Utusan khas PBB untuk Sudan meletak jawatan, amar bahaya ‘perang saudara skala penuh’

Utusan khas PBB untuk Sudan yang diisytiharkan tidak diterima oleh pemerintah tentera negara itu mengumumkan peletakan jawatannya pada Rabu dalam ucapan terakhirnya kepada Majlis Keselamatan PBB. Beliau memberi amaran bahawa konflik antara dua pemimpin tentera Sudan “boleh bertukar menjadi perang saudara skala penuh.”

Volker Perthes, yang terus bekerja di luar Sudan, berkata pertempuran tidak menunjukkan tanda-tanda mereda, dengan kedua-dua pihak kelihatan jauh daripada “kemenangan tentera yang menentukan.”

Sudan telah digoncangkan oleh keganasan sejak pertengahan April, apabila ketegangan antara tentera negara itu, yang diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Pantas, yang diperintah oleh Jeneral Mohamed Hamdan Dagalo, meletus dalam pertempuran terbuka.

Perthes berkata sekurang-kurangnya 5,000 orang terbunuh sejak itu dan lebih 12,000 cedera, memanggil angka-angka ini konservatif. Bangsa-Bangsa Bersatu berkata negara itu juga menghadapi kecemasan kemanusiaan yang serius.

Perthes adalah pengantara utama selepas konflik bermula, tetapi kerajaan tentera mendakwa beliau berat sebelah dan memaklumkan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada 8 Jun bahawa beliau diisytiharkan persona non grata.

PBB mengutuk langkah itu, dengan mengatakan bahawa ahli personelnya tidak boleh diisytiharkan persona non grata – tidak boleh diterima oleh kerajaan – dan ini bertentangan dengan Piagam PBB.

Dalam mengumumkan peletakan jawatannya, Perthes, yang dilantik sebagai wakil khas untuk Sudan pada Januari 2021, mendesak pihak-pihak yang berperang untuk mengakhiri pertempuran dan memberi amaran kepada mereka “mereka tidak boleh beroperasi dengan impuniti.”

“Akan ada akauntabiliti untuk jenayah yang dilakukan,” katanya.

Seorang akademik Jerman terdahulu dengan latar belakang yang luas dalam hubungan antarabangsa, Perthes berkhidmat sebagai ketua pegawai eksekutif dan pengarah Institut Jerman untuk Hal Ehwal Antarabangsa dan Keselamatan dari 2005 hingga September 2020. Dari 2015 hingga 2018, beliau berkhidmat sebagai pembantu setiausaha agung PBB dan penasihat kanan kepada utusan khas PBB untuk Syria.