US-POLITICS-JUSTICE-GERRYMANDERING

(SeaPRwire) –   Pada 19 Februari, gabenor Wisconsin Tony Evers telah menandatangani peta-peta perundangan negeri baru ke dalam undang-undang, menamatkan pertempuran politik dan kehakiman selama satu dekad yang berakhir dengan Mahkamah Agung negeri itu memutuskan bahawa peta-peta Wisconsin melanggar perlembagaan negeri. Peta-peta itu adalah contoh yang menyakitkan mata tentang gerrymandering – amalan mengubah sempadan daerah Kongres dan negeri untuk menguntungkan satu pihak berbanding pihak lain.

Amalan ini setua negara. Ahli politik di negeri seperti Virginia, North Carolina dan South Carolina telah mengamalkannya seawal akhir abad ke-18. Dan sejak itu, gerrymandering telah berkembang menjadi salah satu ancaman terbesar kepada demokrasi Amerika. Ia telah membantu menjadikan lebih 90% daerah Kongres dan negeri tidak kompetitif, meninggalkan puluhan juta pengundi yang benar-benar merasa undi mereka tidak bermakna dalam pilihan raya yang telah ditentukan oleh bentuk daerah. Untungnya, beberapa dekad terakhir telah menghasilkan penyelesaian potensial: suruhanjaya pembahagian semula bebas, yang semakin menjadi kunci untuk memulihkan demokrasi Amerika.

Gerrymandering pertama kali diletakkan di peta secara besar-besaran oleh Elbridge Gerry, salah seorang bapa pengasas yang kemudian berkhidmat sebagai naib presiden kelima.

Gerry telah berjuang menentang pilihan langsung wakil ke Dewan Perwakilan dalam Konvensyen Perlembagaan. Dia bimbang tentang “kejahatan” yang timbul daripada “kelebihan demokrasi.” Kebimbangan ini membentuk sumbangan terakhirnya yang paling berkekalan kepada politik Amerika.

Pada tahun 1812, Dewan Perundangan Massachusetts, dikuasai oleh Parti Demokratik-Republikan, cuba menghapuskan pengaruh pembangkang Parti Federalis di dewan negeri dengan menyusun semula daerah mereka. Peta baru mengandungi daerah berbentuk aneh yang dituduh Parti Federalis sebagai “potongan dan koyakan.” Gerry, gabenor, telah menandatangani undang-undang pembahagian semula ke dalam undang-undang, mencetuskan Parti Federalis yang tidak puas hati untuk memperkenalkan istilah peyoratif “gerrymander,” menggabungkan “Gerry” dan “salamander.”

Parti Federalis benar-benar terkesan: peta baru berfungsi tepat seperti yang dimaksudkan. Kedua-dua pihak menerima kira-kira 50,000 undi untuk dewan negeri dalam pilihan raya 1812. Tetapi, berkat peta gerrymandering mereka, Demokratik-Republikan menawan 29 kerusi berbanding 11 untuk Parti Federalis.

Gerrymanders terus menjadi sangat berkesan sepanjang separuh pertama abad ke-19. Contohnya, pembahagian semula Indiana pada 1852 memberikan Demokrat 10 daripada 11 daerah Kongres walaupun mereka hanya memenangi 53% undian popular.

Tetapi, amalan memotong daerah benar-benar berkembang selepas negeri-negeri meratifikasikan Pindaan Kelima belas memberikan hak kepada lelaki kulit hitam untuk mengundi pada tahun 1870. Negeri-negeri Selatan meningkatkan gerrymandering mereka untuk melemahkan atau melemahkan suara kulit hitam. Pada tahun 1882, contohnya, Demokrat kulit putih, yang telah menguasai semula legislatif South Carolina, mencipta daerah “meandering” yang mengkonsolidasikan pengundi kulit hitam. Peta ini membolehkan semua daerah lain dengan senang hati memilih wakil kulit putih, walaupun majoriti penduduk negeri adalah kulit hitam.

Gerrymandering adalah salah satu daripada banyak alat – termasuk cukai pol, ujian huruf, dan intimidasi – yang digunakan oleh kulit putih Selatan untuk menafikan hak pengundi kulit hitam.

Ini berterusan hingga awal abad ke-20, tetapi orang kulit putih Selatan juga menambah satu lagi kelainan: keengganan untuk membahagikan semula daerah. Mereka berharap ini akan terus mewakili pengundi luar bandar konservatif kulit putih, sementara menyempitkan kawasan bandar – semakin dominan bukan kulit putih – ke dalam bilangan daerah yang paling kecil mungkin. Alabama, contohnya, membahagikan semula daerahnya pada tahun 1901 dan kemudian meninggalkannya tidak berubah selama 60 tahun. Menjelang tahun 1960-an, salah satu daerah perundangan negeri luar bandar Alabama mengandungi kira-kira 15,000 orang manakala daerah yang mengandungi Birmingham, dengan populasi kulit hitam yang besar, mempunyai lebih daripada 600,000 orang.

Pada tahun 1960-an, beberapa keputusan Mahkamah Agung, terutamanya dalam dan , cuba mengawal gerrymandering berunsur perkauman. Yang terakhir memerlukan bahawa, dalam setiap negeri, daerah Kongres mesti berukuran sama. Tetapi hakim menolak untuk mengharamkan gerrymandering secara mutlak.

