Britain Politics Wales

(SeaPRwire) –   LONDON — Vaughan Gething memenangi pertandingan kepimpinan Parti Buruh Wales pada hari Sabtu, dan dijangka akan menjadi ketua kerajaan Wales yang pertama berketurunan hitam.

Gething, anak lelaki bapa Wales dan ibu Zambia, akan menjadi ketua kerajaan pertama berketurunan hitam di UK — dan menurut beliau, negara Eropah manapun.

“Hari ini, kami membuka halaman baru dalam sejarah negara kita. Sejarah yang kita tulis bersama-sama,” kata Gething dalam ucapan kemenangannya. “Bukan sahaja kerana saya berbesar hati menjadi ketua pertama berketurunan hitam di mana-mana negara Eropah — tetapi kerana skala generasi telah melompat juga.”

“Saya mahu kita gunakan momentum ini sebagai titik permulaan, untuk langkah masuk masa depan yang lebih yakin,” tambah beliau.

Gething, yang kini merupakan menteri ekonomi Wales, menewaskan Menteri Pendidikan Jeremy Miles dalam perlumbaan untuk menggantikan Perdana Menteri Mark Drakeford. Drakeford, 69, mengumumkan pada akhir tahun lalu beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja pengganti dipilih.

Gething, 50 tahun, memenangi 51.7% undian yang dikeluarkan oleh ahli parti dan kesatuan perdagangan bersekutu, dan Miles 48.3%.

Sebaik sahaja disahkan pada hari Rabu oleh parlimen Wales, Senedd, di mana Buruh merupakan parti terbesar, Gething akan menjadi perdana menteri kelima sejak penubuhan dewan kebangsaan Wales pada 1999.

Sebaik sahaja Gething dilantik ke jawatan tersebut, tiga daripada empat kerajaan UK akan mempunyai ketua berketurunan bukan kulit putih. Perdana Menteri UK Rishi Sunak mempunyai warisan India, manakala Ketua Menteri Scotland Humza Yousaf dilahirkan kepada keluarga Pakistan di Britain.

Ireland Utara diketuai bersama oleh Michelle O’Neill dan Emma Little-Pengelly, bermakna buat kali pertama tiada ketua kerajaan lelaki berkulit putih di UK.

Wales, yang mempunyai penduduk kira-kira 3 juta orang, merupakan salah satu daripada empat bahagian United Kingdom, bersama-sama dengan England, Scotland dan Ireland Utara. Kerajaan British di London bertanggungjawab terhadap pertahanan, hal ehwal luar negara dan isu-isu UK-luas, manakala pentadbiran di Cardiff, Edinburgh dan Belfast mengawal bidang seperti pendidikan dan kesihatan.

Gething merupakan menteri kesihatan Wales semasa wabak COVID-19, dan sebagai menteri ekonomi telah terpaksa menangani kesan daripada keputusan untuk menutup kedua-dua tiub besi di loji syarikatnya di Port Talbot, menghapuskan 2,800 pekerjaan di salah satu majikan terbesar Wales.

Beliau akan mengambil alih kerajaan yang kerap berselisih dengan pentadbiran Konservatif Perdana Menteri Sunak di London. Wales juga menyaksikan gelombang protes serupa dengan yang berlaku di negara lain.

Gething merupakan calon terdepan untuk memenangi pertandingan itu, walaupun kempennya terguncang oleh pendedahan bahawa beliau telah menerima derma sebanyak 200,000 paun (255,000 dolar AS) daripada syarikat kitar semula yang didapati bersalah melakukan kesalahan alam sekitar dan melanggar peraturan kesihatan dan keselamatan.

Gething berkata bahawa derma itu dilaporkan dengan betul mengikut peraturan pilihan raya.

Ketua parti lain menawarkan ucapan tahniah kepada Gething, bersama-sama dengan dosis keraguan.

“Saya yakin ia akan menjadi perniagaan seperti biasa, kerana beliau telah dipotong daripada kain yang sama seperti Mark Drakeford,” kata ketua Konservatif Wales Andrew R.T. Davies.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.