Toby Keith Performing

(SeaPRwire) –   Penyanyi muzik _country_ yang terkenal, Toby Keith, yang dikenali dengan sikap patriotiknya, meninggal dunia pada hari Isnin pada usia 62 tahun.

Penyanyi-penulis lagu “Beer For My Horses” itu telah berjuang melawan kanser perut sejak tahun 2022 dan meninggal dunia dengan tenang di sisi keluarganya, menurut catatan di laman webnya.

“Toby Keith meninggal dunia dengan tenang pada malam 5 Februari dikelilingi oleh keluarganya. Dia berjuang dengan penuh ketabahan. Sila hormati privasi keluarganya pada masa ini,” tambah kenyataan itu.

Penyanyi setinggi 6 kaki 4 inci itu dilahirkan di Oklahoma dan menghabiskan dekad pertama dalam kehidupan profesionalnya sebagai seorang pekerja minyak sebelum dia diberhentikan apabila pasaran minyak mula merosot pada tahun 1980-an. Dia kemudian bermain bola sepak Amerika semiprofesional sebelum akhirnya berjaya sebagai seorang penyanyi-penulis lagu. Pada awal tahun 1990-an, dia berpindah ke Nashville, TN, dan tidak lama kemudian menandatangani perjanjian rakaman dengan Mercury Records.

Pada tahun 1993, dia mengeluarkan album sulungnya yang bertajuk “Toby Keith.” Lagu popular dalam album itu, “Should’ve Been a Cowboy” dimainkan sebanyak lebih daripada 3 juta kali di radio _country_ dan menjadi lagu utama di carta _country_.

Keith sering menyuarakan pandangan politiknya yang kontroversial dalam muziknya. Selepas serangan 11 September, dia mengeluarkan sebuah lagu yang berjudul “Courtesy of the Red, White, and Blue” yang mengancam mereka yang berani mencederakan Amerika Syarikat. “Kamu akan menyesal kerana berani menganggu Amerika Syarikat,” kata lagu itu. “Kami akan tendang kamu—itu cara Amerika.”

Selepas Natalie Maines, seorang penyanyi dari The Chicks (sebelum ini dikenali sebagai Dixie Chicks) menganggap lagu Keith itu sebagai lagu yang bodoh dan memberitahu orang ramai bahawa dia serta ahli-ahli band lain berasa malu terhadap Presiden Bush disebabkan oleh pencerobohan AS ke atas Iraq, Keith bertindak balas dengan meletakkan gambar Saddam Hussein di sebelahnya dan bermain di hadapan gambar itu sebagai latar belakang konsert-konsertnya.

Seorang penyanyi-penulis lagu yang lain, Steve Earle menyifatkan “Courtesy of the Red, White, and Blue” sebagai “memuaskan naluri terburuk orang ramai pada waktu mereka terluka dan takut.”

Aktivisme politik Keith tidak terhad kepada muzik. Dia menyertai 11 siri jelajah USO dan membuat persembahan untuk anggota tentera Amerika di tempat bertugas di luar negara. Dia juga mengutip berjuta-juta dolar untuk pertubuhan amal di Oklahoma asalnya, termasuk untuk kanak-kanak dan keluarga yang berjuang melawan kanser.

Keith dilantik ke dalam Dewan Kemasyhuran Penulis Lagu pada tahun 2015.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.