US-VOTE-POLITICS-TRUMP

(SeaPRwire) –   Tahun lalu, pihak dalaman Parti Republikan Indiana dijangka menjadi pusat perang saudara GOP. Kerusi Senat yang kosong telah menetapkan pentas untuk pertembungan antara dua sayap parti yang berlawanan: Ahli Parlimen Jim Banks, seorang pendukung MAGA, dan bekas Gabenor Indiana Mitch Daniels, seorang konservatif tradisional.

Tetapi perang itu berakhir sebelum ia bermula. Sebaik sahaja sekutu Donald Trump bersatu di sebalik Banks, Daniels mengumumkan bahawa beliau tidak akan bertanding, dan Trump menyokong ahli parlimen sayap kanan yang keras, menakutkan calon yang berpotensi. Kini, Banks bertanding untuk pencalonan GOP tanpa sebarang saingan, yang di negeri Indiana yang berwarna merah jambu, hampir menjamin beliau jalan yang licin ke kerusi Senat.

“Tiada pengiktirafan yang lebih penting dalam politik Amerika hari ini,” kata Banks kepada TIME. “Penyokongannya membersihkan medan.”

Ini bukan hanya Banks. Banyak calon Senat pilihan Trump di seluruh negara tidak menghadapi sebarang ancaman utama dalam pilihan raya peringkat. Bekas penyampai berita Kari Lake bertanding hampir tanpa saingan untuk menjadi calon GOP bagi kerusi Senat Arizona yang kosong. Bekas Gabenor West Virginia Jim Justice tidak menghadapi sebarang lawan yang berdaya saing dalam perlumbaan untuk menggantikan Sen. Joe Manchin. Dan bekas anggota tentera laut Tim Sheahy sedang bergerak ke arah pencalonan Senat Montana GOP. Pakar meramalkan pertandingan yang sengit antara beliau dan Ahli Parlimen Matt Rosendale. Tetapi Trump mempunyai idea lain. Beliau menyokong Sheahy pada hari Rosendale melancarkan kempennya. Beberapa hari kemudian, Rosendale menarik diri.

Kawalan Trump ke atas Parti Republikan sedang mengubahsuai parti itu dengan cara yang bersedia untuk melepasi dirinya. Dengan kuasa penyokongannya, beliau tidak sahaja menentukan calon GOP dalam perlumbaan di seluruh negara, beliau juga mencipta struktur insentif bagi politikus Republikan untuk mengambil doktrin “America First” MAGA. “Ini ialah laluan mudah kini dalam Parti Republikan,” kata Reed Galen, seorang strategis yang tidak menyokong Trump yang menubuhkan Lincoln Project. “Mengapa mengambil laluan yang sukar?”

Bahkan penentang yang paling kaya pun gagal untuk mengatasi tarikan penyokongan Trump. Dalam pilihan raya peringkat Ohio selasa, pengundi GOP memilih Bernie Moreno yang disokong Trump daripada Senator Negeri Ohio yang kaya Matt Dolan, yang keluarganya memiliki Cleveland Guardians. Dolan bertanding sebagai pengkritik Trump yang dibiayai oleh Gabenor Ohio Mike DeWine dan bekas Sen. Rob Portman, kedua-duanya berasal dari pertubuhan lama. Walaupun kajian pendapat menunjukkan persaingan yang ketat sebelum Hari Pilihan Raya, Moreno menewaskan Dolan dengan hampir 20 mata.

Calon-calon pilihan Trump akhirnya akan menguji kekuatan dan kelestarian populisme sayap kanan MAGA. Mereka adalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar untuk membersihkan parti daripada Republikan yang mewakili zaman lampau dan menggantikannya dengan briged yang setia kepada Trump. Sebahagian daripada tawaran mereka adalah untuk mengekalkan nyala doktrin “America First” Trump di Capitol Hill, terlepas apa pun sama ada Trump kembali ke Rumah Putih.

Republikan pernah mencuba ini sebelum ini. Pada 2022, Trump menyokong pendukung MAGA yang keras dalam perlumbaan peringkat tengah tahun di seluruh negara, memastikan kemenangan pilihan raya peringkat mereka. Banyak daripada mereka kemudian kalah pada November. Itu menelan kos yang mahal: Demokrat menang dalam pertandingan gabenor penting, mengekalkan majoriti mereka di Senat, dan kehilangan kerusi Dewan Rakyat yang lebih sedikit daripada yang dijangka. “Strategi politik MAGA tidak berfungsi dalam pilihan raya umum,” mengutarakan Simon Rosenberg, seorang operatif Demokrat berpengalaman yang bekerja dalam Pentadbiran Clinton.

