(SeaPRwire) –   Dokumentari baru “Hollywood Con Queen”, yang akan ditayangkan pada 8 Mei di Apple TV+, menceritakan kisah seorang lelaki yang dipercayai telah menyamar sebagai pelbagai eksekutif filem wanita dan lelaki Hollywood dan mengelabui pekerja bebas di industri hiburan selama lebih satu dekad dari 2010 hingga 2020 dengan projek filem palsu dan percakapan seks melalui telefon.

“Hollywood Con Queen” mendedahkan bagaimana Hargobind Tahilramani menyebabkan sekurang-kurangnya 500 mangsa kehilangan kira-kira AS$2 juta, termasuk artis rias, tukang masak, artis seni bela diri, pelakon pengganti, dan bekas tentera yang menjalankan kerja keselamatan peribadi untuk individu berpendapatan tinggi. Siri dokumentari ini berdasarkan laporan oleh Scott Johnson, yang laporannya untuk The Hollywood Reporter sejak 2018 telah meningkatkan kesedaran awam mengenai skim penipuan ini dan mencetuskan ratusan mangsa untuk tampil ke hadapan. Rancangan ini juga berdasarkan buku tahun 2023 beliau yang bertajuk The Con Queen of Hollywood: The Hunt for an Evil Genius.

Pembikin filem Hollywood Con Queen mempunyai banyak bukti untuk dijadikan rujukan: temubual dengan mangsa, pertukaran emel yang disimpan oleh mangsa dengan penerbit palsu, dan panggilan dengan penipu yang dicatat oleh mangsa apabila mereka menyedari perkara menjadi mencurigakan. Nicoletta Kotsianas, seorang penyiasat korporat yang pada mulanya dilantik oleh eksekutif Hollywood dan bekas ketua , yang merupakan antara orang yang ditiru oleh Tahilramani, berkata menjejaki domain emel adalah seperti permainan menghentam labah-labah; setiap kali dia berjaya menutup satu, yang baru akan muncul. Selain itu, penipu ini menggunakan nama yang berbeza kepada orang yang berbeza. Kotsianas menghabiskan enam bulan untuk melihat nama yang dipanggil kepada penipu ini dalam komen media sosial dan membandingkannya dengan konstruk nama Indonesia sebelum dia menyedari bahawa peniru itu mesti Hargobind Tahilramani. Dalam dokumentari ini, dia lebih dikenali sebagai Harvey, nama samaran masa kecilnya.

Salah satu sebab ramai orang tertipu selama begitu lama adalah kerana untuk pekerja bebas, adalah agak biasa menerima panggilan tidak diduga dengan peluang. Dan orang yang dipercayai berada di sebalik panggilan telefon, tetapi sebenarnya ditiru, adalah mudah dicari di Google.

Pada tahun 2017, pembikin filem Will Strathmann menerima emel dari seseorang yang dipercayainya sebagai , meminta beliau pergi ke Indonesia untuk mencari watak untuk storyboard untuk pilota yang boleh dipitch kepada Netflix. Kerana biasa dalam industri bebas untuk dibayar kembali kemudian, dia tidak terfikir dua kali untuk menanggung kos untuk penterjemah dan perjalanan. Orang yang dipercayai Strathmann sebagai tidak pernah dapat bertemu dengannya secara peribadi – walaupun sentiasa menghubunginya pada tengah malam untuk bercakap perniagaan. Yang ditonjolkan dalam dokumentari ini adalah rakaman beberapa panggilan paling tidak teratur. Tetapi dia mula merasa curiga apabila terus diminta pergi ke Indonesia dan Bali, menghabiskan tabung simpanannya. Keseluruhannya, dia mengatakan dia kehilangan AS$54,452.