Semenjak itu, kenaikan teknologi komputer telah menjadikan amalan ini senjata yang lebih berkuasa. Menjelang awal 2000-an, perisian pembahagian semula profesional seperti Maptitude membolehkan ahli perundangan dan strategis menggabungkan data demografi dan undian lampau dengan kelajuan pengiraan yang semakin meningkat untuk mengoptimumkan proses dan menggambar gerrymanders yang lebih merosakkan daripada yang pernah difikirkan Gerry. Keberkesanan perisian ini hanya bertambah baik sepanjang masa. Dua puluh tahun yang lalu, komputer boleh menjana beberapa ratus peta yang mungkin dalam masa beberapa saat. Kini jumlah itu berpuluh-puluh ribu dan terus meningkat secara eksponen.

Menggabungkan pelbagai set data dan memindahkan blok sensus membolehkan peta disusun dengan ketepatan pembedahan, pisau bedah digital dengan kejam memotong daerah, bandar dan kawasan. Perisian ini tersedia untuk umum dan sesiapa yang memahami sedikit politik tempatan dan kecekapan kod boleh bermain gim gerrymandering, memastikan kejayaan pilihan raya parti mereka.

Seperti yang ditulis Hakim Mahkamah Agung Elena Kagan dalam pendapatnya yang tidak setuju pada tahun 2019 dalam , di mana majoriti memutuskan bahawa mahkamah persekutuan tidak boleh menyelesaikan gerrymandering partisan, “Hari Pilihan Raya . . . adalah asas kerajaan demokratik. Dan gerrymandering partisan boleh menjadikannya tidak bermakna.”

Bertindak balas terhadap kecekapan peningkatan gerrymandering, aktivis telah membangunkan senjata untuk melawannya: mengambil penggambaran peta jauh dari legislatur berpihak dan memberikannya kepada suruhanjaya warganegara bebas.

Suruhanjaya ini tidak mempunyai ahli politik dan ahli dilayari untuk sikap, atau seimbang oleh parti. Mereka diberi tugas menggambar garis daerah secara tidak berpihak yang menghormati garis panduan dan peraturan geografi, keadilan dan peluang. Banyak negara, termasuk UK, Australia dan Kanada, menggunakan suruhanjaya sedemikian.

Mereka terbukti lebih berjaya daripada panel yang dilantik oleh ahli politik, walaupun mereka adalah bipartisan. Pada tahun 2021, contohnya, suruhanjaya penasihat yang dilantik secara politik di Virginia tidak dapat bersetuju tentang peta dan Mahkamah Agung negeri terpaksa campur tangan. Pertengkaran dan keistimewaan politik juga mengkomplikasikan kerja suruhanjaya bipartisan di Montana, New Jersey dan New York.

Suruhanjaya juga hanya menyelesaikan masalah gerrymandering jika mereka mempunyai kata putus terakhir dalam menggambar daerah. Di Ohio, Utah dan New Mexico, pihak dominan – dalam dua kes pertama, Republikan, dan dalam kes terakhir, Demokrat – sekadar mengabaikan kerja suruhanjaya mereka dan menggambar gerrymander.

Suruhanjaya bukan penyelesaian sepenuhnya kerana pengundi semakin berpecah mengikut geografi, dengan Demokrat berkumpul di sekitar bandar dan Republikan lebih tersebar di kawasan luar bandar.

Walaupun begitu, terdapat bukti kuat bahawa suruhanjaya bebas mengurangkan gerrymandering secara keseluruhan. Pusat Kajian Progresif Amerika Syarikat menyimpulkan pada tahun 2016 bahawa peta yang digambar oleh suruhanjaya bebas mempunyai hampir dua kali ganda daerah kompetitif berbanding yang digambar oleh perundangan. Ini disokong, contohnya, di California, di mana purata peratusan daerah kompetitif pergi dari 5.6% dalam dekad sebelum pengenalan suruhanjaya bebas pada tahun 2010 ke 14.6% sejak itu.

Ini telah menyebabkan dorongan di negeri-negeri dengan proses rujukan untuk mengambil kuasa membahagikan semula jauh dari perundangan. Pada tahun 2016, aktivis muda Michigan, Katie Fahey, memaparkan di Facebook: “Saya ingin menangani gerrymandering di Michigan. Jika anda berminat untuk melakukan ini juga, sila maklumkan saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Organisasi beliau Voters Not Politicians kemudian mempunyai beribu-ribu sukarelawan di seluruh negeri yang mengumpulkan 400,000 tandatangan untuk meletakkan Cadangan 2 pada pungutan suara 2018. Walaupun berdepan tuntutan mahkamah dan usaha kumpulan konservatif untuk menyekat inisiatif itu, ia diluluskan dengan lebih 20 peratus undian majoriti. Michigan kini mempunyai suruhanjaya pembahagian daerah yang 13 ahlinya dilarang mempunyai kaitan dengan politik. Peta yang dihasilkan mereka adalah salah satu yang paling seimbang dan kompetitif di