(SeaPRwire) –   Pada Rabu, kerajaan UK bertekad untuk terus menekan usaha untuk mengusir pendatang haram ke negara Afrika, Rwanda, walaupun keputusan mahkamah tinggi.

Kerajaan Konservatif UK memperkenalkan dasar ini pada 2022, yang akan melihat pemindahan migran ke Rwanda sebagai sebahagian daripada perjanjian “negara ketiga yang selamat” dan membenarkan mereka memohon suaka di sana. Parti Konservatif yang memerintah telah berjuang selama bertahun-tahun untuk melaksanakan janji berulang kali untuk menghentikan aliran pendatang haram yang telah tiba terutamanya dengan bot kecil dari Perancis. Sunak telah berjanji kepada rakyat Britain bahawa beliau akan “menghentikan bot”.

Pegawai kerajaan telah mengatakan program itu akan mengurangkan motivasi berhijrah ke UK jika para migran tahu mereka akan dideportasi sebaliknya. Tetapi rancangan Rwanda segera dihadapi cabaran undang-undang sebaik sahaja pesawat pertama sepatutnya berlepas dan sehingga kini tiada seorang migran pun yang dideportasi di bawah program itu. Pada Rabu, mahkamah tinggi menentukan bahawa para migran berada dalam “risiko nyata rawatan buruk” jika dibuang.

Hakim-hakim menyimpulkan “terdapat risiko nyata bahawa tuntutan suaka tidak akan diputuskan dengan betul, dan bahawa para pemohon suaka seterusnya berisiko dikembalikan secara langsung atau tidak langsung ke negara asal mereka.”

“Dalam kes itu, pelarian sebenar akan menghadapi risiko nyata rawatan buruk,” kata mereka.

Perdana Menteri Rishi Sunak menyatakan bahawa mahkamah tidak menentang konsep negara ketiga yang selamat secara asas – tetapi ia sebaliknya mendapati Rwanda tidak boleh dikelaskan sebagai satu dalam keadaan semasa.

“Mereka mengesahkan bahawa prinsip menghapuskan pemohon suaka ke negara ketiga yang selamat adalah sah,” kata Sunak kepada Dewan Rakyat. “Terdapat unsur-unsur tambahan yang mereka mahu kepastian tambahan dan diperhatikan bahawa perubahan boleh dilaksanakan pada masa depan untuk menangani isu-isu tersebut.”

Beliau berkata kerajaan telah bekerja pada perjanjian baru dengan Rwanda, dengan menambah bahawa “jika perlu, saya bersedia untuk meninjau semula rangka kerja undang-undang domestik kami.”

“Izinkan saya menjamin Dewan, komitmen saya untuk menghentikan bot tidak berkurangan,” katanya.

Keputusan itu datang pada masa yang sangat merbahaya secara politik bagi Sunak, yang juga menghadapi tekanan daripada ahli-ahli dalam parti sendiri dari kanan kerana didakwa tidak cukup keras terhadap imigresen haram.

Sunak mengeluarkan Setiausaha Dalam Negeri Suella Braverman – tokoh paling berprofil tinggi dalam Kabinet tentang imigresen keras – minggu ini sebagai sebahagian daripada rombakan kabinet yang juga melihat Patel kembali ke kerajaan sebagai menteri luar negeri.

Braverman dalam surat ke pejabatnya pada Selasa, di mana beliau menuduhnya gagal menunaikan janji kunci, termasuk yang dibuat tentang imigresen haram. Beliau menuduhnya gagal membuat persiapan yang memadai, termasuk mempertimbangkan semula komitmen UK kepada Konvensyen Eropah tentang Hak Asasi Manusia dan kewajipan serupa.

“Jika kita kalah di Mahkamah Agung, hasil yang saya telah berhujah secara konsisten bahawa kita mesti bersedia untuk, anda akan telah membazirkan setahun dan Akta Parlimen, hanya untuk kembali ke titik awal. Lebih buruk daripada ini, pemikiran ajaib anda – mempercayai bahawa anda boleh mendapatkan caranya melalui ini tanpa mengganggu pendapat yang sopan – bermakna anda gagal menyediakan apa-apa jenis ‘Rancangan B’ yang boleh dipercayai,” katanya.

Kajian menunjukkan Parti Konservatif Sunak jauh tertinggal di belakang Parti Buruh pembangkang jika pilihan raya diadakan sekarang. Ketua Parti Buruh Keir Starmer juga menyerang Sunak pada Rabu dan berkata perdana menteri telah didedahkan sepenuhnya oleh keputusan itu.

“Tonggak utama kerajaannya runtuh di bawahnya,” kata Starmer kepada Sunak disambut sorakan dari pihaknya di Dewan Rakyat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )