Gaza Cease-Fire Talks Bogged Down as Hunger, Pressure Grow

(SeaPRwire) –   Setelah beberapa hari di laut, kapal Sepanyol yang membawa makanan dijangka tiba di pantai Gaza. Misi ini, yang dianjurkan oleh amal Amerika Syarikat World Central Kitchen bekerjasama dengan amal Sepanyol Open Arms, Emiriah Arab Bersatu, dan Cyprus (di mana kapal itu berlepas), menandakan penghantaran pertama bantuan kemanusiaan laut ke Gaza sejak serangan Israel ke atas Jalur itu bermula. Tujuannya, pengasas World Central Kitchen José Andrés, adalah “untuk menubuhkan laluan maritim bot dan tongkang yang dipenuhi jutaan hidangan berterusan ke arah Gaza.”

Keperluan untuk usaha sebegini amat besar di Gaza, di mana kebuluran telah menjadi masalah besar kerana Israel terus berusaha untuk mengeluarkan Hamas dari Jalur itu sebagai balasan atas pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober. Lebih daripada 2 juta penduduk Gaza, kebanyakan mereka menghadapi ancaman kelaparan, telah membayar harga. Dengan amaran kelaparan semakin kuat, panggilan untuk campur tangan yang lebih drastik juga semakin kuat. Awal bulan ini, Amerika Syarikat memulakan penjatahan makanan udara, melepasi ribuan hidangan di sepanjang pantai dan utara Gaza. Presiden Biden kemudiannya mengumumkan rancangan untuk membuka laluan udara di sepanjang pantai Gaza untuk membenarkan lebih banyak bantuan kemanusiaan tiba di enklaf yang dikepung itu melalui laut. (Dalam ketiadaan pelabuhan sekarang, yang dijangka mengambil masa, World Central Kitchen telah membina dermaga untuk menerima kiriman bantuan mereka.)

Tetapi pertubuhan kemanusiaan, banyak yang telah memberi amaran tentang krisis kelaparan di Gaza selama berbulan-bulan, tidak terkesan. Mereka mendakwa bahawa penghantaran udara dan laut bukan sahaja pengganti yang tidak mencukupi untuk bantuan kemanusiaan yang dihantar melalui darat, tetapi juga satu yang merendahkan maruah manusia yang bertindak sebagai penyelewengan daripada halangan buatan manusia yang telah menghalang lebih banyak bantuan memasuki Gaza sebelum ini. “Tiada sebab yang baik mengapa bantuan tidak boleh mengakses Gaza melalui jalan hari ini,” kata Ciarán Donnelly, naib presiden kanan untuk respon krisis, pemulihan, dan pembangunan di International Rescue Committee (IRC), menunjukkan bahawa berbeza dengan tempat-tempat yang terlalu terpencil atau baru-baru ini mengalami bencana alam, di mana langkah-langkah sebegini biasanya digunakan, sudah ada banyak laluan darat yang wujud ke Jalur itu. Beliau menambah bahawa pengenalan penjatahan udara dan laluan maritim “hanyalah kenyataan yang perlu dalam situasi di mana kuasa-kuasa, dan terutamanya pihak berkuasa Israel, yang mempunyai keupayaan untuk mencipta keadaan untuk pengedaran bantuan yang selamat dan berkesan tidak melakukannya.”

Dalam beberapa kes, usaha ini bahkan terbukti berbahaya. Minggu lepas, lima orang terbunuh dan 10 lagi cedera apabila palet bantuan yang dilepaskan tidak jatuh dengan selamat. Minggu ini, laporan menyatakan bahawa penjatahan udara ke utara Gaza menyebabkan kerosakan kepada panel suria Hospital Baptis yang menyediakan sumber elektrik vital menengah ketiadaan kuasa secara meluas. “Mengedarkan bantuan melalui penjatahan udara adalah tidak selamat, sangat mahal, tidak berkesan, dan merendahkan maruah bagi orang-orang yang terpaksa bergegas untuk menerimanya di darat,” kata Donnelly.

IRC tidak bersendirian mengatakan demikian. Minggu ini, 25 pertubuhan bukan kerajaan termasuk Amnesty International, Doctors Without Borders, dan Oxfam mengeluarkan kenyataan menyeru kerajaan-kerajaan untuk mengutamakan menjamin gencatan senjata segera dan kekal serta menghidupkan semula penghantaran akses bantuan kemanusiaan melalui semua persimpangan darat, dengan memberi amaran bahawa “negara-negara tidak boleh bersembunyi di sebalik penjatahan udara dan usaha untuk membuka laluan maritim untuk mencipta kesan bahawa mereka telah berbuat cukup untuk menyokong keperluan di Gaza.”

