US Labor Department Sees Much Slower Job Growth Through 2032

(SeaPRwire) –   Adakah untuk memberi tip atau tidak? Ini adalah soalan yang mudah dengan jawapan yang sangat rumit, setidaknya di Amerika Syarikat. Di sini, amalan melemparkan beberapa dolar kepada pekerja perkhidmatan ketika anda membayar jumlah keseluruhan adalah tidak sahaja biasa, tetapi dijangka dalam banyak industri, daripada penghantaran runcit ke kedai kopi. Dan walaupun pelancong Eropah mungkin terkenal dengan kesukaran untuk memecahkan peraturan, rakyat Amerika terlalu sedar bagaimana sistem itu berfungsi. Dan mereka pasti mempunyai pendapat yang sangat kuat – mungkin negatif – tentangnya. Anda akan sukar mencari seseorang yang menyukai sistem memberi tip Amerika, sama ada pelanggan yang tidak suka membayar lebih atau pekerja yang sering dibayar terlalu sedikit pada mulanya.

Walau bagaimanapun, budaya memberi tip dan semua perbualan yang menyertainya sebenarnya hanyalah cara untuk merumitkan isu sebenar: Kewujudan terus upah minimum khas, dan jangkaan berikutnya bahawa pengguna (dan tip mereka) akan menutupi upah yang hilang yang dielakkan oleh majikan.

Untuk banyak pekerja, tip sering membentuk sebahagian besar pendapatan bersih mereka. Walaupun sesetengah – seperti pelayan dan bartender di restoran kelas atas, misalnya – berjaya membuat wang yang baik dari tip, orang lain pasti menderita; terpaksa berkorban peluang yang sama, pekerja dapur belakang seperti pencuci pinggan dan tukang masak, yang sudah berada dalam keadaan kewangan yang kurang menguntungkan, jatuh lebih jauh ke belakang. Pekerja lain yang bergantung kepada tip juga mungkin mendapati peluang perolehan mereka dibatasi oleh majikan yang dendam; misalnya, selepas penari di kelab loncat Star Garden North Hollywood yang bergabung dalam kesatuan, majikan melaksanakan perubahan yang menjadikannya hampir mustahil bagi mereka untuk memperoleh lebih daripada beberapa dolar setiap malam.

Satu-satunya orang yang benar-benar mendapat manfaat daripada adat ini adalah mereka di atas: orang yang memiliki restoran, hotel, aplikasi penghantaran, dan perniagaan lain, dan membawa pulang kebanyakan keuntungan. Di bawah undang-undang, majikan dibenarkan membayar pekerja bertip upah minimum khas hanya $2.13 sejam; jika tip yang diterima pekerja tidak menambah kepada upah minimum perjam persekutuan $7.25, majikan mereka dikehendaki membuat perbezaan. Sayangnya, ini tidak selalu berlaku. Pada tahun 2017, Institut Dasar Ekonomi mendapati pekerja di 10 negeri yang paling padat penduduknya dicuri lebih daripada setahun berikutan pelanggaran upah minimum, dan isu ini hanya bertambah buruk. Pada tahun 2023 sahaja, Bahagian Gaji dan Jam Kerja Jabatan Buruh memulihkan dalam upah belakang dan kerosakan untuk pekerja restoran.

Ia bukan hanya tentang wang juga. Amalan memberi tip di Amerika Syarikat sangat berakar umbi dalam perkauman, seksisme dan ableisme. Seperti pengacara hak asasi manusia dan penulis The New Jim Crow, Michelle Alexander dalam op-ed tahun 2021 di New York Times, “Sebuah negara yang pernah memperhambakan orang hitam dan mengisytiharkan mereka secara sah tiga per lima orang kini membayar kebanyakan keturunan mereka kurang daripada satu pertiga upah minimum yang berhak dinikmati semua orang yang lain.”

