(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Tentera Israel mengatakan pada Rabu bahawa ia telah membuka semula persilangannya Kerem Shalom ke Gaza selepas beberapa hari ditutup, tetapi PBB mengatakan tiada bantuan kemanusiaan telah memasuki dan tiada siapa yang menerima ia di sebelah Palestin selepas pekerja melarikan diri semasa serbuan tentera Israel di kawasan itu.

Persilangan Kerem Shalom antara Gaza dan Israel ditutup pada hujung minggu lepas selepas serangan roket Hamas membunuh empat askar Israel berhampiran, dan pada Selasa, sebuah briged kereta kebal Israel merampas persilangan Rafah berhampiran antara Gaza dan Mesir, memaksa penutupannya. Dua kemudahan ini adalah terminal utama untuk masuknya makanan, ubat-ubatan dan bekalan lain yang penting untuk kelangsungan hidup penduduk Gaza 2.3 juta orang Palestin.

Serbuan Israel kelihatan tidak bermula serangan penuh skala ke bandar Rafah yang telah dijanjikan berulang kali oleh Israel. Tetapi pegawai bantuan memberi amaran bahawa penutupan berpanjangan dua persilangan itu boleh menyebabkan runtuhnya operasi bantuan, mengakibatkan krisis kemanusiaan di Gaza lebih teruk, di mana PBB mengatakan “kelaparan penuh” sudah bermula di utara.

Amerika Syarikat menangguhkan penghantaran bom ke Israel minggu lepas kerana kebimbangan bahawa Israel sedang menghampiri keputusan untuk melancarkan serangan penuh skala ke atas Rafah, dalam pertambahan lagi perpecahan antara dua sekutu rapat itu.

Amerika Syarikat mengatakan ia bimbang tentang nasib kira-kira 1.3 juta orang Palestin yang berkumpul di Rafah, kebanyakan mereka melarikan diri dari pertempuran di tempat lain. Israel mengatakan Rafah adalah kubu terakhir Hamas dan serangan lebih luas di sana diperlukan untuk menghancurkan keupayaan tentera dan kerajaan kumpulan itu.

Amerika Syarikat, Mesir dan Qatar sedang meningkatkan usaha untuk menutup jurang dalam persetujuan yang mungkin untuk gencatan senjata sementara dan pembebasan sebahagian daripada puluhan tawanan Israel masih dipegang oleh Hamas. Israel telah mengaitkan operasi Rafah yang dicadangkan itu dengan nasib rundingan itu. Ketua CIA William Burns, yang telah berkeliling rantau ini untuk berbual mengenai persetujuan gencatan senjata, bertemu Rabu ini dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, kata seorang pegawai Amerika Syarikat, bertutur di bawah syarat tanpa nama untuk membincangkan rundingan tertutup.

Dengan pengambilalihan Rafah, Israel kini mengawal semua persilangan Gaza buat kali pertama sejak ia menarik balik tentera dan penduduknya dari wilayah itu hampir dua dekad lalu, walaupun ia telah mengekalkan sekatan bersama kerjasama Mesir selama kebanyakan masa itu. Persilangan Rafah telah menjadi laluan kemanusiaan penting sejak permulaan perang dan satu-satunya tempat di mana orang boleh memasuki dan meninggalkan.

Jurugambar Associated Press mendengar letupan dan tembakan berseliwer di kawasan persilangan Rafah sepanjang malam, termasuk dua letupan besar awal Rabu. Tentera Israel melaporkan enam pelancaran dari Rafah ke arah persilangan Kerem Shalom pada Selasa.

COGAT, badan tentera Israel yang bertanggungjawab hal ehwal awam Palestin, berkata persilangan Kerem Shalom dibuka semula awal Rabu. Tetapi Juliette Touma, pengarah komunikasi UNRWA, berkata tiada bantuan memasuki sehingga tengah hari Rabu dan bahawa agensi PBB terpaksa meration bahan api yang diimport melalui Rafah.

Kementerian Kesihatan Gaza pada masa yang sama mengatakan sekurang-kurangnya 46 pesakit dan mangsa yang telah dijadualkan untuk meninggalkan Selasa untuk rawatan perubatan telah ditinggalkan.

Agensi PBB dan kumpulan bantuan telah meningkatkan bantuan kemanusiaan dalam minggu-minggu kebelakangan ini kerana Israel telah mengangkat sebahagian sekatan dan membuka persilangan tambahan di utara di bawah tekanan dari Amerika Syarikat, sekutu terdekatnya.

Tetapi pekerja bantuan mengatakan penutupan Rafah, yang satu-satunya pintu masuk bahan api untuk trak dan generator, boleh mempunyai akibat buruk, dan PBB mengatakan utara Gaza sudah berada dalam keadaan “kelaparan penuh”.

COGAT berkata 60 lori bantuan memasuki melalui persilangan utara pada Selasa. Kira-kira 500 trak memasuki Gaza setiap hari sebelum perang.

Perang bermula apabila militan Hamas memecah pertahanan Israel pada 7 Oktober dan menyerbu pangkalan tentera dan komuniti pertanian berhampiran, membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik lagi 250 orang. Hamas masih dipercayai menahan kira-kira 100 tebusan dan mayat lebih 30 yang lain selepas kebanyakan yang lain dibebaskan semasa gencatan senjata November.

Perang telah membunuh lebih 34,800 orang Palestin, menurut pegawai kesihatan Gaza, dan telah mengusir kira-80% daripada penduduk 2.3 juta orang Palestin dari rumah mereka. Kempen tentera Israel telah , mengurangkan bahagian besar Gaza ke runtuhan.

Biden telah berulang kali memberi amaran kepada Netanyahu terhadap melancarkan serbuan ke atas Rafah. Tetapi rakan kongsi kanan jauh Netanyahu telah mengancam akan menjatuhkan kerajaannya jika dia memanggil serbuan atau membuat terlalu banyak pengorbanan dalam rundingan gencatan senjata.

Amerika Syarikat secara bersejarah memberi Israel jumlah bantuan tentera yang besar, yang hanya dipercepatkan sejak permulaan perang.

Pengiriman yang ditangguhkan itu sepatutnya terdiri daripada 1,800 bom 2,000 paun (900 kilogram) dan 1,700 bom yang lebih kecil, dengan kebimbangan Amerika Syarikat tertumpu pada bagaimana bom lebih besar boleh digunakan dalam setting bandar yang padat, kata seorang pegawai Amerika Syarikat Selasa di bawah syarat tanpa nama untuk membincangkan perkara sensitif itu. Pegawai itu berkata tiada keputusan muktamad dibuat lagi mengenai melanjutkan penghantaran itu.

– Magdy melaporkan dari Kaherah dan Lidman dari Tel Aviv, Israel. Jurugambar Associated Press Aamer Madhani dan Zeke Miller di Washington menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.