Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy telah berkata bahawa pilihan raya di negara yang dilanda peperangan itu tidak akan berlaku semasa pertempurannya dengan pencerobohan Rusia berterusan.

Zelenskyy berkata dalam ucapan pada Isnin bahawa pilihan raya dalam keadaan semasa akan menjadi “sangat tidak bertanggungjawab” dan hanya akan menguntungkan Rusia.

“Sekarang bukan masa untuk pilihan raya,” kata Zelenskyy, mengikut Euronews.

“Sekarang semua orang harus memikirkan pertahanan negara kita. Kita perlu mengumpulkan diri kita, mengelakkan daripada berpecah belah ke dalam pertikaian atau keutamaan lain,” katanya.

Beliau menambah, “Jika tiada kemenangan, tidak akan ada negara. Kemenangan kita adalah mungkin.”

Ukraine kini berada dalam keadaan undang-undang tentera ketika berjuang untuk menangkis pencerobohan Rusia yang bermula pada Februari 2022.

Jika Rusia tidak menyerang, pilihan raya parlimen sepatutnya berlaku bulan lepas.

Ucapan itu datang hanya beberapa hari selepas Menteri Luar Ukraine Dmytro Kuleba berkata Zelenskyy sedang mempertimbangkan kebaikan dan keburukan satu undian presiden pada 2024. Zelenskyy telah berada dalam pejabat sejak Mei 2019 dan layak untuk dipilih semula pada Mac 2024.

Sebaliknya, Zelenskyy menyeru rakyat Ukraine untuk bersatu di sebalik kepimpinan semasa negara itu berhadapan dengan peperangan kejam yang telah mengorbankan hampir 500,000 mangsa di kedua-dua belah pihak, mengikut laporan New York Times pada Ogos, dengan merujuk kepada pegawai-pegawai Amerika Syarikat.

“Sekarang adalah masa untuk [pertahanan], untuk pertempuran, di mana nasib negara dan rakyat bergantung, dan bukan untuk sandiwara, yang hanya diharapkan oleh Rusia daripada Ukraine,” kata Zelenskyy.

“Kita mesti bersatu, jangan berpecah belah, jangan berpecah ke dalam pertikaian atau keutamaan lain. Kita semua memahami bahawa pada masa ini, ketika cabaran banyak, sangat tidak bertanggungjawab untuk memperkenalkan subjek pilihan raya dalam masyarakat,” tegas Zelenskyy.

Menangguhkan pilihan raya boleh menimbulkan masalah diplomasi bagi Zelenskyy, memandangkan sokongan terhadap usaha Ukraine, kedua-dua di Amerika Syarikat dan antarabangsa, telah tidak dapat dipisahkan daripada mempertahankan ideal-ideal demokratik.

Amerika Syarikat telah menggunakan lebih daripada $100 bilion untuk perang di Ukraine, mengikut dokumen yang diperolehi oleh Digital. Pentadbiran Biden mencadangkan tambahan $61.4 bilion untuk Ukraine, sebagai sebahagian daripada pakej pembiayaan tambahan $105 bilion untuk juga membantu Israel dan meningkatkan keselamatan di sempadan selatan.

Seruan Zelenskyy untuk kesatuan Ukraine juga datang selepas laporan pertengkaran antara beliau dan panglima tentera utamanya Valery Zaluzhnyy.

Zaluzhnyy baru-baru ini membandingkan keadaan medan pertempuran dengan Rusia dengan kebuntuan dari Perang Dunia Pertama, walaupun pandangan itu ditolak oleh Zelenskyy.

Pada Isnin, pembantu kanan Zaluzhnyy terbunuh selepas sebutir grenad meletup di rumahnya. Pegawai-pegawai Ukraine, serta Zaluzhnyy, sedang menangani perkara itu sebagai kemalangan.