(SeaPRwire) –   NEW DELHI — India pada Sabtu mengumumkan pilihan raya umum selama 6 minggu akan bermula pada 19 April, dengan kebanyakan kajian meramalkan kemenangan untuk Perdana Menteri Narendra Modi dan parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata.

Mengundi dalam demokrasi terbesar di dunia akan memanjang selama tujuh fasa, dengan negeri-negeri berbeza mengundi pada masa yang berbeza dan keputusan akan diumumkan pada 4 Jun. Lebih 970 juta pengundi — lebih 10% daripada populasi dunia — akan memilih 543 ahli untuk Dewan Rakyat rendah Parlimen untuk penggal selama lima tahun.

Modi, yang sedang mencari penggal ketiga berturut-turut, menghadapi cabaran kecil kerana pakatan pembangkang utama daripada lebih dua puluh parti serantau diketuai oleh Parti Kongres Kebangsaan India kelihatan retak, terbelah oleh permusuhan, pecah-belah politik dan percanggahan ideologi.

Pakar-pakar mengatakan pilihan raya ini dijangka memperkukuhkan Modi sebagai salah satu pemimpin India yang paling berkekalan dan berpengaruh yang telah berusaha untuk mengubah negara itu daripada demokrasi sekular kepada negara yang secara terbuka menyatakan Hindu.

Setiap fasa pilihan raya akan berlangsung selama satu hari dan beberapa kawasan — tersebar di pelbagai negeri, bandar-bandar yang padat penduduk dan kampung-kampung terpencil — akan mengundi pada hari itu. Pengundian berperingkat membolehkan kerajaan mengerahkan puluhan ribu tentera untuk mencegah keganasan dan mengangkut pegawai pilihan raya dan mesin pengundian.

India mempunyai sistem pilihan raya multiparti pertama lalu lalang di mana calon yang menerima undian terbanyak menang.

Sebelum pilihan raya, Modi telah berkeliling negara merasmikan projek-projek baharu, membuat ucapan dan berinteraksi dengan pengundi. Sokongan untuk pemimpin ini meningkat selepas beliau membuka kuil Hindu di bandar Ayodhya di utara pada Januari, yang banyak dianggap sebagai permulaan rasmi kempen pilihan raya beliau kerana ia memenuhi janji lama parti beliau untuk nasionalis Hindu.

Modi berusia 73 tahun pertama kali berkuasa pada 2014 dengan janji pembangunan ekonomi, mempersembahkan dirinya sebagai orang luar memecahkan elit politik. Sejak itu, beliau semakin popular dan mencampur agama dengan politik dalam formula yang telah menyentuh mendalam populasi majoriti Hindu India walaupun ia mengancam akar sekular negara itu.

Pilihan raya ini datang ketika pengaruh India di pentas global meningkat di bawah Modi, berkat ekonominya yang besar dan sebahagiannya kerana ia dianggap sebagai penyeimbang kepada China yang sedang meningkat.

Critics mengatakan hampir satu dasawarsa pemerintahan Modi telah ditandai oleh peningkatan pengangguran walaupun ekonominya membesar, serangan oleh nasionalis Hindu terhadap minoriti negara itu, terutamanya Muslim, dan ruang yang semakin mengecil untuk bantahan dan media bebas. Pembangkang mengatakan kemenangan parti Modi boleh mengancam status India sebagai negara sekular dan demokratik.

Kemenangan untuk BJP Modi akan mengikuti kejayaan pilihan raya 2019, apabila ia memperoleh majoriti mutlak dengan 303 kerusi parlimen berbanding 52 dipegang oleh parti Kongres.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.