Sougwen Chung

(SeaPRwire) –   Karya seni AI yang dibuat oleh Sougwen Chung sangat berbeza daripada imej yang dihasilkan oleh alat penjanaan imej popular seperti Midjourney atau DALL-E. Chung, seorang artis yang membahagikan masanya antara London dan New York dan mengenal pasti sebagai bukan binari, melatih rangkaian neural pada karya mereka sendiri, kemudian membina robot untuk secara fizikal melukis bersama-sama dengan mereka pada kanvas raksasa. Robot tidak sahaja meniru gaya lukisan mereka, tetapi mencipta corak dan bentuk baru yang kemudiannya Chung tanggapi. Hasilnya adalah hipnotik dan menakutkan – dan menetapkan nada bagaimana artis mungkin semakin menggunakan AI sebagai alat seni yang lain, seperti biola atau kuas.

Chung, yang telah memenangi untuk penjelajahan perintis mereka dalam seni dan teknologi, bertemu dengan TIME di London untuk berbual tentang ketidakpercayaan terhadap AI dalam lingkungan kreatif, daya yang membentuk teknologi itu, dan potensi yang ia ada sebagai sekutu dalam perjuangan menentang perubahan iklim. Petikan di bawah.

Terdapat ketakutan yang meluas saat ini bahawa AI menggantikan manusia dalam bidang kreatif. Apa yang anda katakan kepada artis yang bimbang tentang itu, dan tentang memperkenalkan mesin ke dalam amalan seni mereka?

Saya percaya bahawa seni membolehkan anda memegang takut dan harapan dalam fikiran pada masa yang sama. Saya tidak fikir ia tentang cuba mengabaikan [takut]: Ia tentang cuba berjalan ke arahnya, dan mencari inspirasi dan harapan anda sendiri.

Berapa pentingnya meletakkan kemanusiaan dalam proses seni kepada anda?

Terdapat dorongan yang sangat kuat dalam sektor tertentu pada masa ini untuk menghapuskan tangan manusia dan hanya mengautomasikan kreativiti kita sampai mati. Dalam cara itu, meletakkan kemanusiaan dan agensi manusia sangat penting. Sistem yang menjana facsimile lukisan atau foto atau apa sahaja sebenarnya hanyalah pantulan bias kita sendiri, dan imaginasi budaya dan teknologi kita.

Tetapi di luar genre seni dan teknologi, saya kurang berminat dalam meletakkan subjek manusia. Sebahagian daripada apa yang saya lakukan dalam karya adalah cuba memahami proses saya sendiri: untuk cuba menurunkan diri saya melalui terjemahan karya saya kepada mesin.

Anda telah bekerja dengan AI jauh sebelum gelombang ini. Apa pandangan anda tentang retorik, tenaga dan aliran wang dari kitaran hype ini?

Saya fikir tenaga dari kitaran hype semasa datangnya dari berada dalam masa yang sangat tidak pasti. Dengan krisis iklim, dengan wabak, dengan semua ketegangan geopolitik yang berlaku di dunia, saya rasa mereka terhubung dengan kitaran hype itu kerana orang sedang mencari harapan baru melalui teknologi. Dan mereka meletakkan keghairahan ke dalam abstraksi AI ini, kerana ia kelihatan sebagai peluang untuk sesuatu yang baru.

Anda telah menggambarkan kerjasama dengan AI sebagai sesuatu yang , menawarkan perspektif baru terhadap mana-mana karya. Adakah anda fikir AI boleh menawarkan pandangan baru apabila berkaitan dengan disiplin lain juga – contohnya, membantu membangunkan penyelesaian iklim baru?

Terdapat ahli sains iklim dan penyelidik yang akan mempunyai jawapan lebih konkrit. Tetapi daripada pengalaman saya bekerja dengan sistem AI, saya menjadi sangat sedar tentang batasan alat deria manusia. Kita melihat dalam penglihatan binokular; kita mempunyai julat frekuensi terhad untuk mendengar. Saya fikir krisis iklim khususnya memerlukan alat deria yang sangat meluas dan saling berhubung untuk mencipta penyelesaian yang tidak mungkin hanya dengan satu mod deria.

Jika AI semakin menjadi pusat dalam kehidupan kita, nilai apa yang harus kita gunakan dalam membangunkan teknologi ini?

Kita sering memikirkan replikasi dan automatik dan kemudahan [ketika merekabentuk sistem ini]. Tetapi ia tidak membawa kepada soalan yang lebih menarik. Ia juga tidak mencipta syarat untuk dunia yang kita mahu hidup. Oleh itu, saya fikir penjagaan apa yang terdahulu, sama ada amalan seni atau alam sekitar, sangat penting sebagai nilai untuk merekabentuk sistem ini.

Artikel ini diterbitkan sebagai sebahagian daripada inisiatif TIME, yang mengakui pemimpin dari seluruh dunia yang memacu perubahan dalam komuniti dan industri mereka. Majlis anugerah TIME100 Impact seterusnya akan diadakan pada 11 Februari di Dubai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.