Seorang tentera Israel melihat tapak penyimpanan yang mengandungi ratusan kenderaan yang musnah selepas serangan Hamas pada 7 Oktober di Tkuma, Israel, pada 8 November 2023.

(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel – Ketua pengarah pengintipan tentera Israel meletak jawatan pada Isnin atas kegagalan mengenai serangan tanpa sebelumnya oleh Hamas, tentera berkata, menjadi pegawai kanan pertama meletak jawatan atas peranannya dalam serangan paling membunuh dalam sejarah Israel.

Mejar Jeneral Aharon Haliva pengunduran diri menetapkan landasan untuk apa yang dijangka menjadi lebih kesan dari pucuk kepimpinan keselamatan Israel atas serangan Hamas, apabila militan meletupkan melalui pertahanan sempadan Israel, merampas komuniti Israel tanpa cabaran selama berjam-jam dan membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, sementara mengambil kira-kira 250 tebusan ke Gaza. Serangan itu melancarkan perang terhadap Hamas di Gaza, kini dalam bulan ketujuh.

Tentera berkata dalam kenyataan bahawa Haliva telah meminta untuk mengakhiri perkhidmatannya “mengikut tanggungjawab kepimpinannya.” Tak lama selepas perang, Haliva telah secara terbuka berkata bahawa beliau harus menanggung tanggungjawab kerana tidak dapat mencegah serangan itu di kepala bahagian tentera bertanggungjawab untuk memberikan kerajaan dan tentera amaran dan maklumat harian.

Tentera berkata dalam kenyataan bahawa ketua staf tentera menerima permintaan Haliva untuk meletak jawatan dan mengucapkan terima kasih kepadanya atas perkhidmatannya.

Haliva, serta pemimpin tentera dan keselamatan lain, dijangka secara meluas meletak jawatan bertindak balas kepada kegagalan menonjol yang membawa kepada 7 Oktober dan yang menjadikannya serangan yang begitu membinasakan.

Tetapi masa serahan jawatan tidak jelas, kerana Israel masih berperang dengan Hamas di Gaza dan bertempur dengan kumpulan militan Lubnan Hezbollah di utara. Ketegangan dengan Iran juga berada pada tahap tinggi berikutan .

Walaupun Haliva dan orang lain telah menerima tanggungjawab atas kegagalan menghentikan serangan, yang lain telah singkat, terutamanya Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang telah berkata beliau akan menjawab soalan sukar mengenai peranannya tetapi tidak mengakui secara terus tanggungjawab membenarkan serangan itu berlaku.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.