Jodie Foster sebagai Liz Danvers dan Finn Bennet sebagai Pete Prior dalam episod 5 'True Detective: Night Country'

(SeaPRwire) –   Amaran: Pos ini mengandungi maklumat mengenai episod 5 ‘True Detective: Night Country’.

Dengan hanya satu episod lagi, True Detective: Night Country kelihatan akan bergerak ke arah penamat yang penuh kecemasan.

Walaupun episod 5—boleh ditonton awal di Max bermula 9 Feb jam 9 malam ET—menjawab berbagai soalan mengenai apa yang sebenarnya berlaku di Ennis, teka-teki paling penting musim ini masih belum terjawab. Bukan sahaja itu, Danvers (), Navarro (Kali Reis), dan Prior (Finn Bennett) kini berada dalam masalah lebih besar daripada sebelumnya.

Apa yang berlaku dalam episod 5 ‘True Detective: Night Country’?

Selepas Danvers mengetahui daripada Otis Heiss (Klaus Tange) bahawa kecederaannya—serupa dengan yang dialami oleh saintis Tsalal yang mati—berlaku 30 tahun lalu ketika dia memetakan sistem gua ais bawah tanah di mana Annie K (Nivi Pedersen) kemudian dibunuh, dia mendesak supaya dia dibawa ke pintu masuk gua. Masih dalam penarikan diri, dia mengatakan Danvers perlu mendapatkan heroin untuknya sebagai balasan untuk khidmatnya, tetapi dia menolak.

Jodie Foster sebagai Liz Danvers dalam episod 5 'True Detective: Night Country'

Danvers dan Navarro cuba menyiasat gua itu sendiri tetapi mendapati pintu masuknya—yang kebetulan terletak di tanah milik syarikat penambangan Silver Sky—telah meletup ditutup. Kemudian kita mengetahui “Night Country” ialah istilah tempatan merujuk kepada gua ais bawah tanah dan dahulu orang akan tinggalkan tanda itu di tempat-tempat “ais akan menelan [anda] bulat-bulat”.

Danvers dipanggil ke Silver Sky atas dakwaan untuk bertemu dengan pemilik syarikat Kate McKittrick (Dervla Kirwan) mengenai protes mengenai lombong. Tetapi sebenarnya, McKittrick mahu mendedahkan dia mempunyai rakaman video Danvers dan Navarro menyusup ke hartanah lombong di pintu masuk gua ais. Berkat Prior, Danvers kini tahu bahawa , syarikat yang membiayai Tsalal, juga mempunyai perjanjian dengan syarikat perbankan yang merupakan rakan pengasas Silver Sky—bermakna menurut kata-kata Danvers, “lombong membiayai Tsalal dan kemudian Tsalal mengeluarkan angka pencemaran palsu untuk mereka.”

Kapten Connelly (Christopher Eccleston) dengan tegas mengatakan kepada Danvers supaya terima penjelasan bahawa kematian saintis Tsalal disebabkan oleh “kejadian cuaca” dengan mendedahkan dia tahu tiada bunuh diri dalam kes pembunuhan William Wheeler dengan ancaman akan menggunakannya terhadap Danvers dan Navarro jika mereka tidak menghentikan siasatan.

John Hawkes sebagai Hank Prior dalam episod 5 'True Detective: Night Country'

Tetapi McKittrick jelas tidak mahu ada kesilapan. Dia bertemu rahsia dengan Hank (John Hawkes) dan dengan jelas mencadangkan supaya Hank bunuh Heiss sebelum dia boleh bawa Danvers ke gua di mana Annie K dibunuh. Kita ketahui, bertahun lalu, McKittrick menyogok Hank untuk memindahkan mayat Annie K dari gua ke lokasi di mana dia ditemui dengan janji wang dan jawatan Ketua Polis Ennis. Penempatan semula Danvers menghalang kenaikannya pangkat, tetapi McKittrick kata semuanya akan berbeza kali ini.

Danvers menghadapi Prior mengenai Hank mengetahui kes Wheeler daripada menyusup ke komputer riba Prior, di mana Prior telah menyiasat fail lama yang mendedahkan kebenaran mengenai kematian Wheeler. Kemudian dia mengambil heroin yang dicuri daripada bilik bukti dan mengambil Heiss dari Lighthouse.

Di rumah Danvers, Heiss menunjukkan laluan masuk terbaik ke gua dan Danvers serahkan heroin itu. Tiba-tiba, Hank, yang mengikuti Danvers, muncul dan pergaduhan berlaku di mana Hank membunuh Heiss dengan tembakan maut. Prior juga tiba dan ketika Hank hendak membunuh Danvers, Prior menembak bapanya di kepala dan membunuhnya.

Navarro tiba dan ketiganya merancang untuk menutup-nutupi pembunuhan: Prior akan membersihkan kekacauan dan bawa mayat ke Rose Aguineau (Fiona Shaw) manakala Danvers dan Navarro pergi ke gua ais berharap menyelesaikan kes pembunuhan Annie K dan kes Tsalal.

Soalan apa lagi yang perlu dijawab oleh penamat ‘True Detective: Night Country’?

Kali Reis sebagai Evangeline Navarro dalam 'True Detective: Night Country'

Memasuki penamat musim, tiga soalan terbesar yang masih perlu dijawab ‘True Detective: Night Country’ ialah: Siapa yang membunuh Annie K? Siapa atau apa yang membunuh saintis Tsalal? Dan bagaimana kedua-dua kes itu berkaitan?

Sebelum tayangan perdana, pengarah Issa López memberitahu bahawa “[Tokoh atau tokoh yang] melakukan perbuatan itu berada di hadapan anda sepanjang siri.”

Ini bermakna bahawa, berbeza dengan Musim 1—di mana pembunuh hanya muncul sekali sebelum pendedahan—Danvers dan Navarro mungkin telah berinteraksi dengan orang yang bertanggungjawab sepanjang lima episod pertama.

Terdapat juga beberapa misteri sekunder (walaupun penting) yang penamat akan menjawab. Di mana Raymond Clark? Apa yang sebenarnya berlaku di rumah William Wheeler? Adakah Navarro benar-benar terkutuk? Apa yang berlaku dengan semua hantu?

Sampai minggu hadapan, kita hanya boleh terus menebak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.