51 Cost of software crisis: SaaS inflation outstrips UK consumer inflation for the first time

(SeaPRwire) –   Hampir tiga suku (73%) pembekal SaaS menaikkan harga pada tahun 2023, menaikkan perbelanjaan perisian ke tahap tertinggi mengikut Indeks Inflasi SaaS tahunan Vertice.

LONDON, Nov. 14, 2023 — Inflasi perisian kekal tinggi pada tahun 2023 pada kadar 8.7%, jauh lebih tinggi daripada kadar inflasi pengguna UK (6.7%) mengikut , platform pengoptimuman perbelanjaan perisian awan dan SaaS.

Inflasi perisian adalah jauh lebih tinggi daripada inflasi pengguna UK, mengikut Vertice

Walaupun inflasi pengguna telah reda berbanding tahun 2022, Indeks Vertice menunjukkan harga perisian sedang meningkat dengan mendadak. Satu set SaaS yang kos RM1,000,000 tahun lalu kini akan menelan kos tambahan RM87,000 bagi perniagaan.

Indeks Inflasi SaaS, yang menganalisis data daripada 16,000 pembekal perisian, mengenal pasti “jurang inflasi SaaS” buat kali pertama, menggambarkan jurang antara kenaikan harga perisian yang berterusan dengan inflasi pengguna. Pada tahun 2022, kadar inflasi tahunan CPI berkembang 18% lebih perlahan daripada kadar inflasi dalam perisian. Walau bagaimanapun, dalam tahun lepas, trend ini telah berpusing – dengan harga SaaS meningkat 28% lebih perlahan daripada inflasi barangan pengguna dan tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan.

Kenaikan harga perisian yang meruncing

Hampir tiga suku (73%) pembekal perisian meningkatkan harga mereka pada tahun 2023, termasuk HubSpot (+), Microsoft (+) dan Webflow (+).

Lebih separuh (57%) pembekal SaaS menyembunyikan harga mereka daripada pandangan awam, membuatkan lebih mudah untuk menyembunyikan kenaikan harga. Vertice mendapati bahawa semakin tidak telus sesuatu syarikat perisian tentang penentuan harganya, semakin mungkin ia akan membuat kenaikan harga secara tiba-tiba.

Lebih daripada RM1 setiap RM8 yang dibelanjakan pada perisian – rekod tertinggi dalam perbelanjaan perniagaan SaaS

Perbelanjaan SaaS kini mengambil 14.1% daripada baris perbelanjaan biasa syarikat, yang bermakna lebih daripada RM1 setiap RM8 dibelanjakan adalah untuk SaaS. Ini bersamaan purata RM6,500 per pekerja dibelanjakan pada perisian, berbanding RM4,740 pada tahun 2022.

Peningkatan “SaaS shrinkflation” yang ganas

Dengan menakutkan, kajian itu menekankan bahawa walaupun perbelanjaan perisian perniagaan secara keseluruhannya berkembang sebanyak 17.9%, hanya 8.7% datangnya daripada pertumbuhan harga. Baki disebabkan oleh menambah pengguna lebih; memperkenalkan alat perisian baharu; dan – paling membimbangkan – peningkatan “SaaS shrinkflation”.

28% kontrak perisian telah terjejas oleh shrinkflation, di mana pembekal mengenakan harga yang sama untuk fungsi yang berkurangan. Vertice telah melihat peningkatan penggunaan teknik tidak telus untuk menyembunyikan pengurangan dalam nilai sebenar – termasuk “penggabungan”, “pembahagian” dan “penyelarasan mata wang”.

Eldar Tuvey, Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas Vertice, berkata:

Walaupun pengguna di seluruh dunia menghadapi krisis kos sara hidup, perniagaan menghadapi krisis kos perisian mereka sendiri, dengan kos meningkat jauh lebih cepat daripada tahun lalu, kerana pembekal mencari untuk memperbesar pendapatan kasar dalam persekitaran makroekonomi yang mencabar. Kekerapan SaaS shrinkflation yang semakin meningkat membuat penetapan harga perisian lebih sukar daripada sebelumnya.

“Terdapat keperluan mendesak bagi perniagaan untuk menguruskan asas kos mereka supaya dapat memperuntukkan sumber mereka kepada bidang yang lebih produktif dan melepasi kemerosotan global dalam keadaan yang lebih baik. Mendapat nilai wang yang sebenar bermula dengan mengumpul maklumat tepat dan mengajukan soalan-soalan yang menyelidik kepada pembekal, contohnya: ‘Berapakah harga yang dibayar oleh syarikat lain seperti kami untuk lesen mereka?’

“Perniagaan yang cekap tidak sahaja lebih berkemungkinan untuk membuat keuntungan atau mengelak masalah aliran tunai, tetapi mereka juga kurang terdedah kepada tekanan untuk melakukan pemotongan kerja yang mengurangkan produktiviti. Pemimpin harus mencari teknologi yang boleh mengawal dan menyatukan rangkaian perisian, memberikan keterangan tentang penetapan harga perisian, dan menyokong mereka dalam perundingan kontrak.”

Aset yang boleh dimuat turun:

.

Indeks Inflasi SaaS 2023 Vertice:

Hubungan:

Emily Glover

Gambar:
Gambar:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow) 

28% perniagaan terjejas oleh