(SeaPRwire) –   ROME – Vatican mengesahkan Paus Francis akan mengetuai perkhidmatan Vigil Easter pada malam Sabtu, selepas beliau memutuskan pada saat terakhir untuk melepasi penglibatannya dalam prosesi Good Friday di Colosseum kerana kebimbangan kesihatan.

Buletin harian Vatican mengesahkan Francis akan memimpin upacara berpanjangan Vigil di Basilika Santo Peter, salah satu masa yang paling suci dan penting dalam kalendar liturgi Katolik. Perkhidmatan itu dijadualkan bermula pada pukul 7:30 malam dan biasanya berlangsung selama dua jam, memperingati kebangkitan Jesus dan mengandungi sakramen pembaptisan untuk lapan peserta baru dewasa.

Paus Francis berusia 87 tahun, yang sebahagian paru-parunya diambil ketika muda, telah berjuang dengan masalah pernafasan sepanjang musim sejuk yang menjadikannya sukar untuk berucap dengan panjang lebar.

Beliau telah membatalkan beberapa temu janji dan sering meminta bantuan untuk membaca beberapa ucapannya. Tetapi beliau membatalkan khotbahnya pada Ahad Palma dan memutuskan pada saat terakhir Jumaat untuk tidak mengetuai prosesi Jalan Salib di Colosseum yang menggambarkan penyaliban Kristus.

Vatican menyatakan penjelasan ringkas bahawa keputusan itu dibuat “untuk mengekalkan kesihatannya” memandangkan perkhidmatan Vigil pada Sabtu dan tanggungjawabnya yang lebih menyusahkan pada Ahad Paskah.

Walaupun Francis juga melepasi prosesi Good Friday yang sejuk tahun lalu kerana pulih dari bronchitis, ketiadaannya yang tiba-tiba dari acara tahun ini menimbulkan kebimbangan. Kerusi beliau berada di podium, dan pembantunya sedang mempersiapkan kedatangannya apabila Vatican mengumumkan lima minit sebelum masa rasmi bermula bahawa beliau tidak akan hadir.

Selain masalah pernafasannya, Francis menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sebahagian besar usus besarnya pada 2021 dan dirawat di hospital dua kali tahun lalu, termasuk sekali untuk menangani komplikasi dari pembedahan sebelumnya untuk menangani divertikulitis, atau benjolan dalam dinding ususnya. Beliau telah menggunakan kerusi roda atau tongkat selama hampir dua tahun kerana ligamen lututnya yang buruk.

Dalam memoir terbarunya, “Life: My Story Through History”, Francis menyatakan bahawa beliau tidak mengalami masalah kesihatan yang memerlukan peletakan jawatan dan bahawa beliau masih mempunyai “banyak projek untuk dilaksanakan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.