Mahkamah Agung Memutuskan Tindakan Affirmatif Adalah Anti Perlembagaan Dalam Kes Penting Dengan Harvard Dan UNC

(SeaPRwire) –   Pada masa ini tahun, kumpulan pelajar sekolah tinggi yang berharap dapat memasuki universiti atau kolej pilihan mereka. Bagi sesetengah, harapan mereka tertumpu kepada sebilangan kecil institusi yang sangat pemilih. Kecenderungan dan kecenderungan ibu bapa mereka mungkin meningkat tinggi memikirkan apa lagi yang mereka boleh lakukan untuk meningkatkan peluang penerimaan mereka. Walau bagaimanapun ketika mereka menunggu surat atau e-mel memberitahu keputusan universiti, mereka mungkin tidak menyedari faktor kunci yang mempengaruhi kemasukan ke Harvard dan elit lain – keberuntungan.

Seperti yang saya huraikan dalam buku akan datang saya, , pada tahun 2021 terdapat 57,435 pelajar memohon untuk diterima ke Universiti Harvard dari seluruh Amerika Syarikat dan dunia untuk menjadi sebahagian daripada kelas Harvard 2025. Banyak daripada pelamar ini mempunyai rekod cemerlang – GPA 4.00 atau lebih tinggi; senarai pelbagai kursus lanjutan; skor ujian piawai dalam 5% teratas; portfolio aktiviti sukarela dan pengayaan. Daripada 57,435, 1,968 diterima, untuk keseluruhan .

Tentu saja terdapat faktor yang boleh meningkatkan peluang pelajar untuk diterima. Memiliki skor dan gred yang tinggi adalah syarat asas, tetapi faktor lain juga memainkan peranan. Sebagai contoh, menganalisis data penerimaan Harvard dari 2009 hingga 2014. Penulis mendapati bahawa bagi pelajar dengan peluang 10% untuk diterima, jika mereka adalah warisan mereka akan melihat peningkatan lima kali ganda peluang penerimaan mereka; jika ahli keluarga memberi sumbangan kepada universiti, mereka akan mengalami peningkatan tujuh kali ganda; dan jika mereka adalah atlet terpilih, mereka hampir pasti diterima.

Selain itu, pegawai penerimaan akan memberitahu anda bahawa mereka sedang mencari pelajar yang tidak hanya sangat berkualiti secara akademik tetapi juga akan memperkaya komuniti kampus. Ini termasuk mahu membina kelas masukan yang pelbagai dari segi perkauman dan etnik, kelas sosial, lokasi geografi, pengalaman hidup, dan sebagainya. Selain itu, mereka sedang mencari pemimpin muda di bidang mereka.

Semua faktor ini tidak diragui penting dalam memutuskan siapa yang akan diterima ke universiti elit seperti Harvard. Tetapi yang mungkin tidak akan mereka beritahu anda adalah bahawa pemilihan daripada kumpulan pelamar ini juga dipengaruhi oleh faktor lain – faktor rawak. Untuk mengakui ini akan bermakna proses itu kurang daripada sepenuhnya deliberatif dan sistematik, yang pastinya benar.

Anda boleh memikirkan prosedur piawai untuk memilih siapa yang akan diterima sebagai proses penyingkiran. Potongan pertama akan menyingkirkan sebarang pelamar yang tidak memenuhi keperluan asas yang dirasakan perlu untuk berjaya secara akademik di institusi itu. Ini akan termasuk purata nilai, skor ujian piawai, kesukaran kelas yang diambil di sekolah tinggi, dan sebagainya. Sering kali program komputer yang dikenali sebagai pengaturcaraan akan memberikan penimbangan kriteria ini untuk mengatur pelamar. Hanya mereka di atas ambang tertentu akan bergerak ke pusingan seterusnya.

Pada peringkat ini, pertimbangan lain datang ke permukaan. Ini termasuk esei yang ditulis oleh pelajar untuk permohonan mereka, bersama-sama aktiviti kokurikulum mereka. Selain itu, kebimbangan universiti yang lebih besar juga dipertimbangkan seperti kepelbagaian kelas masukan yang disebutkan sebelumnya atau pelajar untuk memenuhi keperluan tertentu seperti pemain bassoon untuk orkestra atau penjaga gol dalam pasukan bola sepak.

Setelah berkhidmat dalam jawatankuasa penerimaan sekolah tinggi di sini, saya boleh mengesahkan bahawa unsur subjektif memasuki gambar pada peringkat ini. Sebagai contoh, ketika membaca esei pelajar yang menjelaskan mengapa mereka berminat datang ke universiti kami, atau menggambarkan pengalaman hidup penting, ia boleh sukar untuk membezakan antara puluhan esei sedemikian. Pastinya mungkin ada beberapa yang menonjol atau jatuh, tetapi kebanyakannya jatuh dalam kawasan kelabu. Begitu juga, penilaian aktiviti kokurikulum boleh sangat subjektif.

Dan inilah di mana faktor rawak hadir. Satu cara untuk melihat ini adalah bahawa pelajar tertentu mungkin diterima di sekolah tinggi yang sangat pemilih, tetapi ditolak di tempat lain. Satu universiti mungkin sedang mencari sesuatu pada tahun itu yang mempengaruhi keputusan untuk menerima pelajar, manakala universiti lain berminat dengan sesuatu yang lain.

Tetapi sebagaimana penting, keputusan akhir mungkin mencerminkan mood pegawai penerimaan pada hari tertentu. Perbezaan antara dua pelajar mungkin hampir tidak ada. Pemilihan satu berbanding yang lain mungkin sama baiknya diputuskan melalui koyakan syiling. Seperti yang dikatakan tentang mendapatkan ke Harvard, “Keberuntungan mungkin dalam gen anda, dalam buku cek ibu bapa anda, dalam kemahiran penjagaan ibu bapa anda, atau dalam daging kambing dekan penerimaan makan malam sebelum permohonan anda dipertimbangkan.” Walaupun pelajar berkualiti yang memohon ke universiti sangat pemilih berpuluh-puluh kemungkinan akan diterima ke sekurang-kurangnya satu, universiti tertentu yang mereka diterima mungkin adalah nasib.

Profesor falsafah politik Harvard Michael Sandel dan orang lain telah mencadangkan memperkenalkan sistem loteri ke proses penerimaan di universiti sangat pemilih sebagai cara yang terus terang mengakui rawak untuk apa yang ia adalah. Pendekatan sedemikian akan pertama menyingkirkan pelamar dari kumpulan yang tidak memiliki keperluan asas untuk berjaya semasa empat tahun mereka. Ini mungkin mengurangkan bilangan di Harvard sebanyak 20%, meninggalkan kira-kira 40,000 pelamar.

Pada peringkat ini, kata Sandel, “Daripada terlibat dalam tugas yang sangat sukar dan tidak pasti untuk mencuba meramalkan siapa di antara mereka yang paling luar biasa, pilih kelas masukan melalui loteri. Dengan kata lain, lemparkan fail pelamar yang layak ke bawah tangga, ambil 2,000 daripadanya, dan biarkan begitu sahaja.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.