(SeaPRwire) –   Mungkin anda pernah mendengar di suatu tempat bahawa timun masin adalah “makanan super”, dan dengan patuh menambahkannya ke dalam senarai belian anda. Sayangnya, anda mungkin memilih tong yang salah, kerana kebanyakan timun masin di pasar raya tidak begitu baik untuk kesihatan anda.

Para saintis telah membuat kemajuan dalam memisahkan fakta daripada mitos mengenai dakwaan kesihatan tentang timun masin: sama ada jenis timun, dan juga jenis sayuran masin yang lain. Kami bertanya pakar bagaimana untuk mencari jenis timun masin yang paling sihat, manfaat yang disokong oleh penyelidikan, dan jumlah yang betul untuk dimakan setiap hari.

Pilih timun masin terbaik

Kebanyakan yang anda jumpai di pasar raya—di bahagian berpendingin dan suhu bilik—adalah “timun masin cepat”, yang bermakna timun (atau sayuran masin lain) diasidkan dalam rebusan cuka selama tidak lebih daripada beberapa hari. Sesetengah timun masin cepat ini juga diproses panas untuk memanjangkan hayatnya di rak pasar raya dan memusnahkan patogen yang boleh menyebabkan orang sakit.

Proses ini dipanggil “pengmasinan”. Tetapi apa yang anda benar-benar mahu ialah timun masin fermentasi.

Semasa fermentasi, sayuran duduk dalam air garam selama beberapa minggu. Ini memberi masa cukup untuk mikroorganisma, atau mikrob, hidup di permukaan timun bertindak balas terhadap gula di dalam sayuran, mengubahnya ke asid laktik. Proses ini memberi timun masin perisanya yang tajam sambil membunuh bakteria lain yang boleh merosakkan atau membahayakan anda. Dan apabila anda makan hidangan fermentasi ini, para saintis berfikir mikrob yang tinggal boleh memberi manfaat kesihatan dalam cara tertentu.

Untuk mencari timun masin yang lebih sihat ini, periksa tong berpendingin dengan label yang menyatakan “fermentasi”. Selain itu, senarai ramuan di belakang biasanya tidak akan termasuk cuka, yang menunjukkan pengmasinan cepat, menurut Robert Hutkins, seorang mikrobiologi di Universiti Nebraska. (Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenama “ringan” fermentasi sayuran yang mengandungi sedikit cuka, tambahnya.)

Satu tanda lain: “Apabila anda buka tong timun masin fermentasi, anda akan nampak beberapa gelembung membentuk di permukaan,” kata Frances Largeman-Roth, ahli diet berdaftar dan penulis buku . Contoh timun masin fermentasi termasuk beberapa produk (yang ditandakan “fermentasi”) dan .

Berfikir positif tentang mikrob

Jika makan mikrob kedengaran tidak menggalakkan, ingat bahawa ia telah menjadi sebahagian daripada diet manusia selama beribu-ribu tahun. Orang telah menikmati sayuran fermentasi lebih 4,000 tahun yang lalu, menurut ahli antropologi. Penyelidikan lain menunjukkan bahawa leluhur terawal kita mendapati rasa sayuran masin yang menarik selepas sayuran itu terkubur di bawah tanah—secara tidak sengaja pada mulanya—jutaan tahun yang lalu. Di Korea, menyimpan sayuran bergaram di tanah sejuk dan gelap berkembang sebagai cara berkesan untuk mengekalkan makanan, yang mempunyai kesan serupa seperti kaedah fermentasi moden hari ini.

Anda sangat jarang akan sakit makan sayuran fermentasi yang betul kerana mikrob dan penggunaan teknik yang betul akan mencipta keadaan yang hampir mustahil bagi patogen untuk tumbuh. Pengurusan besar dan kecil sama-sama perlu mematuhi peraturan keselamatan.

Manfaat kesihatan timun masin

Terdapat “bukti bahawa sayuran fermentasi, termasuk timun masin, mungkin mempunyai sifat menggalakkan kesihatan,” kata Hutkins.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan, tetapi beberapa puluh kajian telah direka dengan baik untuk membandingkan diet dengan sayuran masin berbanding diet tanpa sayuran masin jenis yang sama, kata Hutkins. Kebanyakan penyelidikan ini telah dijalankan di Korea dan memberi tumpuan kepada kimchi, atau kubis masin—bukan timun masin. Tetapi dapatan adalah serupa, dengan sayuran fermentasi—sekali lagi, kebanyakannya kubis— meningkatkan metabolisme glukosa yang lebih baik, mengurangkan risiko diabetes jenis 2, sistem imun yang lebih kuat, penurunan aras trigliserida, dan kolesterol HDL (jenis baik) dalam orang yang memakannya.

