Mengevakuasi warga Amerika Syarikat dari Gaza di tengah peperangan Israel dan Hamas lebih mencabar berbanding kebanyakan misi penyelamatan awam terkini, menurut seorang veteran operasi khas yang membantu warga AS terperangkap meninggalkan rantau itu.

“Secara terus terang, kami lebih mudah mengeluarkan orang dari Afghanistan berbanding dari Gaza,” kata Alex Plitsas, ahli lembaga untuk Special Operations Association of America.

Kumpulan veteran berpangkalan di Washington itu telah bekerja untuk membantu warga Amerika meninggalkan Timur Tengah, termasuk keluarga dari Massachusetts yang berjaya meninggalkan Gaza pada Khamis.

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken memberitahu jawatankuasa Senat minggu ini bahawa kira-kira 1,000 warga Amerika dan ahli keluarga mereka masih terperangkap di Gaza dan meminta untuk meninggalkan rantau itu ketika peperangan Israel-Hamas berterusan. Jabatan Negara mengesahkan jumlah 79 warga Amerika dan ahli keluarga mereka telah meninggalkan Gaza melalui lintasan Rafah di Mesir pada Rabu dan Khamis.

Mengevakuasi orang awam telah sukar kerana Hamas melancarkan serangannya pada 7 Oktober terhadap Israel. Pegawai Jabatan Negara pada bulan Oktober menyalahkan Hamas kerana mengganggu keberangkatan warga asing dari Jalur Gaza. Tetapi peguam untuk sebuah keluarga terperangkap berkata seorang pegawai kanan Jabatan Negara memberitahu beliau dalam e-mel bahawa kegagalan untuk menjamin persetujuan diplomatik antara Israel, Mesir dan kumpulan pengganas bertanggungjawab.

“Anda mempunyai Mesir, anda mempunyai Hamas, dan anda mempunyai Israel semuanya membuat perbincangan tentang pintu gerbang,” kata Plitsas. “Saya fikir Hamas mahu sesuatu sebagai balasan untuk pintu gerbang dibuka, seperti juga Mesir. Jadi semua pihak mempunyai kehendak dan hasrat mereka sendiri yang berkaitan dengan keupayaan untuk mengeluarkan orang dari sana kerana mereka tahu negara-negara Barat mahu warganya keluar.”

“Saya tentu tidak iri hati dengan para negosiator kerajaan kami. Mereka melakukan kerja yang hebat dan mempunyai tugas yang sangat sukar di hadapan mereka,” tambah Plitsas.

SOAA telah membantu mengevakuasi warga Amerika Syarikat di Afghanistan dan Ukraine.

Di Afghanistan, Plitsas berkata organisasi penyelamat hanya perlu berurusan dengan Taliban dan anggota Taliban pada 2021 cuba memperoleh “kebaikan” negara-negara Barat dengan membuka semula lapangan terbang Kabul dan membenarkan orang awam meninggalkan negara itu.

“Manakala di Gaza, disebabkan situasi keselamatan, ia sepenuhnya ditutup,” katanya. Sukarelawan SOAA tidak dibenarkan memasuki Gaza dan hanya dapat membantu warga Amerika secara jarak jauh dan selepas mereka menyeberangi sempadan. “Ini adalah pengevakuasian diri. Mereka perlu sampai ke pintu gerbang dalam banyak kes.”

Ketika lebih ramai warga Amerika berjaya meninggalkan Gaza, Plitsas berkata sukarelawan berasa optimis, tetapi terus memantau perkembangan jangka panjang.

“Saya tidak fikir semua orang akan berasa baik sehingga semua orang awam keluar dari medan pertempuran dan sebenarnya, sehingga konflik ini, anda tahu, berakhir dan situasi kembali ke keadaan normal,” katanya.

“Situasi masih genting, dan ia adalah periuk api serantau,” tambahnya.

Untuk mendengar lebih daripada Plitsas, klik di sini.