Bangkok Pride 2023 Parade In Bangkok

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Thailand mengumumkan bahawa Kabinetnya telah meluluskan satu rang undang-undang mengenai kesamarataan perkahwinan dan menjangkakan ia akan dibahaskan di parlimen bulan hadapan, menjadikan negara itu satu langkah lebih dekat untuk berpotensi menjadi yang pertama di Asia Tenggara untuk mengharamkan perkahwinan sesama jenis.

Sekretariat kerajaan berkata dalam sidang akhbar di Bangkok pada Selasa bahawa pindaan yang dicadangkan kepada Kod Sivil dan Komersial akan menggantikan istilah seperti “lelaki dan wanita” atau “suami dan isteri” dengan perkataan “individu” atau “pasangan” – yang akan membenarkan pasangan sesama jenis menerima hak yang sama seperti pasangan berlainan jantina.

Walaupun Thailand telah lama dikenali dengan budayanya yang berwarna-warni LGBT, undang-undang negara itu masih memberi sedikit pengiktirafan kepada pasangan sesama jenis, yang kekurangan hak yang sama dalam hal seperti pengambilan anak angkat dan perkahwinan. Pada tahun 2021, mahkamah perlembagaan negara itu memutuskan bahawa undang-undang perkahwinan sedia ada, yang hanya mengiktiraf pasangan berlainan jenis, adalah berperlembagaan, tetapi ia juga mendesak parlimen untuk merangka undang-undang yang termasuk hak orang queer.

Kesamarataan perkahwinan adalah isu sosial yang jarang diprioritaskan oleh Perdana Menteri Srettha Thavisin sejak . Pemimpin tersebut telah mengelak menyentuh isu-isu yang lebih kontroversi – seperti undang-undang fitnah diraja Thailand yang popular cuba untuk reformasi – demi memberi tumpuan lebih kepada dan .

“Saya percaya bahawa setiap orang berhak mendapat hak yang sama, tanpa mengira jantina mereka,” kata Srettha pada bulan Oktober, dengan menambah harapannya agar Bangkok dapat menjadi tuan rumah acara WorldPride pada tahun 2028.

Tahun lalu, parlimen Thailand membahaskan undang-undang kesamarataan perkahwinan, yang menerima kelulusan awal daripada ahli parlimen tetapi tidak sampai ke undian akhir sebelum sesi berakhir. Jika rang undang-undang baru diluluskan oleh kedua-dua dewan perundangan dan raja negara itu, Thailand akan menjadi negara pertama yang mengiktiraf perkahwinan sesama jenis di Asia Tenggara, rantau yang kuat dipengaruhi oleh agama dan konservatisme sosial. Seks sesama jenis hanya dibebaskan tahun lalu di Singapura, dan di seluruh Asia, hanya Taiwan dan Nepal sahaja yang mengharamkan perkahwinan sesama jenis.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)