world-central-kitchen-gaza

(SeaPRwire) –   DEIR AL-BALAH, Gaza Strip — Serangan udara Israel yang disasarkan membunuh tujuh pekerja bantuan World Central Kitchen, menyebabkan amal itu menangguhkan penghantaran makanan penting ke Gaza pada Selasa, di mana serangan Israel telah mendorong ratusan ribu orang Palestin ke tepi kelaparan.

Sumber tembakan pada Senin malam tidak dapat disahkan secara bebas. Tentera Israel menyatakan “penyesalan tulus” atas kematian itu sambil menghentikan tanggungjawab.

Filem menunjukkan mayat, beberapa memakai peralatan perlindungan dengan logo amal itu, di hospital di bandar tengah Gaza Deir al-Balah. Mereka yang terbunuh termasuk tiga warganegara British, seorang warganegara Australia, warganegara Poland, warganegara Amerika-Kanada dan seorang warganegara Palestin, menurut rekod hospital.

Amal itu, diasaskan oleh chef terkenal José Andrés, adalah kunci ke laluan laut baru-baru ini untuk menghantar bantuan yang sangat diperlukan ke utara Gaza – di mana PBB mengatakan kebanyakan penduduknya berada di tepi kelaparan, terutamanya terputus dari baki wilayah itu oleh tentera Israel.

Andrés – yang amalnya beroperasi di beberapa negara yang dilanda peperangan atau bencana alam, termasuk Israel selepas serangan 7 Oktober yang memicu konflik semasa – mengatakan dia “patah hati” dengan kematian rakan sekerjanya.

“Kerajaan Israel perlu berhenti membunuh secara tidak terpilih. Ia perlu berhenti mengehadkan bantuan kemanusiaan, berhenti membunuh orang awam dan pekerja bantuan, dan berhenti menggunakan makanan sebagai senjata,” tulisnya di X, bekas Twitter.

Amal itu mengatakan pasukan itu sedang dalam konvoi tiga kereta yang termasuk dua kenderaan berperisai, dan pergerakannya telah dikoordinasikan dengan tentera Israel.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap tentera tertinggi, berkata pegawai sedang “mengkaji insiden di peringkat tertinggi.” Beliau mengatakan siasatan bebas akan dilancarkan yang “akan membantu kami mengurangkan risiko peristiwa seperti ini berulang lagi.”

Erin Gore, CEO amal itu, berkata “ini bukan sahaja serangan terhadap WCK, ini adalah serangan terhadap organisasi kemanusiaan yang muncul dalam situasi paling genting di mana makanan digunakan sebagai senjata perang. Ini tidak dapat diterima.”

UNRWA, agensi PBB utama di Gaza, mengatakan dalam laporan terbarunya bahawa 173 pekerjanya terbunuh di wilayah itu sejak perang bermula apabila militan Hamas menyerbu selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menculik kira-kira 250 tebusan. Israel menanggapi dengan salah satu serangan paling maut dan merosakkan dalam sejarah terkini.

Di hadapan bencana kemanusiaan yang semakin meningkat di utara Gaza, beberapa negara bekerja untuk membuka laluan laut, berharap ia akan membolehkan lebih banyak bantuan memasuki wilayah itu, di mana bekalan hanya mengalir melalui laluan darat dikawal oleh Israel. Amerika Syarikat dan negara lain juga menjatuhkan bantuan udara, tetapi pekerja kemanusiaan mengatakan usaha sedemikian jauh dari cukup untuk memenuhi keperluan yang meningkat.

Israel telah melarang UNRWA membuat penghantaran ke utara, dan kumpulan bantuan lain mengatakan menghantar konvoi lori ke utara terlalu berbahaya kerana kegagalan tentera untuk memastikan laluan selamat.

Tiga kapal bantuan dari negara pulau Mediterranean Cyprus tiba awal Isnin membawa kira-kira 400 tan makanan dan bekalan yang dianjurkan oleh World Central Kitchen dan Emiriah Arab Bersatu berikutan ujian telah dijalankan bulan lepas.

