Seorang wanita hamil turut terselamat bersama tiga warga Korea Utara yang melarikan diri dengan bot buatan sendiri kerana kekurangan makanan.

Wanita berusia 20-an itu diselamatkan dari bot kayu sama seperti tiga orang lain pada bulan lepas.

Kumpulan itu ditemui pada 25 Oktober di perairan berhampiran Sokcho, Korea Selatan, selepas nelayan melaporkan melihat bot tidak dikenali di kawasan itu, mengikut laporan.

Kumpulan yang diselamatkan terdiri daripada seorang lelaki dan tiga wanita, termasuk ibu mengandung.

Empat pelarian itu mendakwa melarikan diri dari Korea Utara untuk melarikan diri daripada kekurangan makanan yang merbahaya.

Timbalan Pengarah Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Hak Asasi Manusia Nada al-Nashif berkata Isnin bahawa negara ahli mesti tidak menghantar semula pelarian Korea Utara ke negara berkenaan.

China telah didakwa menghantar semula ratusan pelarian Korea Utara yang melarikan diri dalam beberapa bulan lepas.

Sesetengah pelarian yang dipaksa dikembalikan ke negara rejim itu telah tinggal di negara itu selama berdekad-dekad.

Korea Selatan melaporkan memberikan perlindungan kepada kira-kira 30,000 warganegara Korea Utara yang melarikan diri daripada keadaan penindasan di bawah Pemimpin Agung Kim Jong Un.

Kebanyakan pelarian yang berjaya melarikan diri telah melalui China dan Asia Tenggara ke Korea Selatan, tetapi penghantaran semula baru-baru ini menunjukkan kerjasama yang diperketat antara Parti Komunis China dan rejim Korea Utara.

Elizabeth Salmón, penyiasat khas mengenai keadaan hak asasi manusia di Republik Demokratik Rakyat Korea, telah memberi amaran bahawa mereka yang dikembalikan ke Korea Utara selepas melarikan diri “akan dikenakan penyiksaan, rawatan kejam, tidak manusiawi atau menghukum dan pelanggaran hak asasi manusia yang serius (…) dan bahkan hukuman mati,” mengikut NK News.

Jabatan Negara Amerika Syarikat mendakwa kira-kira 600 pelarian Korea Utara telah ditangkap oleh pegawai PCC dan dihantar semula ke negara berautoritarian asal mereka.