Alexander juga mencatatkan bahawa tenaga kerja bertip, yang condong 70% wanita, . Ini bukan kebetulan. Apabila Presiden Franklin D. Roosevelt menandatangani Akta Piawaian Buruh Kebangsaan ke dalam undang-undang, ia menubuhkan upah minimum kebangsaan, tetapi dengan sengaja mengecualikan beberapa kelas pekerja – termasuk pekerja rumah tangga, pekerja pertanian, dan pekerja restoran – yang pada masa itu kebanyakannya terdiri daripada orang hitam. Majikan perkauman yang tidak senang hati diperintahkan untuk membayar pekerja hitam mereka dengan betul mula menggalakkan pelanggan untuk memberi mereka tip sebagai cara kawalan. Kemudian seperti sekarang, pekerja bertip terpaksa menerima tingkah laku buruk dari pelanggan dan melakukan lebih banyak kerja emosi untuk mengelakkan diri daripada dikenakan hukuman kewangan.

Menghargai dorongan kewangan, pekerja membenci sistem itu sendiri. Apabila Persaudaraan Kereta Tidur Pendamping, kesatuan buruh hitam pertama yang diiktiraf oleh Persatuan Buruh Amerika, berjuang untuk gaji yang lebih tinggi, mereka berjaya pada tahun 1937 – dan mengekalkan tip mereka. Ia merupakan kemenangan besar, tetapi, yang kesemuanya wanita hitam dan Asia yang juga bergantung kepada tip, dikecualikan daripada kontrak kesatuan. Malah ketika itu, wanita dijangka memikul beban sistem memberi tip, dan terus memikul kesan yang paling buruk.

Akta Piawaian Buruh Adil 1938 juga memberi majikan hak untuk membayar pekerja dalam kategori tertentu bahkan kurang daripada upah minimum yang baru ditubuhkan – upah minimum khas. Seperti saya sebutkan dalam buku saya,, termasuk di antaranya adalah pekerja kurang upaya “yang cacat”. Upah minimum khas itu masih berkuatkuasa, dan terus menjadi sumber kontroversi terhadap pekerja kurang upaya yang diambil bekerja oleh syarikat seperti Goodwill, Walmart, dan lain-lain. “Saya fikir ini mengerikan,” kata Frances Mablin, seorang wanita hitam muda dengan paralis serebral kepada Saru Jayaraman, penulis One Fair Wage: Ending Subminimum Pay in America. “Orang dengan kecacatan harus diperlakukan sama dengan orang lain. Kami sepatutnya mendapat upah minimum.”

Kemunculan ekonomi gig – istilah yang rapi untuk atomisasi tenaga kerja moden yang dikuasai aplikasi – hanya memperburuk masalah dengan memberi tip. Ia bukan hanya pekerja dalam industri restoran dan hospitaliti yang bergantung kepada tip kini; pemandu penghantaran, pemandu aplikasi teksi, dan pekerja aplikasi berdasarkan lain yang bekerja untuk syarikat seperti Uber, Doordash, Lyft yang enggan mengakui mereka sebagai pekerja (dan menentang undang-undang buruh yang dicadangkan yang cuba menukar itu). Kerana pekerja terus dipinggirkan daripada pekerjaan stabil dan ke dalam belantara kontraktor bebas dan kerja gig, tip akan menjadi lebih penting untuk lebih banyak orang – sehingga kita melakukan sesuatu tentangnya.

Jelas, ada yang salah di sini, dan ia tidak sepatutnya mengambil sejarawan buruh untuk memberitahu anda bahawa terlalu banyak pekerja paling rentan Amerika Syarikat dieksploitasi sementara majikan mereka meluncur bebas. Sampai undang-undang buruh usang kita akhirnya dikemas kini untuk mencerminkan realiti tenaga kerja moden dan majikan yang mengaut keuntungan kehilangan keupayaan untuk mengalihkan tanggungjawab (baik secara kiasan mahupun metafora) kepada pelanggan, memberi tip akan terus menipu pekerja daripada upah yang adil. Walaupun beberapa restoran dan kedai kopi telah menguji model tanpa tip dan bandar seperti Chicago telah memimpin jalan ke arah upah yang sama untuk pekerja bertip, masih jauh lagi sebelum pekerja Amerika akhirnya bebas daripada upah minimum khas (dan lebih jauh lagi sebelum kita akhirnya mendapat upah hidup yang benar-benar kita perlukan!). Satu perkara pasti, walaupun aktivis, penganjur, dan pembuat undang-undang terus mendorong ke arah matlamat yang perlu ini, kita mesti memastikan pekerja tidak ditinggalkan membayar bil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.