Sekitar 100 orang cedera Sabtu apabila kapal persiaran di luar pantai United Kingdom menghadapi laut bergelora

Kapal Saga Cruises’ Spirit of Discovery menghadapi keadaan berbahaya Sabtu di Teluk Biscay United Kingdom. Sistem keselamatan automatik kapal telah diaktifkan, mengalihkan bot ke satu sisi sebelum ia berhenti, menurut BBC.

Wakil Saga Cruises memberitahu outlet itu bahawa kapal telah berlabuh di Portsmouth pada Isnin, dengan menambah bahawa hampir 100 orang mengalami kecederaan ringan semasa gerak balas kapal. Wakil itu berkata lima orang telah dihantar ke hospital kawasan sebaik sahaja di darat.

Kapal itu telah berlayar dalam pelayaran 14 hari ke Kepulauan Canary, yang berlepas pada 24 Oktober dengan kira-kira 1,000 orang di atas kapal sebelum kakitangan kru membuat keputusan untuk berpusing balik dan kembali ke United Kingdom.

Walau bagaimanapun, seorang penumpang memberitahu BBC bahawa situasi adalah genting. Satu lagi berkata orang “takut untuk nyawa mereka”.

“Untuk mengatakan ‘kecederaan ringan’ adalah satu penghinaan kepada banyak keretakan tulang yang mengerikan, panggul, luka, jahitan, dll. yang disebabkan kepada pelanggan usia tua yang sangat tua,” kata penumpang itu. “Orang menulis teks kepada orang tersayang mereka jika kita terbalik.”

“Gaya bicara dalam kapten kami… dia ketakutan secara fizikal. Kami mempunyai anak kapal menangis. Kami mempunyai banyak penumpang dalam keadaan takut yang buruk,” tambah penumpang itu.

Jan Bendall, seorang penumpang di atas kapal, memberitahu BBC bahawa kapten datang ke sistem pembesar suara dan memberitahu penumpang untuk “kekal duduk atau berbaring.”

Seorang penumpang, Emma Danbury, memberikan Digital dengan video dari kabinnya menunjukkan ombak menghantam kapal.

Bendall berkata kapal itu berdiri diam selama kira-kira 15 jam semasa ribut, dengan menambah bahawa suaminya dan dirinya “memegang untuk nyawa”.

Bahagian ruang makan telah ditukar menjadi “kawasan perubatan sementara”, kata Bendall, dengan menambah bahawa penumpang diminta untuk kekal di kabin mereka sebahagian Sabtu dan keseluruhan Ahad.

Alan Grisedale, seorang penumpang di atas kapal, berkata “meja terbang” dengan ombak “melemparkan orang ke sana sini di seluruh tempat.”

Dalam kenyataan kepada BBC, Saga berkata terdapat “kerosakan terhad” kepada perabot di dalam kapal, tetapi ia “kekal selamat pada semua masa.”

“Walaupun cuaca jelas di luar kawalan kami, kami ingin menawarkan permintaan maaf yang tulus kepada semua yang terlibat yang kini dengan selamat dalam perjalanan pulang dalam laut lebih tenang,” kata wakil itu.

Digital menghubungi Saga Cruises untuk ulasan.