan akhirnya membunuhnya di Gorge Waterway berhampiran.

Mayat Reena ditemui sedikit lebih daripada seminggu kemudian pada 22 November 1997.

Apa yang berlaku kepada remaja yang bertanggungjawab?

Pada tahun 1998, enam gadis – termasuk Cook – yang dikenali sebagai “Shoreline Six” didapati bersalah atas serangan dalam mahkamah remaja untuk peranan mereka dalam serangan awal yang berlaku. Mereka menerima hukuman antara 60 hari bersyarat hingga setahun penjara.

Pada tahun berikutnya, Glowatski didapati bersalah atas pembunuhan jenayah kedua dan dihukum penjara seumur hidup dengan peluang bebas bersyarat selepas tujuh tahun dipenjara. Dia terbuka mengakui penyesalan dan menyertai program keadilan pemulihan, termasuk satu di mana dia memohon maaf secara berhadapan dengan ibu bapa Reena. Dia diberi parole harian pada tahun 2007 dan parole penuh pada tahun 2010.

Ellard juga dihadapkan ke mahkamah dewasa dan didapati bersalah atas pembunuhan jenayah kedua pada tahun 2000. Penghujung pertamanya dibatalkan rayuan, membawa kepada ujian kedua yang berakhir dengan kegagalan pada tahun 2004 disebabkan juri bersikap berpecah belah. Walau bagaimanapun, dia didapati bersalah sekali lagi dalam ujian ketiga pada tahun 2005 dan menerima hukuman yang sama seperti Glowatski. Ellard, yang kini menggunakan nama Kerry Sim, diberi parole harian pada tahun 2017 selepas melahirkan anak pertamanya di penjara dan menerima tanggungjawab atas peranannya dalam pembunuhan buat pertama kali. Kemudian dia melahirkan anak kedua semasa dalam parole pada tahun 2020 dan dilaporkan menolak peluang parole penuh pada tahun 2022, memberitahu Lembaga Parole Kanada bahawa dia belum bersedia untuk kebebasan.

Dalam bulan dan tahun berikutan pembunuhan Reena, kes itu mencetuskan kegemparan media yang kuat dan mencipta kegelisahan moral meluas terhadap buli dan keganasan remaja dalam masyarakat Kanada. Dua puluh tahun kemudian, Godfrey menulis dalam artikel 2017 untuk Hulu bahawa jenayah itu “terus menakjubkan dan mengganggu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.