Rescue Work Speeds Up In Qingyuan After Floods

(SeaPRwire) –   Hampir 60,000 penduduk di wilayah Guangdong, China telah dipindahkan dari rumah mereka selepas banjir melanda beberapa bandar di Delta Sungai Mutiara yang rendah.

Pada Isnin, penyelamat menggunakan bot untuk menyelamat penduduk terperangkap, termasuk yang berusia lanjut, di wilayah paling padat penduduknya di China, pusat perkilangan yang menjadi rumah kepada 127 juta orang. Sejak Khamis, Guangdong telah dilanda hujan lebat dan ribut yang berterusan, menyebabkan banjir lebih awal daripada musim banjir pada musim panas yang dijangka.

Beberapa sungai utama telah melimpah keluar, manakala saluran air dan empangan telah melimpah. Pihak berkuasa telah menyatakan aras air “sangat tinggi”. Mereka juga mengeluarkan amaran pada pagi Isnin bahawa aras air di Guangdong boleh mencapai tahap “sekali dalam 100 tahun”.

Antara bandar yang paling teruk terjejas ialah ibu negara Guangzhou, serta Shaoguan dan Heyuan. Hujan lebat selama 12 jam pada Sabtu juga menimpa bandar-bandar utara Zhaoqing, Jiangmen, dan Qingyuan. Kerosakan kepada rumah-rumah di seluruh wilayah menyebabkan kerugian ekonomi dianggarkan sekitar $19.4 juta sehingga kini, .

Sekurang-kurangnya tiga orang telah terbunuh akibat bencana alam ini, manakala 11 orang lagi hilang, mengutip media negara. Di seluruh rantau ini, lebih 1 juta isi rumah kehilangan bekalan elektrik pada hujung minggu tetapi 80% isi rumah telah pulih bekalan elektrik pada hari Ahad, mengikut laporan berita itu.

Pegawai-pegawai Guangdong telah menggalakkan semua wilayah untuk terlibat dalam perancangan kecemasan dan mengalokasikan dana bantuan serta sumber kepada mereka yang memerlukan perumahan, air dan makanan. Walaupun hujan reda pada Isnin, pakar cuaca China menjangkakan bahawa hujan lebat Guangdong akan berterusan sehingga sekurang-kurangnya Selasa. Ia juga dijangka berterusan di kawasan pantai wilayah jiran Fujian, dengan hujan “sederhana hingga lebat” di bahagian lain negara, termasuk Beijing, Tianjin, dan Heibei.

Pada Jun 2022, Guangdong mengalami banjir terburuk dalam enam dekad, menyebabkan banjir dan tanah runtuh yang menjejaskan hampir 500,000 orang.

“Kami bimbang banjir ini mungkin lebih teruk daripada dua tahun lalu,” kata Song Xiaowei, seorang pekerja kilang di Qingyuan, sebuah bandar kecil utara Guangzhou, kepada Reuters. “Saya mempunyai kawan di bandar Jintan yang sudah mengeluarkan perabot mereka. Kampung bertentangan yang telah tenggelam sehingga tingkat pertama.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.