Amerika Syarikat, yang telah memberikan sokongan tentera dan diplomatik utama untuk serangan Israel, telah mempromosikan laluan laut dan merancang untuk membina dermaga terapung sendiri, dengan pembinaan dijangka mengambil beberapa minggu.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson berkata Amerika Syarikat “patah hati dan sangat bimbang” dengan serangan itu. “Kami mendesak Israel untuk segera menyiasat apa yang berlaku,” tulisnya di X.

Nael Eliyan, seorang Palestin yang dipindahkan, berada di khemahnya kira-kira 100 meter (ela) ketika mendengar letupan Senin malam dan bergegas ke tempat kejadian. “Kecederan mereka serius, dan mereka mati dengan cepat,” katanya, menggambarkan mereka sebagai “wira, martir, orang yang berani.”

Mayat pekerja bantuan itu dibawa ke sebuah hospital di bandar selatan Rafah di sempadan Mesir, menurut seorang wartawan AP di hospital.

Perdana Menteri Australia Anthony Albanese mengesahkan bahawa Zomi Frankcom, 44, dari Melbourne, adalah antara mereka yang terbunuh dan berkata kerajaannya telah meminta penjelasan dari Israel.

“Ini adalah seseorang yang menawarkan bantuan sukarela di luar negara melalui amal ini untuk orang yang menderita ketidakcukupan yang luar biasa di Gaza. Dan ini benar-benar tidak dapat diterima,” kata Albanese kepada wartawan.

Menteri Luar Negeri Britain David Cameron berkata negaranya sedang bekerja untuk mengesahkan laporan kematian warganegara UK dalam serangan itu, yang dia kata sangat menyedihkan.

“Sangat penting bahawa pekerja kemanusiaan dilindungi dan dapat melaksanakan kerja mereka,” tulisnya di X, juga meminta siasatan.

Kementerian Luar Negeri Poland memaparkan “kata-kata simpati tulus” kepada keluarga sukarelawan yang telah menawarkan bantuan kepada orang Palestin di Jalur Gaza, tanpa mengatakan bagaimana dia dibunuh.

Kementerian Luar Negeri mengatakan ia meminta penjelasan dari Israel.

Datuk Bandar Przemysl, Wojciech Bakun, menamakan mangsa itu di Facebook sebagai Damian Soból dan mengatakan dia berasal dari bandar di tenggara Poland.

Sekurang-kurangnya 32,916 orang Palestin terbunuh dalam perang, kira-kira dua pertiga wanita dan kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza, yang tidak membezakan antara orang awam dan pejuang dalam jumlahnya. Israel menyalahkan jumlah awam pada militan Palestin kerana berjuang di kawasan perumahan padat tetapi tentera jarang memberi komen mengenai serangan individu.

Dua serangan Israel yang nampaknya malam Isnin membunuh sekurang-kurangnya 12 orang Palestin, termasuk lima kanak-kanak, di Rafah, di mana Israel bersumpah untuk meluaskan operasi daratnya walaupun kehadiran kira-kira 1.4 juta orang Palestin, kebanyakannya telah mencari perlindungan dari pertempuran di tempat lain.

Salah satu serangan mengenai rumah keluarga, dan seorang bapa dan tiga anak-anaknya, berusia 7, 13 dan 19 tahun, antara mereka yang terbunuh, menurut rekod hospital. Satu lagi mengenai perhimpunan berhampiran sebuah masjid, membunuh sekurang-kurangnya enam orang, termasuk tiga kanak-kanak.

Kumpulan bantuan berulang kali memanggil gencatan senjata kemanusiaan, mengatakan ini satu-satunya cara untuk mencapai orang yang memerlukan. Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir telah menghabiskan bulan cuba mengaturkan jeda dan pelepasan tebusan tetapi perbualan tidak langsung antara Israel dan Hamas kekal tersekat.

Hamas dipercayai menahan kira-kira 100 tebusan dan mayat 30 lagi selepas melepaskan kebanyakan yang lain semasa gencatan senjata November sebagai pertukaran untuk pembebasan orang Palestin yang ditahan Israel.

Magdy dilaporkan dari Kaherah. Wartawan Pertubuhan Persatuan Antarabangsa Monika Scislowska di Warsaw, Poland menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.