Selepas pilihan raya pertengahan tahun, Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell nampaknya tiba kepada kesimpulan yang sama. Apabila diminta mengenai prestasi parti mereka yang lemah, beliau meratapi masalah “kualiti calon” dalam pilihan Trump. “Kemampuan kami untuk mengawal hasil pilihan raya peringkat adalah agak terhad pada 2022 kerana sokongan bekas Presiden terbukti sangat menentukan dalam pilihan raya peringkat,” katanya kepada wartawan.

Tetapi usaha tokoh konservatif terkemuka untuk bergerak dari Trump sia-sia. Beliau dengan cepat mengalahkan sebarang pengkhianat yang cuba merebut parti daripada cengkamannya. Trump melancarkan kempen presiden awal, menangkis sebarang saingan potensi; berperang dengan penantang paling berdaya saingnya, Gabenor Florida Ron DeSantis, menjadikannya seorang yang dibuang oleh asas MAGA; dan mengubah kebanjiran masalah undang-undangnya menjadi kelebihan politik.

Menjelang April 2023, sembilan bulan sebelum pengundi Republikan akan mengundi, kebanyakan GOP sudah berkumpul di sekelilingnya. Itu termasuk pengakuan daripada Sen. Steve Daines dari Montana, yang mengetuai sayap kempen Parti Republikan Senat. Kedua-duanya bekerjasama untuk memilih calon yang disokong Trump yang mereka fikir boleh menang dalam pilihan raya umum negeri-negeri penting Senat. Menurut sumber-sumber yang prihatin dengan perkara itu, Daines, seorang rakan memburu anak sulung Trump Don Jr., mempunyai objektif lain: untuk mengelakkan pertarungan peringkat yang boleh mencacatkan calon akhir.

Dominasi Trump hanya menjadikannya lebih mudah. Semakin Trump mengumpul wang dan naik dalam kajian pendapat dengan setiap pertuduhan, semakin sedikit Republikan yang mahu mendapat masalah dengan pemimpin parti. Mereka juga fikir ia akan sia-sia. “Sebab orang-orang ini tidak menghadapi sebarang tentangan atau sebarang tentangan yang sukar ialah kerana ia akan menyia-nyiakan masa dan wang derma mereka,” kata seorang operatif Trump yang bekerja pada usaha pemilihan semula. “Pilihan raya peringkat telah berlalu dan kesimpulannya ialah: Parti Republikan ialah Parti Trump.”

Bagi sesetengah Demokrat, itu menawarkan sedikit harapan. Walaupun kajian awal menunjukkan Trump Presiden Joe Biden di tujuh negeri pangkal yang paling mungkin menentukan keputusan pilihan raya, Rosenberg melihat tanda bahawa pengambilalihan GOP Trump sedang mengasingkan bahagian besar Republikan dan pengundi bebas: pilihan raya pertengahan tahun; inisiatif undian di negeri konservatif Ohio dan Kansas di mana pengundi menolak usaha untuk mengkriminalisasikan abort; Demokrat menawan kerusi Dewan Rakyat New York yang dikosongkan oleh George Santos; dan Republikan terkenal enggan menyokong Trump. “MAGA telah mengkonsolidasikan cengkamannya ke atas Parti Republikan,” kata Rosenberg. “Tetapi sisi lain daripada itu ialah terdapat bahagian besar Parti Republikan yang kini telah longgar.”

Beberapa pengundur GOP yang paling terkenal datangnya dari Indiana: Daniels, Sen. Todd Young, dan yang paling ketara, Mike Pence. Bekas Naib Presiden Trump baru-baru ini mengumumkan di Fox News bahawa beliau tidak akan menyokong bekas rakannya kali ini, dengan menyatakan bahawa Trump “menyatakan agenda yang bertentangan dengan agenda konservatif kami mentadbir selama empat tahun kami.”

Trump telah bersumpah dalam penggal kedua, beliau akan menangkap dan mengusir jutaan pendatang tanpa izin; memulakan perang perdagangan dengan mengenakan tarif barangan asing; menghantar Garda Kebangsaan ke bandar-bandar yang berjuang dengan jenayah keganasan; dan melaksanakan dasar luar negara berasingan.

Sama ada cadangan-cadangan itu akan beresonansi dengan kebanyakan pengundi Amerika pada November masih belum diketahui. Tetapi dalam pilihan raya peringkat Senat GOP utama di seluruh Amerika Syarikat, tiada seorang pun yang berupaya menghalang perjalanan MAGA yang tidak dapat dielakkan.

“Pengundi kami mahu kami menyokong agenda Trump,” kata Banks. “Dalam Parti Republikan baharu, tiada ruang untuk Republikan lama yang tidak sejalan dengan agenda itu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.