Israel, sebagai balasannya, menafikan mengehadkan aliran bantuan ke Gaza dan telah menyalahkan PBB atas masalah penghantaran (tuduhan yang dinafikan PBB). Tetapi kedua-dua pertubuhan bantuan dan pemerhati bebas yang melawat sempadan darat dengan Gaza telah menyaksikan sejauh mana birokrasi Israel menghalang penghantaran bantuan, dari sekatan persimpangan sempadan (hanya dua daripada lima yang dibuka secara tetap) kepada penolakan sewenang-wenang barang yang kelihatan tidak berbahaya seperti tilam tidur dan kit kesihatan. Arvind Das, ketua pasukan IRC untuk krisis Gaza, berkata semasa lawatannya yang terbaru ke Gaza, beliau menyaksikan “beratus-ratus trak” yang terbiar di persimpangan Rafah antara Mesir dan Gaza. Pada bulan Februari, menurut anggaran IRC, hanya 2,300 trak dapat mengakses Gaza, bersamaan hanya 17 trak sehari – sebahagian kecil daripada minimum 500 trak yang diperlukan setiap hari untuk memenuhi keperluan rakyat awam Palestin. (PBB menganggarkan angka bulanan lebih dekat , walaupun ini juga jauh di bawah keperluan Gaza.)

Tetapi walaupun Israel bersetuju untuk “bekerjasama” dengan bantuan makanan, seperti yang dipanggil minggu ini oleh Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken, ini tidak akan menangani halangan utama untuk penghantaran bantuan kemanusiaan yang lain: peperangan itu sendiri. “Sangat tidak selamat bagi agensi untuk beroperasi dan sangat tidak selamat bagi penduduk awam untuk dapat mengakses bantuan,” kata Donnelly, menunjukkan bahawa ini telah menjadi peperangan paling maut bagi pekerja bantuan mana-mana konflik dalam sejarah terkini. “Jika anda boleh membayangkan logistik bagaimana anda mengatur pengedaran berskala besar dalam keadaan yang begitu putus asa dalam keadaan sedikit undang-undang dan ketertiban dan dengan konflik aktif dan sifat bom dan pertempuran yang berlaku di seluruh-seluruhnya – ia meletakkan semua orang dalam risiko yang besar.”

Gaza Aid Urgency Grows Amidst Faltering Ceasefire Negotiations

Bahawa Amerika Syarikat dan negara-negara lain terpaksa bersandar kepada penyelesaian logistik yang rumit menunjukkan betapa sia-sianya tekanan antarabangsa ke atas Israel untuk meningkatkan jumlah bantuan yang memasuki Gaza. Serangan Hamas pada 7 Oktober tidak mengira, penganut hak asasi manusia menyatakan bahawa kerajaan Israel mempunyai obligasi undang-undang untuk memastikan pengedaran bantuan yang tidak terbatas dan mencukupi ke Gaza sebagai pihak berkuasa pendudukan de facto (walaupun Israel menarik balik tentera dan penempatan mereka dari Jalur itu pada tahun 2005, ia terus menguasai sempadan udara, darat dan lautnya, serta bekalan infrastruktur awam seperti air dan elektrik). Demikian juga, kerajaan Amerika Syarikat telah berjanji untuk memastikan bantuan tentera mereka tidak digunakan untuk melanggar undang-undang antarabangsa.

Walaupun usaha untuk meningkatkan secara mendadak jumlah bantuan ke Gaza mungkin baik niat, Donnelly memberi amaran bahawa tanpa tekanan bermakna daripada Amerika Syarikat dan negara-negara lain kepada Israel untuk memenuhi obligasinya di bawah undang-undang antarabangsa (dan kesediaan untuk menggunakan pengaruh mereka sesuai itu), mereka akan gagal pada akhirnya – atau lebih buruk lagi, memperpanjang krisis lebih jauh.

“Memanggil untuk akses bantuan sambil sekaligus meletakkan halangan sebegini menghantar isyarat,” katanya, “bahawa sekatan bantuan dan pengekalan keadaan yang menjadikan mustahil untuk bantuan yang mencukupi dapat dibawa masuk dan diedarkan sedang menjadi normal dan memberi kesahan kepada keadaan tersebut.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.