(SeaPRwire) –   Suntikan eksperimen untuk menurunkan berat badan dari Amgen Inc. – yang diambil kurang kerap daripada dari Eli Lilly & Co. dan Novo Nordisk A/S – kelihatan dapat mengekalkan berat badan walaupun selepas pesakit berhenti mengambilnya.

Pesakit yang diberi suntikan bulanan ubat Amgen yang dikenali sebagai MariTide telah kehilangan sehingga 14.5% berat badan mereka dalam tempoh 12 minggu sahaja, mengikut kajian awal tahap rendah yang diterbitkan Isnin dalam jurnal Nature Metabolism. Dan sesetengah orang dapat mengekalkan berat badan mereka selama sehingga 150 hari selepas berhenti mengambil ubat, mendapati menunjukkan.

“Ini benar-benar ciri yang menakjubkan dan membezakan molekul ini,” kata Narimon Honarpour, naib presiden kanan pembangunan global di Amgen, dalam temu bual.

Pelabur dan penganalisis telah dengan tidak sabar menanti maklumat terkini tentang suntikan Amgen sejak syarikat berpangkalan di Thousand Oaks, California itu berkongsi keputusan awal di satu persidangan pada 2022. Kajian terbaru dalam Nature Metabolism memberikan pandangan paling terperinci setakat ini tentang ubat Amgen, yang kini dalam kajian peringkat pertengahan.

Ubat Amgen berfungsi sedikit berbeza daripada Wegovy atau . Ia adalah apa yang dikenali sebagai , atau ADC, satu jenis molekul lebih biasa digunakan sebagai rawatan kanser tertarget. Satu bahagian ubat, antibodi, menghalang reseptor GIP, manakala bahagian lain, dua peptida, meniru hormon usus yang dipanggil GLP-1.

“Terdapat sesuatu yang istimewa tentang menyatukan mereka bersama-sama cara mereka pada molekul yang sama,” kata Saptarsi Haldar, naib presiden gangguan kardiometabolik di Amgen. Komponen antibodi ubat juga membenarkannya kekal lebih lama dalam badan berbanding suntikan penurunan berat badan mingguan.

Amgen merekabentuk ubat khusus sebagai rawatan untuk kegemukan, tetapi kini menguji ubat pada pesakit dengan diabetes – lawan kepada bagaimana ubat penurunan berat badan tiba di Eli Lilly dan Novo Nordisk. Keputusan untuk menghambat GIP, berbanding menirunya seperti Zepbound Eli Lilly, berdasarkan wawasan yang diperoleh daripada kepakarannya dalam genetik manusia.

“Gen-gen itu memberitahu kami dengan jelas bahawa aktiviti GIP reseptor yang berkurangan dikaitkan dengan indeks berat badan tubuh, atau BMI, yang berkurangan,” kata Haldar.

Kajian Amgen, yang melibatkan 110 pesakit kegemukan, bertujuan untuk menilai keselamatan dan kesahan MariTide, tetapi ia mendedahkan kesan dramatik ubat terhadap berat badan. Pesakit dalam satu kumpulan secara rawak diberi dos tunggal MariTide dan diikuti selama 150 hari, manakala kumpulan pesakit lain diberi dos setiap empat minggu selama tiga bulan.

Pesakit yang menerima suntikan tunggal dos tertinggi telah kehilangan sehingga 8.2% berat badan mereka selepas 92 hari, menunjukkan ubat mempunyai kesan penurunan berat badan berpanjangan, mengikut kajian.

Keselamatan dan kesan sampingan adalah serupa dengan ubat GLP-1 lain, mendapati menunjukkan. Mual dan muntah adalah kesan sampingan paling kerap dilaporkan dan biasanya berlangsung selama kira-kira 72 jam. Empat pesakit dalam kumpulan menerima dos tertinggi ubat menarik diri sebelum menerima suntikan kedua disebabkan masalah gastrousus ringan, mengikut kajian.

Walaupun keputusan awal memberangsangkan, lebih banyak kajian diperlukan sebelum ubat mencapai pesakit. Honarpour berkata keputusan kajian peringkat pertengahan syarikat adalah langkah penting berikutnya. Namun demikian, Amgen melihat peluang yang luas bagi pemain baru seperti dirinya untuk memasuki pasaran kegemukan, dan juga sedang bekerja pada ubat penurunan berat badan oral dengan keputusan dijangka pada separuh pertama tahun ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.