(SeaPRwire) –   Napkin kertas yang menjamin perjanjian antara bintang bola sepak antarabangsa Lionel Messi dan FC Barcelona berjumlah £300,000 ($381,500). 

Artifak itu telah ditawarkan kepada rumah lelongan antarabangsa Bonhams atas nama ejen Argentina Horacio Gaggioli. Peminat dapat menyertai lelongan dalam talian mulai 18-27 Mac. 

Pada usia 13, Messi berpindah dari Argentina ke Barcelona untuk bermain dalam pasukan bola sepak bawah 14 tahun FC Barcelona. Pada mulanya, agen dan jurulatih keberatan menandatangani Messi kerana beberapa perkara, termasuk usianya yang masih muda, ketinggian, dan fakta bahawa dia bukan orang Eropah. 

“Di Barcelona, pada 14 Disember 2000 dengan kehadiran Encik-Encik Minguella dan Horacio [Gaggioli], Carles Rexach, pengarah sukan FC Barcelona, dengan ini bersetuju, di bawah tanggungjawabnya dan tanpa mengira sebarang pendapat yang berbeza, untuk menandatangani pemain Lionel Messi, dengan syarat kami mematuhi jumlah yang dipersetujui,” tulis napkin dengan warna dakwat biru. 

Kontrak yang digariskan pada napkin kecil 16.5 x 16.5 cm itu telah dipindahkan secara rasmi ke dokumen sebenar pada malam itu, membawa Messi ke dalam skuad, kata Bonhams’. 

Napkin itu tidak ditandatangani oleh Messi sendiri, sebaliknya, termasuk tandatangan oleh Gaggioli, Rexach, pengarah teknikal, dan Josep Maria Minguella, penasihat perpindahan ke kelab itu. Ketiga-tiga lelaki itu bersetuju menandatangani Messi pada tahun 2000 selepas remaja muda itu mengagumkan jurulatih dan kakitangan semasa percubaan selama dua minggu di Barcelona.  

Hanya tiga tahun selepas kontrak itu, Messi bersama FC Barcelona dan kemudian menjadi salah seorang pemain terbaik dalam sejarah sukan itu. 

“Ini adalah salah satu item paling mendebarkan yang pernah saya tangani. Ya, itu napkin kertas, tetapi itulah napkin terkenal yang menjadi permulaan kerjaya Lionel Messi. Ia mengubah hidup Messi, masa depan FC Barcelona, dan memainkan peranan penting dalam memberikan beberapa saat paling gemilang dalam bola sepak kepada berbilion-bilion peminat di seluruh dunia,” Ian Ehling, Ketua Buku dan Manuskrip Halus di Bonhams New York, berkata dalam satu kenyataan. 

Kepimpinan Messi membantu Argentina menjamin kemenangan Piala Dunia pertama mereka sejak 1986. Kemenangan itu, bersama banyak anugerah lain, menjamin bintang Inter Miami itu gelaran . 

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.