India Sedang Bersedia Untuk Fasa Pertama Pilihan Raya Umum

(SeaPRwire) –   Awal bulan ini, dua penulis India menerbitkan surat terbuka kepada Perdana Menteri mereka, Narendra Modi. Ditulis dalam bentuk puisi dan bertajuk “Selamanya Di Hat Kami,” ia menceritakan pencapaiannya sambil memuji-muji beliau dengan bahasa yang sangat memuja. “Dengan keberanian dan kebijaksanaan/anda menunjukkan jalan kepada rakyat,” ia memuji. “Oh Modi, oh Modi/harapan mereka tidak pernah goyah/Seorang pemimpin rakyat, di mana mereka melihat cahaya/Oh Modi, oh Modi, membimbing siang dan malam.”

Penghormatan sebegini menangkap intipati populariti Modi. Ramai yang hanya menghormatinya; ramai lagi yang nampaknya memuja-mujanya. Beliau disayangi oleh majoriti besar negara, seperti yang dibuktikan oleh kadar kelulusan yang mencapai paras baru yang tinggi awal tahun ini. Kemenangan dalam – yang bermula – dijangka luas.

Ada banyak yang menerangkan populariti Modi. Termasuk keperibadiannya (penyokongnya melihat beliau sebagai tidak rasuah), gaya kepimpinan dan pentadbirannya, serta pencapaian dasarnya di dalam dan luar negara—tidak lupa kuasa dan sokongan di sebaliknya. Di atas segala-galanya, dan mungkin paling membimbangkan, beliau telah memenangi jutaan untuk kebangsaan agama Hindu kerajaannya. Termasuk undang-undang diskriminasi terhadap Muslim (seperti menolak pelarian Muslim dari negara jiran, di beberapa negeri, dan menghapuskan sebutan sejarah Muslim dari buku teks sekolah). Beberapa rakan sejawat dan penyokong Modi telah menghasut , dan negara ini telah menyaksikan bilangan dan serangan terhadap minoriti agama yang meningkat. Penyokong Modi juga telah menyebarkan teori konspirasi terhadap Muslim (termasuk “konspirasi love jihad” yang menuduh tanpa asas bahawa lelaki Muslim mengambil hati wanita Hindu untuk memaksa mereka menukar agama). Ini semua berlangsung ketika ruang untuk bantahan semakin mengecil, dengan penahanan dan masyarakat awam yang lebih luas.

Bukan semua ini belum pernah berlaku sebelum ini. Sebelum Modi, India mengalami ketegangan agama (dan ). Muslim India cenderung menjadi yang paling rentan, tetapi ketegangan komunal telah memudaratkan Kristian dan Sikh. Terdapat juga tempoh di mana demokrasi berjuang—termasuk darurat antara 1975 dan 1977. Ia telah dilaksanakan oleh kerajaan Indira Gandhi (dari parti Kongres) untuk memulihkan undang-undang dan ketertiban berikutan protes besar-besaran pembangkang. Tetapi kes-kes itu bersifat episod. Apa yang berlaku hari ini adalah berterusan, dan bermain skala yang lebih besar. Dan kebanyakan daripadanya—termasuk Perdana Menteri secara terbuka —sangat baru.

Tindakan zaman Modi sangat kontroversi kerana demokrasi yang bersejarah dan tahan uji India. Tetapi walaupun “Modi-fikasi” India ini tidak disukai oleh ramai warganegara—terutamanya Muslim—ia mempunyai terlalu banyak penyokong untuk digambarkan sebagai penindasan sepenuhnya terhadap kehendak awam. Ini mungkin kezaliman majoriti, tetapi ia juga menikmati mandat awam.

Bagi Modi dan pangkalan besarnya, India baharu ini lebih kukuh dalam negara dan antarabangsa, lebih yakin, dan sepenuhnya demokratik. Ia menghasilkan pencapaian besar-besaran—daripada penyatuan wilayah hingga menjadi ekonomi berprestasi tinggi. “Modi-fikasi” India telah mencetuskan bantahan, dan bahkan . Tetapi jarang sekali Modi menarik balik dasar atau undang-undang baru—dan tidak pernah isu berkaitan agama. Yang sama dijangka berlaku dalam penggal ketiga Modi.

Di pentas antarabangsa, dasar Modi telah menimbulkan banyak kritikan. Namun, kerajaan asing tidak berada dalam kedudukan untuk berbuat apa-apa tentang isu ini. Barat melihat India—kerana saiznya, tentera, dan daya saing ekonominya—sebagai rakan yang penting dalam usaha . Kebanyakan dunia lain melihat India sebagai rakan dalam cara ini atau yang lain. Terdapat sedikit nafsu untuk mengganggu India atas hal ehwal dalaman atau menggunakan sebarang pengaruh untuk mendorong perubahan dasar. Oleh itu, India, bukan pengkritiknya, yang mempunyai pengaruh untuk digunakan.

Tidak banyak pilihan, maka, selain menerima realiti India yang dimodifikasi oleh Modi, dan India akan menjadi apa yang Modi dan ramai rakyatnya mahu.

Bagi Barat, ini mudah apabila dibimbing oleh kebimbangan strategik semata-mata. Tentu saja, terdapat pendirian India yang diambil—seperti pelukannya terhadap multipolariti, yang berisiko melemahkan kuasa AS, dan kerjasama berterusannya dengan Rusia—yang tidak menggembirakan ibu kota Barat. Namun, “Modi-fikasi” India boleh mengganggu kepentingan AS dan sekutunya. Sebagai contoh, Washington mahu India menarik lebih banyak syarikat teknologi asing untuk mengurangkan kehadiran mereka di China. Tetapi garis panduan India terhadap kandungan media sosial berisiko menakut-nakutkan sesetengah syarikat. Penggal ketiga Modi juga boleh menghasilkan lebih banyak ketegangan komunal, menyibukkan perhatian dasar luar kerajaannya.

Dengan itu dikatakan, “Modi-fikasi” India mungkin tidak tidak boleh diubah semula sepenuhnya. Sama ada selepas penggal ketiganya atau selepas itu, Modi berusia 73 tahun akan perlu bersara. BJP, kehilangan pemimpin yang sangat popular, mungkin berjuang untuk menyesuaikan diri tanpa lelaki yang begitu rapat dikaitkan dengan parti itu. Ini mungkin memberikan peluang kepada Kongres yang tercungap sejak kehilangan kuasa pada 2014.

Peluang politik juga mungkin muncul untuk pemimpin BJP baharu dengan idea dan dasar yang berbeza. Banyak akan bergantung kepada siapa yang menggantikan Modi sebagai ketua BJP. Menteri Dalam Negeri Amit Shah dan Ketua Menteri Uttar Pradesh Yogi Adityanath, adalah penyokong dan kadang-kadang penganut kebangsaan Hindu yang sangat taat. Calon kemungkinan lain adalah .

Walaubagaimanapun, untuk sekarang dan tentu selepas 1 Jun, jangan harap sebarang pengubahsuaian terhadap “Modi-fikasi” India.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.