(SeaPRwire) –   Grindavik, Iceland — Gunung berapi di barat daya Iceland meletus Rabu buat kali kelima sejak Disember lalu, memuntahkan lava merah yang sekali lagi mengancam kota pesisir Grindavik dan menyebabkan spa geothermal Blue Lagoon yang popular dipindahkan.

Letusan bermula pada awal petang berikutan beberapa siri gempa bumi di utara  yang dipindahkan secara besar-besaran pada bulan Disember lalu apabila gunung berapi itu kembali aktif selepas beberapa abad tidak aktif dan memaparkan persembahan yang mengagumkan.

Walaupun aktiviti mula reda pada petang itu, anggaran awal mendapati letusan itu merupakan letusan yang paling kuat di kawasan tersebut setakat ini, dengan lava tercampak 50 meter (165 kaki) ke langit dari rekahan yang mencapai 3.5 kilometer (2.1 batu) panjang, kata Pejabat Meteorologi Iceland.

Penghalang yang dibina untuk melindungi Grindavik memesongkan aliran lava yang memutuskan dua daripada tiga jalan menuju ke bandar dan hampir sampai ke jalan ketiga.

“Ia adalah isi padu yang jauh lebih besar yang sedang bergerak sekarang menuju ke bandar,” kata Datuk Bandar Grindavik, Fannar Jónasson kepada penyiar nasional, RUV. “Lava telah pun menakluki (banyak).”

Pekerja dan sesiapa yang masih berada di bandar itu diperintahkan untuk keluar awal hari itu, menurut polis.

Pada satu ketika, tiang debu gelap mendidih di atas kawah tersebut daripada interaksi letupan magma yang terkena air bawah tanah, kata saintis.

Awan itu tidak naik cukup tinggi pada awalnya sehingga tidak menimbulkan sebarang ancaman terhadap penerbangan, tetapi saintis sedang memantau keadaan itu dengan teliti, kata Jóhanna Malen Skúladóttir dari Met Office, kepada RUV.

Grindavik, yang terletak kira-kira 50 kilometer (30 batu) barat daya ibu kota Iceland, Reykjavik, telah terancam sejak satu siri gempa bumi pada bulan November lalu memaksa pemindahan sebelum . Satu  telah melimpahi beberapa dinding pertahanan dan memusnahkan beberapa bangunan.

Kawasan itu adalah sebahagian daripada sistem gunung berapi Svartsengi yang tidak aktif selama hampir 800 tahun sebelum kembali aktif.

Gunung berapi itu meletus sekali lagi pada bulan Februari dan Mac lalu. Letusan pada 8 Februari telah melanda sebuah saluran paip, yang menyebabkan terputusnya bekalan air panas dan air suam kepada ribuan orang.

Iceland, yang terletak di atas , mengalami letusan secara berkala dan mempunyai pengalaman dalam menanganinya. Letusan yang paling menjejaskan baru-baru ini ialah letusan gunung berapi Eyjafjallajokull pada tahun 2010, yang memuntahkan abu besar-besaran ke atmosfera dan menyebabkan penutupan ruang udara di seluruh Eropah.

___

Penulis Associated Press, Brian Melley menyumbang dari London.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.