Tentera Amerika Syarikat yang beroperasi di Timur Tengah telah menghadapi peningkatan serangan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, trend yang mungkin akan berterusan kerana AS menyokong usaha perang Israel terhadap Hamas.

Pasukan AS telah melancarkan serangan udara ke atas kemudahan di timur Syria minggu lepas sebagai tindak balas ke atas serangan berterusan ke atas tentera AS oleh wakil Iran dalam beberapa minggu kebelakangan ini, menyerang gudang senjata dan kawasan penyimpanan peluru yang dipercayai digunakan oleh Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran dan kumpulan bersekutu, kata seorang pegawai pertahanan kanan AS kepada Jennifer Griffin, ketua koresponden keselamatan negara .

Serangan itu datang ketika pegawai-pegawai Pentagon telah memberi amaran tentang kemungkinan akibat perang Israel dengan Hamas membawa kepada peningkatan bahaya bagi pasukan AS, dengan seorang pegawai pertahanan kanan memberitahu wartawan bahawa mereka “melihat prospek untuk eskalasi yang jauh lebih besar terhadap pasukan dan peribadi AS dalam tempoh terdekat dan, marilah kita jelas tentangnya, jalan itu membawa kembali ke Iran,” mengikut laporan dari Military.com.

Amaran itu datang ketika Israel memulakan fasa keduanya, yang menyaksikan beberapa tentera memasuki Gaza sebagai tindak balas kepada serangan kumpulan pengganas Hamas terhadap komuniti di selatan negara itu pada 7 Oktober yang menyaksikan kira-kira 1,400 orang Israel terbunuh dan ratusan diambil sebagai tebusan. Walaupun tentera AS tidak terlibat secara langsung dalam konflik itu, pasukan yang menjalankan operasi lawan pengganasan di Iraq dan Syria telah diletakkan dalam risiko yang lebih tinggi, terutamanya daripada serangan oleh wakil Iran yang cuba mempengaruhi sokongan AS untuk Israel.

Robert Greenway, pengarah Pusat Pertahanan Kebangsaan di Yayasan Heritage, memberitahu Digital bahawa “sebahagian besarnya adalah terhadap Pangkalan Udara Al-Asad [di Iraq], yang terbesar kami di kawasan itu dan bahagian penting operasi kami.”

Pengakuan Pentagon tentang isu itu telah mengambil satu perubahan tiba-tiba dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mengikut laporan Military.com. Awal bulan ini, laporan itu menunjukkan, jurucakap utama Pentagon Brig. Jen. Pat Ryder berkata beliau “tidak mengesan sebarang maklumat khusus mengenai sasaran khusus warga Amerika atau pasukan tentera AS atau keluarga mereka.” Tetapi minggu lepas, Ryder memberitahu wartawan semasa sidang akhbar Pentagon bahawa terdapat peningkatan serangan dan bahawa “dengan kekuatan mereka disokong oleh Iran, kami akan menyalahkan Iran secara akhirnya.”

Pegawai pertahanan kanan juga mengakui peningkatan serangan dalam komen kepada Military.com, tetapi apa yang akan menjadi tindak balas sebenarnya jauh lebih penting, kata Greenway.

“Kita harus membalas serangan secara seimbang untuk mencegah ini berterusan, sebaliknya salah satu daripada masa ini mereka akan berjaya dan mereka akan menyebabkan kematian atau mungkin beberapa,” katanya.

Bill Roggio, pengarah eksekutif Majalah Perang Jangka Panjang di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital bahawa situasi itu membawa risiko eskalasi lebih lanjut.

“Risiko ini meningkat adalah signifikan, ia pasti perlu berada dalam radar Jabatan Pertahanan,” kata Roggio. “Mereka mempunyai puluhan ribu pejuang setiap kumpulan dalam barisan mereka, dan jika mereka mahu mengerahkan pasukan dan cuba menawan pangkalan, mereka mungkin sangat dapat melakukannya.”

Roggio berkata bahawa kebanyakan pangkalan AS di Syria dilindungi ringan, dan walaupun sukar untuk mengesahkan bilangan tentera tepat, bilangan tentera AS dipercayai kira-kira beberapa ratus. Sementara itu, pangkalan di Iraq kebanyakannya dilindungi oleh tentera Iraq, yang Roggio kata telah terbukti “tidak boleh dipercayai.”

Beliau juga mendakwa bahawa AS membalas dengan serangan ke atas sasaran seperti gudang peluru mungkin tidak cukup untuk mencegah serangan masa depan. Sebaliknya, Roggio berkata, AS mungkin perlu mengerahkan beberapa ribu tentera tambahan ke kawasan itu untuk melindungi pemasangan yang kurang dilindungi.

Greenway menyatakan bahawa serangan berterusan akan mula memberi kesan ke atas operasi lawan keganasan pasukan AS di rantau ini, dengan mendakwa ia akan sukar bagi tentera untuk menjalankan “operasi ofensif” sementara juga perlu mempertahankan diri daripada serangan.

Pentagon mengumumkan bahawa ia sedang memindahkan lebih banyak platform pertahanan udara serta kumpulan kapal pengangkut pesawat USS Dwight D. Eisenhower ke rantau itu sebagai tindak balas kepada serangan, pergerakan yang menurut Ryder “meningkatkan kehadiran kami dan … memberikan tahap keupayaan tambahan di seluruh rantau Timur Tengah.” Sementara itu, lebih banyak tentera AS telah mengerahkan ke rantau itu dan lebih 2,000 tentera telah ditempatkan dalam perintah “bersedia untuk mengerah,” sesuatu yang pegawai pertahanan berkata akan “kritikal untuk memperkukuh usaha pencegahan serantau, melindungi tentera kami dan membantu dalam pertahanan Israel.”

Roggio berkata Iran mempunyai beberapa matlamat di rantau itu dan wakilnya boleh dipindahkan ke sempadan Israel dengan Lubnan dan Syria dan menimbulkan masalah tambahan bagi pasukan Israel ketika mereka teruskan serangan mereka di Gaza. Wakil Iran juga boleh terus menyerang pasukan AS di kawasan itu dalam cubaan untuk merosakkan semangat AS dan sokongan kepada Israel dalam konflik yang sedang berlangsung.

Greenway berkata serangan sedemikian kemungkinan akan berterusan, juga mendakwa wakil yang disokong Iran akan terus menyerang tentera AS dalam cubaan untuk melemahkan semangat AS bagi menyokong Israel.

“Niat di sebalik serangan ini adalah untuk mencipta tekanan ke atas Amerika Syarikat,” kata Greenway, menambah bahawa tekanan sedemikian bertujuan untuk menyebabkan AS kemudian mengenakan tekanan ke atas Israel untuk mengakhiri permusuhan. “Ini adalah cara Iran bekerja, melalui wakil dan wakil terhadap Amerika Syarikat.”