Vatican Pool Images 2024

(SeaPRwire) –   BANDAR VATICAN — Vatican pada hari Isnin mengisytiharkan pembedahan mengesahkan jantina dan surrogasi sebagai ancaman kepada martabat manusia dalam dokumen baharu.

Pejabat Doktrin Vatican mengeluarkan “Infinite Dignity”, satu dokumen 20 muka surat yang telah dalam pembinaan selama lima tahun. Selepas semakan ketara dalam bulan-bulan kebelakangan ini, ia diluluskan pada 25 Mac oleh Pope Francis, yang memerintahkan penerbitannya.

Dalam bahagian yang paling dinanti-nantikan, Vatican mengulangi penolakannya terhadap “teori jantina” atau idea bahawa jantina seseorang boleh diubah. Ia berkata Allah mencipta lelaki dan wanita sebagai makhluk yang berbeza secara biologi, berasingan, dan berkata mereka tidak boleh mengubah suai rancangan itu atau cuba “menjadikan diri sendiri Tuhan.”

“Maka sebarang campur tangan menukar jantina, sebagai peraturan, berisiko mengancam martabat unik yang seseorang telah terima sejak saat pembuahan,” kata dokumen itu.

Ia membezakan antara pembedahan mengesahkan jantina, yang ditolaknya, dan “kecacatan kelamin” yang hadir pada kelahiran atau yang membangun kemudian. Kecacatan itu boleh “diselesaikan” dengan bantuan tenaga kesihatan profesional, katanya.

Kewujudan dokumen itu, yang didengari sejak 2019, disahkan dalam minggu-minggu kebelakangan ini oleh prefek baharu Dicastery for the Doctrine of the Faith, Kardinal Víctor Manuel Fernández dari Argentina, seorang rakan karib Pope Francis.

Dia telah menggambarkannya sebagai sesuatu nod kepada konservatif selepas beliau menulis dokumen lebih meletupkan yang mencetuskan kritikan daripada uskup konservatif di seluruh dunia, terutamanya di Afrika.

Dan sementara menolak teori jantina, dokumen itu mengambil sasaran tajam kepada negara-negara – termasuk banyak di Afrika – yang mengkriminalisasi homoseksualiti. Ia mengulangi dakwaan Francis dalam temu bual 2023 dengan The Associated Press bahawa kini menjadi sebahagian daripada pengajaran doktrin Vatican.

Dokumen baharu mengutuk “sebagai bertentangan dengan martabat manusia kerana, di beberapa tempat, bukan sedikit orang dipenjarakan, disiksa, dan bahkan dicabut hak kehidupan semata-mata kerana orientasi seksual mereka.”

Dokumen ini seperti satu pakej semula pendirian Vatican yang sedia ada. Ia mengulangi doktrin Katolik yang dikenali menentang abort dan eutanasia, dan menambah kepada senarai beberapa keutamaan Pope Francis sebagai paus: ancaman kepada martabat manusia yang dibawa oleh kemiskinan, peperangan, perdagangan manusia dan pemindahan paksa.

Dalam pendirian yang baru diartikulasikan, ia berkata . Sementara banyak perhatian mengenai surrogasi telah fokus kepada kemungkinan pengeksploitan wanita miskin sebagai pengganti, dokumen Vatican memberi tumpuan hampir lebih kepada anak yang dihasilkan.

“Anak itu mempunyai hak untuk mempunyai asal sepenuhnya manusia (dan bukan buatan) dan menerima hadiah kehidupan yang memanifestasikan martabat pemberi dan penerima,” kata dokumen itu. “Memandangkan ini, keinginan sah untuk mempunyai anak tidak boleh diubah menjadi ‘hak untuk anak’ yang gagal menghormati martabat anak itu sebagai penerima hadiah kehidupan.”

Vatican menerbitkan kedudukannya yang paling diartikulasikan mengenai jantina pada 2019, apabila Kongregasi untuk Pendidikan Katolik atau menukar jantina mereka dan menekankan kesesuaian organ kelamin biologi lelaki dan wanita untuk menghasilkan kehidupan baharu.

Ia menggambarkan kelenturan jantina sebagai gejala “konsep kebebasan yang bingung” dan “keinginan seketika” yang menggambarkan budaya pasca-moden.

Dokumen baharu dari Dicastery for the Doctrine of the Faith yang lebih berkuasa mengutip daripada dokumen pendidikan 2019 itu, tetapi menenangkan nada. Secara signifikan, ia tidak menggunakan semula bahasa 1986 dokumen doktrin sebelumnya yang menyatakan bahawa orang homoseksual layak diperlakukan dengan martabat dan hormat tetapi tindakan homoseksual “mempunyai ketidaknormalan dalaman.”

Francis telah membuat menjangkaui orang LGBTQ+ satu tanda dagangan kepausannya, berkhidmat kepada Katolik transgender dan menekankan bahawa Gereja Katolik mesti menyambut semua anak Allah.

Tetapi beliau juga telah mengutuk “teori jantina” sebagai “bahaya terburuk” yang dihadapi manusia hari ini, satu “ideologi yang buruk” yang mengancam untuk membatalkan perbezaan yang diberikan Tuhan antara lelaki dan wanita. Beliau telah mengutuk terutamanya apa yang dipanggilnya “penjajahan ideologi” Barat di dunia membangun, di mana bantuan pembangunan kadang-kadang dikenakan syarat penerimaan idea Barat tentang jantina dan kesihatan pembiakan.

“Perlu ditekankan bahawa seks biologi dan peranan sosio-budaya seks (jantina) boleh dibezakan tetapi tidak dipisahkan,” kata dokumen baharu itu.

Kristian transgender segera menggelar dokumen itu “menyakitkan” dan kekurangan suara dan pengalaman orang transgender sebenar, terutamanya dalam pembezakannya antara orang transgender dan orang interseks.

“Cadangan bahawa penjagaan kesihatan yang mengesahkan jantina – yang telah menyelamatkan nyawa begitu banyak orang transgender yang hebat dan membolehkan mereka hidup dalam harmoni dengan tubuh, masyarakat dan (Tuhan) – mungkin mengancam atau mengurangkan martabat orang transgender adalah tidak sahaja menyakitkan tetapi berbahaya tidak mengetahui,” kata aktivis transgender yang tidak binari, Mara Klein, dalam e-mel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.