(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengadakan mesyuarat Kumpulan Tujuh demokrasi maju pada Ahad untuk menyelar dan mencegah .

Amerika Syarikat menembak jatuh roket yang dilancarkan oleh Tehran dalam apa yang merupakan serangan tentera langsung pertama Iran ke atas Israel. Pihak berkuasa Israel menyatakan 99% senjata masukan telah ditembak jatuh tanpa menyebabkan sebarang kerosakan yang ketara.

“Atas arahan saya, untuk menyokong pertahanan Israel, tentera udara dan kapal perusak peluru berpandu balistik Amerika Syarikat dipindahkan ke kawasan itu sepanjang minggu lepas,” kata Biden dalam kenyataan pada Sabtu malam. “Terima kasih kepada penempatan ini dan kemahiran luar biasa anggota perkhidmatan kami, kami membantu Israel menembak jatuh hampir kesemua drone dan roket masukan.”

Biden, dalam panggilan dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu malam itu, mendesak supaya Israel mengambil kemenangan atas keupayaan pertahanannya kerana presiden itu bertujuan mencegah sekutu Timur Tengah terdekat Amerika Syarikat daripada serangan membalas lebih besar terhadap Iran. Biden, menurut pegawai pentadbiran kanan, memberitahu Netanyahu bahawa Amerika Syarikat tidak akan mengambil bahagian dalam sebarang tindakan penyerangan terhadap Iran. Pegawai itu tidak dibenarkan membincangkan perbualan peribadi secara awam dan berbual atas syarat anonim.

“Saya memberitahu beliau bahawa Israel menunjukkan keupayaan luar biasa untuk mempertahankan diri dan menewaskan serangan bahkan tanpa praseden – menghantar mesej jelas kepada musuhnya bahawa mereka tidak boleh secara berkesan mengancam keselamatan Israel,” kata Biden dalam kenyataannya.

Mesyuarat Kumpulan Tujuh, kata Biden, bertujuan “untuk menyelar sama ada tindak balas bersatu kepada serangan berani Iran”.

Usaha untuk menggalakkan Israel menunjukkan sikap sederhana menggambarkan usaha Amerika Syarikat yang sedang berlangsung untuk mengehadkan perang Israel terhadap Hamas di Gaza, yang kini memasuki bulan ketujuh, dan untuk melakukan lebih banyak untuk melindungi nyawa awam di wilayah itu.

Senator Florida Marco Rubio, yang tertinggi dari Parti Republikan pada Jawatankuasa Perisikan Senat, mengkritik Rumah Putih kerana “membocorkannya kepada media” bahawa Biden memberitahu Netanyahu untuk mengambil kemenangan dan jangan membalas.

Rubio memberitahu program “State of the Union” CNN bahawa ia adalah “sebahagian daripada usaha Rumah Putih untuk meredakan” orang yang memanggil gencatan senjata di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.