Ombudsman negara Greece berkata pada Khamis bahawa ia akan melancarkan siasatan bebas ke atas cara Pengawal Pantai menangani tragedi maritim pada Jun dimana beratus-ratus pendatang haram cuba mencapai Eropah dalam sebuah kapal yang muat terlalu penuh dipercayai tenggelam.

Pihak berkuasa bebas itu berkata ia mengambil keputusan berikutan “penafian yang dinyatakan” oleh Pengawal Pantai Greece untuk melancarkan siasatan disiplin berikutan permintaan bertulis ombudsman.

Majlis Eropah, kumpulan hak asasi manusia yang paling penting di benua itu, menyambut baik langkah tersebut.

Penyiasat hak asasi manusia Majlis, Dunja Mijatović, berkata siasatan bebas untuk menentukan apa yang berlaku dan, jika perlu, membawa kepada hukuman mereka yang bertanggungjawab, adalah “sangat penting.”

“Inisiatif yang diambil hari ini oleh institusi Ombudsman Greece adalah sumbangan yang sangat penting kepada usaha ini,” katanya dalam kenyataan.

Mahkamah tentera yang mempunyai bidang kuasa ke atas tentera laut dan Pengawal Pantai Greece juga sedang menjalankan siasatan awal ke atas karam pada 14 Jun, dimana 104 orang terselamat dan 78 mayat ditemui.

Sehingga 750 orang dipercayai berada di atas kapal nelayan berkarat itu, kebanyakannya di bawah dek, apabila ia miring tajam dan tenggelam dengan cepat pada malam itu. Ini akan menjadikannya salah satu bencana terburuk jenisnya di Mediterranean.

Mahkamah itu juga mengendalikan saman oleh 40 orang terselamat, yang menuduh Pengawal Pantai gagal mencegah karam kapal dan kehilangan nyawa.

Ahli aktivisme dan kumpulan hak asasi manusia telah mengkritik kuat Pengawal Pantai atas cara mengendalikan operasi itu, walaupun kapal patroli mengiringi kapal nelayan itu selama berjam-jam dan hadir apabila tenggelam di perairan dalam 45 batu di barat daya Greece.

Pengawal Pantai berkata bahawa tenggelam kapal nampaknya berikutan pergerakan masa orang di atas dek ke satu sisi, yang membuat kapal yang muat terlalu penuh itu miring.

Ia juga berkata pendatang haram, yang cuba sampai ke Italy dari Libya, sebelum ini enggan menerima bantuan.

Tetapi sesetengah mangsa selamat berkata bahawa kapal karam semasa cubaan yang gagal untuk menariknya – yang Pengawal Pantai sangkal dengan kuat.

Ombudsman berkata terdapat keperluan untuk “ketelusan mutlak” bagaimana pihak berkuasa Greece mengendalikan operasi itu.