Beberapa mangsa tertipu semasa pandemik COVID-19. Dengan pengeluaran tergendala, prospek sesuatu yang sedang berjalan memberi harapan kepada pekerja bebas. Seorang pelakon yang menggunakan nama samaran John Taylor dalam dokumentari itu berkata dia percaya dia membayar untuk kelas senaman postur seni bela diri dan agar dia boleh muncul dalam filem arahan , yang banyak mengarahkan filem aksi. Dia menerima mesej teks dengan senarai filem untuk ditonton dan tugasan untuk menulis esei analisis watak untuk setiap satu. “Saya bosan dan ini menjadi sesuatu yang pelik dan menarik dalam kehidupan saya,” katanya menjelaskan bagaimana rasanya melakukan kerja rumah. “Ini berfungsi sebagai pengalihan yang sangat diterima baik.”

Tetapi bahagian paling mengganggu skim penipuan ini adalah seks melalui telefon. Pada satu malam, Taylor menerima panggilan tengah malam dari seseorang yang mendakwa dirinya sebagai Barbara Ellison, bekas isteri magnat Oracle. Dia dikatakan mempunyai harta dengan gym di mana dia boleh berlatih dan mahu mengenali dia lebih dekat. Kemudian Taylor diminta berpura-pura sedang melumatnya, dan kemudian mendengar orang itu mencapai orgasme melalui telefon. Dalam apa yang dipercayainya sebagai mesyuarat pemasaran melalui Skype dengan , ketua Universal Pictures, eksekutif palsu itu memintanya mencium kamera, menanggalkan pakaiannya dan menyentuh dirinya (yang tidak dilakukannya).

Ia jarang menonton dokumentari jenayah sebenar di mana pelaku ditemubual, jadi bahagian paling mengejutkan Hollywood Con Queen ialah perbualan yang dirakam Johnson untuk bukunya dengan Harvey – satu jendela di mana identitinya terdedah, tetapi sebelum penangkapannya pada tahun 2020. Johnson bahkan mempunyai seseorang merekodkan beliau menghadapi Harvey di Manchester, selepas berpura-pura berada di London di media sosial. Sebaliknya daripada mengelak Johnson, Harvey menyambut temu bual Zoom dan kerap memanggilnya.

“Bayangkan jika sesuatu yang hebat berlaku kepadaku selepas ini,” kata Harvey kepada Johnson pada satu ketika. Dalam satu pertukaran yang sangat memberi maklumat, dia merakamkan watak filem kegemarannya, seperti Ursula, penjahat dalam The Little Mermaid, Meryl Streep dan semua loghatnya dalam Sophie’s Choice, dan Glenn Close yang memainkan wanita penipu dalam Dangerous Liaisons. “Ada begitu banyak yang boleh dilakukan sebagai pelakon, bukan?” katanya kepada Johnson.

Jelas bahawa Harvey sentiasa mahu menjadi terkenal, sentiasa mahu menjadi penulis atau pengarah Hollywood, jadi projek filem palsu ini cara baginya untuk mencuba membuat impian itu menjadi kenyataan. Johnson memberitahu TIME masih menjadi soalan terbuka apa yang sebenarnya membawa beliau menipu begitu banyak orang, tetapi mengatakan satu teori ialah ia berakar umbi dalam “dendam” kerana “usaha gagalnya sendiri untuk menjadi seseorang yang signifikan di Hollywood pada titik awal dalam hidupnya.”

Nasib Harvey masih belum diputuskan. Sejak ditangkap pada November 2020, dia kekal di UK. Pada 6 Jun 2023, hakim British menetapkan agar dia diekstradisi ke AS di mana dia boleh didakwa atas jenayahnya, jadi dia kini sedang melawan ekstradisi. Dipercayai Harvey adalah satu-satunya orang yang meniru eksekutif Hollywood dalam kes ini; tiada pelakon lain yang dikaitkan dengan skim-skim ini.

Untuk mengelak tertipu skim sebegini, Kotsianas menekankan bahawa orang harus curiga jika terus menerima panggilan telefon, terutamanya mengenai tugasan mendesak. Penting untuk memperhatikan domain emel, dan mampu memanggil seseorang balik bukannya sentiasa perlu dipanggil oleh seseorang. “Hollywood Con Queen” ini adalah “versi yang sangat melampau bagi apa yang berlaku setiap hari di seluruh internet untuk berjuta-juta orang dalam skim penipuan ini,” katanya. “Ini boleh berlaku kepada sesiapa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.