USC University of Southern California Campus Sign

(SeaPRwire) –   Sebagai Persatuan Pelajar Universiti Southern California (USC) Kelas 2024 sedang mempersiapkan untuk graduasi bulan depan, di mana beberapa 65,000 orang dijangka berkumpul di kampus Los Angeles pada majlis perasmian 10 Mei, sekolah itu telah menimbulkan kontroversi dengan membatalkan ucapan peringkat pertama sarjana yang dirancang pada Isnin lalu kerana kebimbangan mengenai aktivisme pro-Palestinannya. Ini hanyalah titik panas terbaru dalam ketegangan yang telah merebak selama berbulan-bulan dan telah mencetuskan perdebatan mengenai had batas kebebasan bersuara di AS sejak pecahnya perang Israel di Gaza.

Andrew T. Guzman, naib kanselor dan timbalan presiden kanan untuk hal ehwal akademik USC, mengumumkan dalam surat kepada masyarakat USC pada Isnin bahawa graduan teratas tahun ini, Asna Tabassum, yang telah dipilih sebagai penutup ucapan peringkat pertama tahun ini, tidak akan memberikan ucapan peringkat pertama tradisional kerana kebimbangan keselamatan. Tabassum, seorang mahasiswi Muslim Amerika dalam jurusan kejuruteraan bioperubatan dari Chino Hills, California, telah menjadi bualan kumpulan pro-Israel selepas Pejabat Naib Kanselor menamakannya sebagai peringkat pertama daripada hampir 100 pemohon dengan gred A sempurna awal bulan ini.

“Sayangnya, dalam beberapa hari kebelakangan ini, perbincangan berkaitan pemilihan peringkat pertama kami telah mengambil corak yang membimbangkan,” kata Guzman dalam e-mel itu, yang juga diedarkan di laman web universiti bersama-sama jawapan kepada soalan yang kerap diajukan mengenai proses pemilihan dan dasar kebebasan bersuara USC. “Ketegasan perasaan, yang dibakar oleh media sosial dan konflik berterusan di Timur Tengah,” kata Guzman, “telah meningkat ke tahap mencipta risiko yang besar berkaitan keselamatan dan gangguan semasa majlis perasmian.”

Trojans untuk Israel, kumpulan pro-Israel di USC, telah meminta pihak berkuasa sekolah minggu lalu menimbang semula Tabassum sebagai peringkat pertama, dengan mendakwa bahawa dia “terbuka mengedarkan retorik anti-Semitik dan anti-Zionis” dan bahawa penyertaannya akan menyebabkan upacara itu menjadi “persekitaran yang tidak menyenangkan dan tidak bertoleransi” untuk pelajar Yahudi. Juga minggu lalu, Kami Adalah Tov, kumpulan advokasi media sosial yang ditubuhkan tahun lalu untuk memerangi anti-Semitisme, menulis: “Dipilih sebagai peringkat pertama adalah penghormatan, dan kami yakin [Tabassum] layak dari segi akademik untuk kedudukan itu, tetapi tidak dapat diterima bahawa dia menggalakkan pandangan anti-Semitik.” Kedua-dua kumpulan itu mengutip media sosial Tabassum, termasuk pautan ke laman web yang mereka dakwa menggalakkan retorik anti-Semitik, seperti menggelar Zionisme sebagai ideologi “rasis” dan menyeru agar Israel “dibubarkan sepenuhnya”.

Tabassum merespon berita pembatalan ucapannya dalam kenyataan media, dengan berkata: “Kempen ini untuk mencegah saya menyampaikan ucapan kepada rakan sejawat saya semasa majlis perasmian jelas telah mencapai matlamatnya.” Beliau menambah bahawa beliau “terkejut dengan keputusan ini dan sangat kecewa bahawa Universiti ini mengalah kepada kempen kebencian yang bertujuan untuk menyekat suara saya.”

