Seorang pelanggan minum bir di dalam United Peoples Brewery di Bangkok, Thailand, pada hari Rabu, 26 Julai 2023.

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Thailand mungkin akan menamatkan larangan selama 52 tahun ke atas penjualan alkohol pada waktu petang selepas rayuan daripada industri pelancongan, yang sedang bergelut dengan peningkatan kos dan perbelanjaan pengguna yang lemah.

“PM Srettha berbesar hati untuk mempertimbangkan cadangan daripada pengendali restoran untuk mengubah undang-undang yang melarang penjualan minuman beralkohol dari jam 2 petang hingga 5 petang,” menurut satu  di laman web Kerajaan Diraja Thailand.

Langkah sedemikian akan memberi kelegaan kepada ramai pelancong dahaga di Thailand, yang sedang dilanda cuaca panas dengan suhu hampir 100 darjah Fahrenheit, dan membantu bar, hotel dan tempat makan. Kelab Perniagaan Restoran telah mengemukakan surat kepada Srettha pada hari Selasa yang meminta langkah-langkah bantuan segera—termasuk pengakhiran larangan penjualan alkohol pada waktu petang—untuk mengurangkan peningkatan kos dan ekonomi yang lesu.

“Kita perlu melihat keseluruhan gambaran tentang perkara ini,” kata Srettha dalam kenyataan itu. “Kos semakin meningkat, tetapi kerajaan juga mempromosikan pelancongan, yang akan membantu meningkatkan pendapatan pengendali restoran.”

Perdana Menteri itu berada di bawah tekanan untuk menghidupkan semula ekonomi terbesar kedua di Asia Tenggara, dengan tinjauan pendapat baru-baru ini menunjukkan bahawa lebih daripada separuh rakyat Thailand tidak berpuas hati dengan prestasi Srettha. Negara itu menyasarkan jumlah pelancong keseluruhan sebanyak 36.7 juta pada tahun ini untuk membantu meningkatkan pertumbuhan produk domestik kasar kepada 3%. Ia menerima 17.5 juta pelancong asing pada separuh pertama tahun ini.

Tetapi walaupun pengunjung kembali, Persatuan Hotel Thailand pada awal minggu ini membuat rayuan yang serupa untuk bantuan, mendesak potongan cukai atau subsidi untuk pengubahsuaian kerana mereka bergelut dengan pemulihan pascapandemik yang tidak sekata.

Larangan tiga jam ke atas penjualan alkohol telah berkuat kuasa sejak tahun 1972 apabila Thailand menjadi salah satu destinasi rekreasi yang paling popular di dunia. 

Dorongan industri pelancongan untuk langkah-langkah segera untuk menarik pengunjung juga datang ketika Thailand, yang dua tahun lalu menjadi negara pertama di Asia untuk , sedang bersiap sedia untuk sebagai narkotik, memperketatkan peraturan mengenai penanaman, penjualan, dan eksport dan import.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.