Penyelidikan lain telah mendapati bahawa mencapai sayuran fermentasi secara berkala dikaitkan dengan tekanan darah rendah. “Ini bertentangan dengan logik,” kata Hutkins, “kerana produk ini mengandungi jumlah garam yang cukup,” yang berlebihan mungkin meningkatkan tekanan darah. Satu teori untuk menjelaskan paradoks ini ialah bahawa “makanan fermentasi mungkin menangani kesan negatif yang berpotensi” natrium, kata Andres Gomez, seorang ahli ekologi mikrob di Universiti Minnesota.

Manfaatnya kelihatan sebahagiannya datangnya daripada serat, vitamin, mineral dan bahan kimia lain yang dikekalkan semasa proses fermentasi. Di samping itu, mikrob hidup sayuran fermentasi memberi manfaat unik berbanding jenis tidak masin dan tidak difermentasi, menyediakan lebih sokongan untuk kesihatan usus dan metabolisme. Sekurang-kurangnya satu kajian mendapati diet sihat, diperisakan dengan timun masin, mengurangkan tekanan psikologi, menyokong teori bahawa . “Kami tahu mikrob, asid organik dan metabolit lain dalam makanan fermentasi mempengaruhi komunikasi antara usus dan otak dengan cara positif,” kata Gomez, yang mengkaji fenomena ini.

Campur sayuran masin anda

Cuba tambah pelbagai jenis sayuran masin ke dalam diet anda: timun, kubis, lobak, cili—senarai itu panjang. Oleh kerana mikrob yang berbeza, campuran sedemikian mungkin lebih sihat berbanding hanya memakan satu jenis. Ini membantu menjelaskan mengapa kimchi mungkin sangat baik untuk kesihatan anda. Resipi kimchi biasanya mencampur kubis napa dengan bahan masin lain seperti bok choy, daun bawang hijau, bawang putih dan halia, menuju ke usus.

Kepelbagaian sedemikian “dianggap salah satu pendekatan paling perlindungan dan paling sihat,” kata Hutkins, sambil menambah bahawa kita memerlukan lebih banyak kajian untuk mengetahui sama ada ia membuat perbezaan besar kepada kesihatan seseorang secara keseluruhan.

Timun masin berbanding ubatan

Suplemen probiotik sering mengandungi mikrob seperti yang dijumpai dalam sayuran fermentasi. Jadi, jika anda ingin mendapat manfaat daripada mikrob ini, anda boleh menggantikan timun masin dengan ubatan—setidak-tidaknya dalam teori.

Walau bagaimanapun, “bukan semua probiotik telah disahkan berfungsi,” mengingatkan Largeman-Roth—tambah lagi, timun masin lebih murah dan lebih enak. “Pribadinya, saya lebih suka mendapat nutrien, vitamin, dan mikrob hidup saya daripada makanan,” kata Hutkins, yang mengasaskan dan menasihati syarikat suplemen probiotik bernama Synbiotic Health dan menulis buku . Banyak suplemen probiotik juga kekurangan bahan kimia yang timbul daripada aktiviti mikrob hidup semasa fermentasi, kata Gomez. Timun masin fermentasi mengandungi “postbiotik” kimia seperti butirat dan , yang mempunyai manfaat tersendiri untuk kesihatan usus dan komunikasi usus-otak, katanya.

Jumlah timun masin yang betul

Tujuan untuk mempunyai antara dua sudu makan dan 3/4 cawan sayuran masin sehari, kata Hutkins. Itulah julat yang dimakan dalam kajian yang menunjukkan manfaat kesihatan. Jika anda berlebihan, anda boleh terjebak dengan doktor anda. Timun masin mengandungi jumlah natrium yang agak tinggi untuk setiap hidangan, dan kelebihan natrium dikaitkan dengan . “Ia baik makan timun masin setiap hari jika anda menimbangkan kandungan natrium dengan sayuran segar berkandungan natrium rendah seperti buah-buahan dan sayur-sayuran daun,” nasihat Largeman-Roth. Ini adalah sebab lain untuk membeli timun masin fermentasi; jenama tidak difermentasi, tidak berpendingin, timun masin cepat sering mempunyai lebih natrium. Walaupun dengan timun masin fermentasi, ia penting untuk mencari timun masin dengan natrium lebih rendah dan peka terhadap pengambilan natrium secara keseluruhan.

Dapatkan yang terbaik daripada timun masin anda

Untuk benar-benar meningkatkan permainan timun masin anda, makan timun masin selepas berpeluh banyak semasa bermain sukan atau bersenam. Dalam keadaan ini, kandungan garam bekerja untuk kebaikan anda, kerana ia menambah elektrolit yang hilang melalui berpeluh, kata Largeman-Roth. Jadi, untuk pemulihan strategik, ambil timun masin selepas bermain pickleball.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.