The Prince and Princess of Wales Accompanied By The Duke And Duchess Of Sussex Greet Wellwishers Outside Windsor Castle

(SeaPRwire) –   Putera Harry dan Meghan Markle mengetahui tentang diagnosis kanser Kate Middleton melalui siaran televisyen pada masa yang sama dengan orang ramai, menurut laporan.

Pada hari Jumaat, Putera Wales berusia 42 tahun menyepi bulan-bulan spekulasi dan ketidakpastian apabila beliau berkongsi diagnosis kansernya dalam satu kenyataan. Kate menyatakan bahawa selepas pembedahan perut yang dirancang, pakar perubatan mendapati “kanser telah wujud”.

“Oleh itu, pasukan perubatanku telah menasihati saya supaya menjalani rawatan kemoterapi pencegahan dan saya kini berada dalam peringkat awal rawatan tersebut,” tambah Kate. Beliau berkata diagnosis itu merupakan “kejutan besar” dan bahawa beliau dan William sedang mengurus berita itu secara peribadi untuk keluarga muda mereka.

Butir-butir lanjut mengenai keadaannya tidak dikongsi, tetapi Istana Kensington menyatakan Putera Wales sedang pulih dengan baik.

Akhbar The Times menyatakan beberapa sumber mengesahkan bahawa diagnosis Kate tidak dikongsi terlebih dahulu dengan Putera Harry dan Meghan Markle.

Sumber keluarga juga memberitahu bahawa Putera Harry dan Meghan Markle “diketepikan daripada sebarang butiran mengenai diagnosis Kate”. Sumber itu menambah: “Jelas tiada lagi kepercayaan.”

“Ia berbicara banyak bahawa Harry dan Meghan mengetahui diagnosis itu melalui berita. Kedua-dua adik-beradik dilaporkan tidak berhubung selama berbulan-bulan dan kepercayaan telah musnah sama sekali,” kata sejarawan diraja kepada TIME.

Pernah digelar “Empat Hebat” oleh media, hubungan mereka merosot. Harry dan William telah mempunyai hubungan tegang selama bertahun-tahun, yang Harry terangkan dengan terperinci dalam memoirnya di mana beliau menuduh abangnya menyerangnya secara fizikal. Kate dan Meghan juga mempunyai ketegangan tersendiri, yang kemudian Meghan bincang dalam siri dokumentari Netflix.

Keluarga Diraja telah menghadapi dua kehilangan besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan kematian Putera Philip pada bulan April 2021 dan Ratu Elizabeth II pada bulan September 2022. Tetapi pada masa krisis, keluarga sering bersatu untuk menjalankan tugas-tugas istiadat, dan terdapat kemungkinan kecil tempoh pemulihan Kate juga boleh menyatukan mereka semula.

“Penyakit serius boleh mengubah segala-galanya dan menyatukan keluarga. Ini mungkin berlaku. Harry akan kembali melawat bapanya dan mungkin adik-beradik akan bertemu,” kata Fitzwilliams. “Ini boleh membuka jalan kepada rekonsiliasi dalam minggu dan bulan-bulan akan datang. Walau bagaimanapun, ia tidak mungkin pada masa ini.”

Pada bulan Februari, Harry terbang ke United Kingdom sebaik mendengar berita tentang kemangkatan Raja. Beliau bertemu dengan bapanya kurang daripada satu jam, sebelum terbang balik ke Los Angeles pada hari seterusnya. Walaupun singkat, lawatan itu menandakan titik permulaan untuk bapa dan anak, yang tidak bertemu sejak pemahkotaan Raja pada bulan Mei 2023.

Berikutan alamat televisyen Kate, Duke dan Duchess of Sussex telah mengeluarkan kenyataan mengharapkan kesihatan dan pemulihan beliau. Mereka juga berkata mereka berharap keluarga mendapat ruang untuk menangani berita itu “secara peribadi dan dalam damai.”

Pasangan Sussex dilaporkan telah menghubungi Pangeran dan Puteri Wales. Pengulas diraja Sarah-Louise Robertson memberitahu GB News “terdapat beberapa pesanan teks, beberapa pertukaran,” yang boleh membuktikan “cabang zaitun” antara dua keluarga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.