IRAN-PALESTINIAN-HAMAS-POLITICS-DIPLOMACY-ISRAEL-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Ketua Hamas Ismail Haniyeh berkata kumpulan Palestin itu tidak akan berganjak dari kedudukannya mengenai perbincangan gencatan senjata yang terkandas selepas pasukan Israel membunuh tiga anak lelakinya dan empat cucu lelakinya di utara Gaza pada Rabu.

Haniyeh, yang berpusat di Qatar, mengesahkan kematian anak-anak lelakinya Hazem, Amir, dan Mohammed, yang beliau kata sedang melawat sanak saudara untuk Aidilfitri, sambutan akhir Ramadan, di kem pelarian Shati apabila mereka menjadi sasaran. Hamas juga berkata dalam satu kenyataan bahawa empat cucu Haniyeh—Mona, Amal, Khaled, dan Razan, umur tidak didedahkan—terbunuh bersama ibu bapa mereka dalam serangan cuti itu, yang Pejabat Media Kerajaan Gaza panggil “pembunuhan beramai-ramai.”.

“Semua rakyat kita dan semua keluarga penduduk Gaza membayar harga yang tinggi darah kanak-kanak mereka, dan saya salah seorang daripada mereka,” kata Haniyeh dalam tindak balas kepada berita dalam kenyataan yang diterbitkan oleh Hamas.

Dalam satu kenyataan, tentera Israel mengesahkan mengejar dan membunuh tiga anak lelaki Haniyeh, digambarkan sebagai “operatif tentera Hamas yang menjalankan aktiviti pengganas.” Kenyataan itu tidak menyebut cucu-cucu Haniyeh, yang menyertai laporan kematian perang di Gaza. Ahli keluarga Haniyeh tergolong dalam lebih 120 orang terbunuh di Gaza pada Rabu, menurut kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza, yang menyatakan bahawa lebih telah terbunuh di Gaza dalam enam bulan sejak meletusnya konflik.

Haniyeh, pengerusi biro politik Hamas, berkata bahawa kira-kira 60 ahli keluarganya telah terbunuh. Selepas kehilangan terbaru, beliau mengucapkan takziah daripada pemimpin Timur Tengah, termasuk Presiden Turki dan Perdana Menteri Qatar.

Serangan Israel ke atas Gaza membunuh 3 anak dan 2 cucu pemimpin Haniyeh

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Hamas dan Israel telah terlibat dalam perbincangan gencatan senjata tidak langsung, dipandu oleh pengantara antarabangsa, walaupun rundingan dilaporkan terkandas.

Israel menuntut pemulangan semua tebusan bagi menukar gencatan senjata sementara, manakala Hamas menuntut pengakhiran kekal kepada permusuhan, penarikan penuh tentera Israel dari Gaza, pemulangan penduduk Gaza yang dipaksa berpindah ke rumah mereka di utara, dan memudahkan bantuan kemanusiaan dan pembinaan semula enklaf yang dimusnahkan. Sementara itu, Israel mengekalkan bahawa ia tidak akan mengakhiri perang atau menarik diri dari Gaza sehingga Hamas tidak lagi menjadi ancaman. Setiap pihak menolak tuntutan pihak lain.

Kematian ahli keluarganya yang terbaru tidak mengubah sikap Hamas, tegas Haniyeh pada Rabu.

“Jika mereka berfikir bahawa mengejar anak-anak saya pada puncak perbualan ini sebelum tindak balas gerakan dikemukakan akan menyebabkan Hamas menukar kedudukannya, mereka bermimpi,” kata Haniyeh kepada media pada Rabu. “Darah anak-anak saya tidak lebih bernilai daripada darah kanak-kanak rakyat Palestin.”

Amerika Syarikat menyatakan ketidakpuasan hati terhadap kemusnahan yang kelihatan tidak berpilih pada kempen tentera Israel di Gaza, terutamanya selepas . Presiden Joe Biden telah menukar gaya bahasanya mengenai perbincangan gencatan senjata, mendesak Israel dan bukan hanya Hamas untuk menerima persetujuan gencatan senjata sementara segera. “Apa yang saya panggil ialah bagi Israel hanya memanggil untuk gencatan senjata—membenarkan untuk enam hingga lapan minggu, akses keseluruhan kepada makanan dan ubat-ubatan memasuki negara,” . Walaupun demikian, Biden telah mengekalkan bahawa sokongan Amerika Syarikat kepada Israel kekal “tidak berbelah bagi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.