Tabassum juga berkata dia meragui sebab rasmi—kebimbangan keselamatan—yang diberikan untuk pembatalan ucapannya “kerana saya tidak sedar ada ancaman khusus terhadap saya atau universiti” dan “kerana permintaan saya untuk butiran di sebalik penilaian ancaman universiti telah ditolak.”

Penyokong Tabassum telah menyuarakan kekecewaan mereka dan menuduh USC menggunakan keselamatan sebagai alasan untuk penapisan.

“USC tidak boleh menyembunyikan keputusan pengecut mereka di sebalik kebimbangan palsu untuk ‘keselamatan’,” kata Hussam Ayloush, pengarah eksekutif pejabat Los Angeles Raya Majlis Hal Ehwal Islam Amerika (CAIR-LA), dalam kenyataan. “Serangan palsu dan fitnah terhadap Asna tidak lain daripada manifestasi samar-samar rasisme anti-Muslim dan anti-Palestin, yang telah dijadikan senjata terhadap pelajar kolej di seluruh negara yang bersuara untuk hak asasi manusia—dan untuk kemanusiaan Palestin.”

CAIR-LA memulakan petisyen untuk mendesak USC membatalkan keputusannya. “Universiti boleh, harus dan mesti memastikan persekitaran yang selamat untuk majlis perasmian daripada mengambil langkah tanpa preseden membatalkan ucapan peringkat pertama,” kata Ayloush.

Majlis Hal Ehwal Awam Muslim Kebangsaan, kumpulan advokasi kebangsaan, dengan keras mengecam apa yang digambarkannya dalam kenyataan sebagai “penindasan kebebasan bersuara dan kebebasan akademik” USC dan “mengalah kepada tekanan luaran dari kumpulan politik.” Kumpulan itu juga berkata “penyekatan” Tabassum mencerminkan trend lebih luas: “Di seluruh negara, pelajar yang menyokong hak Palestin menghadapi penapisan yang tidak wajar dan terdedah kepada gangguan dan dorongan institusi di bawah topeng mengekalkan ketertiban atau neutraliti.”

Kumpulan pro-Palestin kampus telah mendesak pemulihan peranan bercakap Tabassum semasa majlis perasmian, termasuk bab USC untuk Suara Yahudi untuk Keamanan, yang mengatakan mereka “terkejut” dengan tindakan universiti. Kumpulan Fakulti Untuk Keadilan Palestin USC menyatakan dalam kenyataan bahawa mereka “menolak sepenuhnya” keputusan Naib Kanselor, yang digambarkan sebagai “contoh lagi buruk pola sokongan USC terhadap rasisme anti-Palestin dan anti-Muslim.”

USC, seperti universiti-universiti lain di seluruh negara, telah dilanda perpecahan mengenai konflik di Timur Tengah sejak . Beberapa bulan lalu, sekolah itu menghadapi kritikan apabila mengharamkan—walaupun kemudian memulihkan—John Strauss, profesor ekonomi Yahudi, selepas video viral beliau menghadapi penunjuk perasaan pro-Palestin yang menyeru gencatan senjata.

Pada November, USC melancarkan laman web yang menjelaskan dasar kebebasan bersuara. Di laman “Soalan Lazim” mereka, mereka menyatakan bahawa kenyataan “yang mungkin menyebabkan ketidakselesaan, kegelisahan dan kebimbangan yang serius” yang diterbitkan di laman media sosial pelajar “mungkin dianggap sebagai bersuara dilindungi jika ia tidak termasuk ancaman khusus terhadap individu dan tidak mencapai tahap gangguan atau diskriminasi yang universiti dibenarkan secara undang-undang untuk melarang.”

Dalam pengumumannya mengenai pembatalan ucapan peringkat pertama Tabassum, Naib Kanselor Guzman menolak bahawa keputusan itu berkaitan dengan kebebasan bersuara. “Walaupun ini mengecewakan, tradisi harus memberi laluan kepada keselamatan,” katanya. “Tiada hak kebebasan bersuara untuk bercakap dalam majlis perasmian. Isu di sini adalah bagaimana untuk mengekalkan keselamatan dan keselamatan kampus, titik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.