(SeaPRwire) –   Penyelamat mengebor lebih dalam ke dalam puing-puing terowong jalan yang runtuh di India pada Jumaat untuk memasang paip lebar bagi 40 pekerja terperangkap di bawah tanah selama enam hari untuk merayap ke kebebasan mereka.

Penggeboran dengan mesin baru bermula pada Khamis dan telah meliputi jarak 78 kaki setakat ini, Devendra Patwal, seorang pegawai pengurusan bencana, berkata.

Ia mungkin memerlukan sehingga 195 kaki untuk membolehkan pelarian pekerja terperangkap, Patwal memberitahu Agensi Berita Associated Press pada Jumaat.

Walau bagaimanapun, pengeboran terganggu pada Jumaat petang apabila kerosakan berlaku kepada beberapa bearing mesin oleh pecahannya batu dan membersihkan puing-puing, kata Anshu Manish Khalko, pengarah Pihak Berkuasa Lebuh Raya Kebangsaan.

Mesin itu sedang diperbaiki dan dikukuhkan, beliau tambah.

Khalko berkata mesin pengeboran berat lain sedang dibawa ke terowong untuk meneruskan pengeboran tanpa gangguan. Ia dijangka tiba di tapak pada hari Sabtu.

Sebelum ini, penyelamat berharap untuk melengkapkan pengeboran pada malam Jumaat dan mencipta terowong pelarian paip yang disambung bersama.

Sesetengah pekerja merasa demam dan sakit badan pada hari Rabu, tetapi tiada penurunan dalam keadaan mereka, katanya. Kacang kering, popcorn dan ubat-ubatan sedang dihantar kepada mereka melalui paip setiap dua jam.

Pekerja pembinaan terperangkap sejak Ahad apabila tanah runtuh menyebabkan bahagian terowong sepanjang 2.7 batu yang sedang dibina runtuh kira-kira 500 kaki dari pintu masuk. Kawasan bukit ini curam dan terdedah kepada kejadian tanah runtuh.

Tapak ini terletak di Uttarakhand, negeri berbukit yang bertebaran kuil Hindu yang menarik banyak pelancong dan pelancong. Pembinaan lebuh raya dan bangunan sentiasa berjalan untuk menampung lonjakan pengunjung.

Terowong ini adalah sebahagian daripada laluan Chardham bermusim semua, projek federal utama menghubungkan pelbagai .

Kira-kira 200 kakitangan bantuan bencana berada di tapak menggunakan peralatan pengeboran dan ekskavator dalam operasi menyelamat, dengan rancangan untuk mendorong paip keluli berdiameter 2.6 kaki melalui pembukaan puing-puing yang dikorek.

Mesin yang digunakan awal minggu ini adalah perlahan dalam mendorong paip melalui puing-puing, kenyataan kerajaan negeri berkata.

Mesin American Auger baru mempunyai kapasiti pengeboran sehingga 16 kaki sejam dan dilengkapi dengan paip diameter 2.9 kaki untuk membersihkan puing-puing. Kadang-kadang, ia diperlahankan oleh timbunan puing.

Pegawai negeri telah menghubungi pakar Thai yang membantu menyelamatkan pasukan bola sepak remaja yang terperangkap di gua di Thailand pada 2018, pentadbir kerajaan negeri Gaurav Singh berkata. Mereka juga menghubungi Institut Geoteknik Norway untuk bantuan yang mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )